Ουκρανία: Το πρώτο «πλήγμα με πυραύλους της Δύσης» κατά ρωσικού πλοίου

Eίναι η πρώτη φορά που το Κίεβο ανακοινώνει ότι έπληξε ρωσικό πλοίο με ρουκέτες που έχει προμηθευτεί από τη Δύση, αναφέρουν δημοσιεύματα, καθώς ο κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο ανακοίνωσε ότι επλήγη το ρυμουλκό Vasiliy Bekh που βρισκόταν στον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας από το 2017. Το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας TOR, απέτυχε να αναχαιτίσει το πλήγμα από δύο πυραύλους Harpoon, επισημαίνει η ουκρανική Ναυτική Διοίκηση μιλώντας για νέα νίκη στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Φιδονήσι. Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός εκφράζει εκ νέου ανησυχία για την τύχη των 568 αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Στη γειτονική Λισιτσάνσκ, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι επτά τραυματίστηκαν από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε κτίριο όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο πολίτες.

Ρωσικό πλήγμα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Μικολάγεφ, στη νότια Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό είκοσι, σύμφωνα με απολογισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ.

«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Το μήνυμα έστειλαν από το Κίεβο Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η διαδικασία προσαρμογής έως ότου ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Ουκρανία: Το πρώτο «πλήγμα με πυραύλους της Δύσης» κατά ρωσικού πλοίου

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε πάντως ότι «υπάρχει ετοιμότητα να αναγνωριστεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία καθώς «μετά από τόσες πολλές εβδομάδες πολέμου και τόσες δύσκολες στιγμές δεν μπορεί να ακούσει το ελάτε αργότερα».

Για ιστορική μέρα, μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας για «πλήρη στήριξη τεσσάρων ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών στην προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση στη Ρωσία.

«Είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν θα υπαγορεύσει την ειρήνη και οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ουκρανία, τον λαός της, το Κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της χώρας», τόνισε ο Γερμανός καγελάριος Όλαφ Σολτς.

Με τον πρόεδρο Ζελένσκι να επισημαίνει ότι η χώρα του αναμένει να λάβει περαιτέρω βαρύ οπλισμό από τη Δύση, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα στείλει έξι επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα Ceasar στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο  επέμενε ότι «η Ρωσία δεν εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά διεξήγαγε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, επειδή δεν είχε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσει στη Δύση, ότι η ώθηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ήταν εγκληματική ενέργεια».

Ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έχει στόχο την εξόντωση των Ναζί», ενώ κατηγορεί τη Δύση ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις.

«Είναι πολύ κρίμα, αλλά οι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, υφίστανται πίεση από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των ψευδών ειδήσεων που διαδίδονται από τη Δύση», τόνισε ενδεικτικά και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί άμεμπτη τη Ρωσία απάντησε:

«Η Ρωσία δεν είναι άμεμπτη. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε».

«Δεν μας αφήνει περιθώρια ελιγμών,η στάση της Βρετανίας που θέλει να δει τη Ρωσία να γονατίζει», προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατονομάζοντας τον Μπόρις Τζόνσον και την υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

Για ήττα της Ρωσίας σε στρατηγικό επίπεδο κάνει λόγο ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «χρησιμοποίησε το ένα τέταρτο της δύναμης του στρατού για να εξασφαλίσει πολύ μικρά εδαφικά κέρδη ενώ δεν θα καταλάβει ποτέ τον έλεγχο της Ουκρανίας».

ΕΡΤ1 – Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος