H EE θα παρέχει συμβουλευτική εκπαίδευση στην Ουκρανία – Εφικτή η διπλωματική λύση, λένε οι Ευρωπαίοι

 Σε συμφωνία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία για την παροχή συμβουλευτικής εκπαίδευσης στο Κίεβο, όπως ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα από τις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. ενέκρινε έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν εκ νέου τη Δευτέρα ότι μία διπλωματική λύση είναι εφικτή, κατά τη συνάντησή τους με επίκεντρο την ρωσο-ουκρανική κρίση, ύστερα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών με θανάτους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και την απάντηση του Κρεμλίνου ότι είναι πρόωρο να γίνει συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν στην παρέμβαση του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια, ενώ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει». «Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα» ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παίζει ένα «ανεύθυνο» παιχνίδι με τις ζωές των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντάς τους σε κίνδυνο. «Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από τη ρωσική κυβέρνηση, τον Ρώσο πρόεδρο: μην παίζετε με τις ανθρώπινες ζωές», είπε η κα Μπέρμποκ.

Την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία ζήτησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, καλώντας την Ευρώπη να «στείλει ξεκάθαρα μηνύματα» στη Μόσχα.

Την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει η διπλωματία όσον αφορά στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκκα Χααβίστο προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Τόνισε ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση «η ΕΕ είναι έτοιμη για σκληρά περιοριστικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας εάν γίνει επίθεση κατά της Ουκρανίας», ενώ έκανε λόγο για «σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες» του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Σημείωσε ότι «είναι σημαντική η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να επιστήσει «την προσοχή και του παριστάμενου Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Κουλέμπα στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη».

Άλλα ζητήματα στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης των υπουργών είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Βοσνία, που βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995, και η κατάσταση στο Μαλί, όπου η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα βάλει τέλος στην στρατιωτική αποστολή της για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Σαχέλ μετά το πραξικόπημα και την δυσμενή τροπή που πήραν οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και τους εταίρους του, ειδικά το Παρίσι.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Πηγές: ΕΡΤ, dpa, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος