Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι υπέρ της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Μία μέρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώσει τη σύστασή της σχετικά με το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι έφτασαν με τρένο στο Κίεβο και σε δηλώσεις τους υποστήριξαν την «άμεση» ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας τάσσονται υπέρ της «άμεσης» απόδοσης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των ευρωπαίων ηγετών.

Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι υπέρ της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
(Ludovic Marin, Pool via AP)

«Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», συμπλήρωσε. Να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία ζήτησε ο  Όλαφ Σολτς ενώ ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η Ιταλία θέλει η Ουκρανία να έχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και θα υποστηρίξει αυτή τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι τρεις ηγέτες, μαζί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, συζήτησαν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την υποστήριξη της Δύσης και το αίτημά του για ένταξη στην Ε.Ε.

Πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, οι τρεις ηγέτες μετέβησαν στο προάστιο του Ιρπίν και είδαν από κοντά ό,τι έχει απομείνει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, με τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

Η Ουκρανία «έτοιμη να εργαστεί» για να γίνει «πλήρες μέλος» της ΕΕ, δηλώνει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη» να εργαστεί για να γίνει ένα «πλήρες μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία.

«Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας» για ένταξη χώρας, τόνισε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα χορηγήσει ή όχι στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το πρώτο βήμα σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια.

Ντυμένος με το χακί μπλουζάκι του το οποίο φορά σε δημόσιες εμφανίσεις του μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ΕΕ «μπορεί να ενισχύσει την ελευθερία στην Ευρώπη με έναν ιστορικό τρόπο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα του ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης και ότι όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα ουκρανικά κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου, συζήτησε με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αν θα αποδώσουν στην Ουκρανία αυτό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να γνωστοποιήσει την Παρασκευή τη σύστασή της.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος