Ουκρανική κρίση: Μπάιντεν – Πούτιν στο ίδιο τραπέζι με διαμεσολάβηση Μακρόν – Επιφυλακτικό το Κρεμλίνο

Καρπούς απέφερε η γαλλική διπλωματική διαμεσολάβηση καθώς έπειτα από μια νύχτα πυρετωδών διαβουλεύσεων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στην πρόταση Εμανουέλ Μακρόν για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία.

Η συνάντηση θα γίνει αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν για την κρίση γύρω από την Ουκρανία, όμως μια τηλεφωνική συνομιλία ή μια συνάντηση μπορούν να οργανωθούν ανά πάσα στιγμή.

«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα Μακρόν και Πούτιν στην πρώτη επικοινωνία τους συμφώνησαν να συγκληθεί σήμερα η Τριμερής Ομάδα Επαφής (ΤΟΕ), στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών σφραγίστηκε έπειτα από αλλεπάλληλες επικοινωνίες του Μακρόν μέσα σε ένα 24ωρο αρχικά με τον Πούτιν και κατόπιν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και «με άλλους στενούς εταίρους». Εν συνεχεία υπήρξε νέα συνδιάλεξη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Τζο Μπάιντεν.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον Τζόνσον έγινε γνωστό. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ο Πούτιν στον Μακρόν, είναι μια καλοδεχούμενη ένδειξη ότι το Κρεμλίνο ίσως είναι ακόμη πρόθυμο να δεσμευτεί σε μια διπλωματική λύση για την κρίση της Ουκρανίας. Είπε επίσης πως «η φωνή της Ουκρανίας πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο σε οποιεσδήποτε συζητήσεις», και πως αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη να εντείνουν τις προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικών λύσεων.

Την ίδια ώρα ωστόσο πορεία σε ναρκοπέδιο θυμίζει όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τα περιστατικά επιθέσεων μεταξύ ουκρανικού τακτικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών, στη γραμμή επαφής να είναι σε ημερήσια διάταξη.

Οι εξελίξεις στην ρωσο-ουκρανική κρίση βρίσκονται αυτή την ώρα στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι ΗΠΑ κρούουν κώδωνα κινδύνου για «εντολές επίθεσης»

Παράλληλα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκπέμπουν σήματα κινδύνου, με διαρροές στα ΜΜΕ, αυτή τη φορά. Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες κατασκοπείας μετέδωσαν πως οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στάλθηκε διαταγή στις στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ουκρανία. Από άλλες πηγές ακούστηκε η ημερομηνία της 22ας Φεβρουαρίου ως πιθανή. Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου υποστήριξε πως πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας πλέον έχει λάβει θέση επίθεσης, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».

Δορυφορικές εικόνες

Την είδηση περί ανάπτυξης αρκετών ρωσικών μονάδων τεθωρακισμένων και πεζικού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, επιβεβαίωσε η αμερικανική εταιρεία Maxar, η οποία ειδικεύεται στη συγκέντρωση οπτικού υλικού από δορυφόρους.

Η «νέα δραστηριότητα» αντανακλά «αλλαγή» στον τρόπο που κινούνται και αναπτύσσονται «δυνάμεις κρούσεις», δηλαδή άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλα και υλικό και προσωπικό υποστήριξης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της Maxar χθες Κυριακή.

Ουκρανική κρίση: Μπάιντεν – Πούτιν στο ίδιο τραπέζι με διαμεσολάβηση Μακρόν – Επιφυλακτικό το Κρεμλίνο
Δορυφορική εικόνα δείχνει την ανάπτυξη ρωσικών τεθωρακισμένων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία Maxar/ AFP

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Χθες Κυριακή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως «όλα» δείχνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της εισβολής.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, κάτι που απορρίπτουν οι δυτικοί.

Το Κίεβο δηλώνει ψυχραιμία, δεν «βλέπει» δυνάμεις κρούσης στα σύνορα

Το Κίεβο από την πλευρά του δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των ΗΠΑ για επικείμενη εισβολή σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει και αποσόβηση του κινδύνου. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV.

«Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξουν όταν θέλουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη», είπε ο Ρεζνίκοφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «δυνάμεις κρούσεις» του ρωσικού στρατού σε κάποια πόλη γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια «επίθεση» μέσα στις επόμενες ημέρες, «αύριο ή μεθαύριο» πρόσθεσε.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013», τόνισε.

Ουκρανική κρίση: Μπάιντεν – Πούτιν στο ίδιο τραπέζι με διαμεσολάβηση Μακρόν – Επιφυλακτικό το Κρεμλίνο
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Συνεχείς οι παραβιάσεις εκεχειρίας και θάνατοι αμάχων στην επικράτεια του Ντονμπάς

Το σκηνικό εμφύλιας σύγκρουσης στην επικράτεια του Ντονμπάς, στις θερμές περιοχές των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ περιγράφεται από καθημερινές επιθέσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές να καταγγέλλουν συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας, την ώρα που 10.000 ρωσόφωνοι έχουν ήδη περάσει τα σύνορα προς της Ρωσία για να προστατευτούν. Μάλιστα ανακοινώθηκε πως δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από ουκρανικά πυρά.

Ουκρανική κρίση: Μπάιντεν – Πούτιν στο ίδιο τραπέζι με διαμεσολάβηση Μακρόν – Επιφυλακτικό το Κρεμλίνο
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Σύμφωνα με το Reuters, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στο κέντρο της πόλης Ντονιέτσκ, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Από τη Λουγκάνσκ, την έτερη μεγάλη πόλη στα χέρια των αυτονομιστών, ανταποκριτής του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Σπούτνικ μετέδωσε ότι ακούστηκε σειρά εκρήξεων στο κέντρο. Δεν κυκλοφορούσαν πολίτες στους δρόμους, καθώς οι αυτονομιστές έχουν κηρύξει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένος της ΕΡΤ, στη Μαριούπολη, Γιάννη Σουλιώτη, οι επιθέσεις εκατέρωθεν της γραμμής επαφής των δύο πλευρών συνεχίστηκαν και χθες τόσο σε χωριό έξω από τη Μαριούπολη όσο και κατά χωριών στο Ντονιέτσκ και σε οικισμούς κοντά στο Λουγκάνσκ. Κάποιες από αυτές τις επιθέσεις έγιναν με συστοιχίες πυραύλων όπως κατά μονάδας επεξεργασίας νερού ΒΔ του Ντονιέτσκ, το οποίο τροφοδοτεί τη νερό τη Μαριούπολη.

Στη γραμμή “επαφής” μεταξύ των δυο πλευρών μετέβη χθες και ο επικεφαλής της SBU της ουκρανικής ΕΥΠ, ο οποίος δήλωσε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης και προειδοποίησε τις τοπικές αρχές για το ενδεχόμενο δολιοφθορών σε υποδομές της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος