Ουκρανία: Συνεχίζονται αδιάκοπα οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά

Πέρασαν 96 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά συνεχίζονται αδιάκοπα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον «ένα μέρος» του Σεβεροντονέτσκ, της πόλης στην ανατολική Ουκρανία που βομβαρδίζουν και προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται η πόλη. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Μέρος του Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται από τους Ρώσους», επεσήμανε στο Telegram ο Σέργκι Γκαϊντάι.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι «δεν μπορούν να προχωρήσουν ελεύθερα», καθώς Ουκρανοί μαχητές «παραμένουν» στην πόλη. «Ο εχθρός σχεδιάζει μια επιχείρηση για να καθαρίσει τα γειτονικά χωριά», πρόσθεσε ο Γκαϊντάι, λέγοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν νέα από τους τρεις γιατρούς που αγνοούνται από χθες Δευτέρα.

Χθες ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ είχε επισημάνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προελάσει ως το κέντρο της Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης περίπου 100.000 κατοίκων πριν τον πόλεμο, μεγάλο μέρος της οποίας έχει πλέον καταστραφεί και εγκαταλειφθεί.

Η Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη με 100.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες. Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί. Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

Ουκρανία: Συνεχίζονται αδιάκοπα οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά
(AP Photo/Francisco Seco)

Η Λουγκάνσκ αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα από τη Ρωσία λίγο προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση θεωρούν την περιοχή τμήμα της ουκρανικής επικράτειας. Η Ρωσία επικεντρώνει την πολεμική προσπάθειά της το τελευταίο διάστημα στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει πως έχει μεταφερθεί η «μέγιστη δύναμη πυρός» των ρωσικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, πολίτες έχουν αρχίσει να βγαίνουν και πάλι δειλά-δειλά στους δρόμους της Μαριούπολης, της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας, την οποία επί σειρά εβδομάδων σφυροκοπούσαν οι ρωσικές δυνάμεις και η οποία έχει πλέον περάσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Χθες Δευτέρα, κάτοικοι της πόλης φόρτιζαν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε γεννήτριες ρεύματος και αντάλλαζαν ρούχα και τρόφιμα σε αυτοσχέδιες υπαίθριες αγορές την ώρα που σε έναν άδειο σταθμό λεωφορείων μια γιγαντοοθόνη, την οποία έχουν εγκαταστήσει εκεί Ρώσοι, πρόβαλε πρόγραμμα της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης.

Κάποιοι κάτοικοι συλλέγουν απαραίτητα προϊόντα σε κούτες που φέρουν το χαρακτηριστικό φιλορωσικό σύμβολο “Ζ”. Άλλοι έχουν στήσει πάγκους για να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν προϊόντα, όπως λαχανικά, αλλά και παπούτσια.

Την ίδια ώρα, ένα πλοίο απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, για πρώτη φορά αφότου η Ρωσία κατέλαβε την πόλη, και κατευθύνεται ανατολικά προς τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το πλοίο επρόκειτο να φορτώσει 2.700 τόνους μετάλλου στη Μαριούπολη πριν ταξιδέψει ανατολικά προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Η Ουκρανία δήλωσε πως η μεταφορά μετάλλου στη Ρωσία από τη Μαριούπολη συνιστά λεηλασία.

«Σήμερα 2.500 τόννοι φύλλων γαλβανισμένης λαμαρίνας αναχώρησαν από το λιμάνι της Μαριούπολης», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. «Το πλοίο κατευθύνεται προς το Ροστόφ».

Ουκρανία: Συνεχίζονται αδιάκοπα οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά
(AP Photo/Natacha Pisarenko)

Η Ρωσία κατέλαβε πλήρως τη Μαριούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού παραδόθηκαν περισσότεροι από 2.400 ουκρανοί μαχητές που ήταν οχυρωμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που βρισκόταν υπό πολιορκία. Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποιήθηκε άρση των ναρκών που είχαν ποντιστεί στο λιμάνι και ότι αυτό είναι και πάλι ανοιχτό για τα εμπορικά πλοία.

Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει την ίδια ώρα ο θάνατος Γάλλου δημοσιογράφου στην Ουκρανία. Διευκρινίσεις για τις συνθήκες θανάτου του Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμόφ, 32 ετών, έδωσαν οι συνάδελφοί του στον τηλεοπτικό σταθμό BFM, στον οποίο εργαζόταν τα τελευταία έξι χρόνια.

Εμφανώς ταραγμένοι και συγκινημένοι, έδωσαν την είδηση αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θανάτου από τον πρόεδρο Μακρόν, επισημαίνοντας πως το θωρακισμένο όχημα στο οποίο βρισκόταν δεν χτυπήθηκε απευθείας και ότι ο θάνατος του επήλθε από θραύσματα που πέρασαν από το «παρμπρίζ». «Ο Φρεντερίκ ήταν στο μπροστινό κάθισμα και ένα θραύσμα τον έπληξε», είπε ο Πάτρικ Σος, ρεπόρτερ του καναλιού, διευκρινίζοντας πως ο άλλος δημοσιογράφος του καναλιού Μαξίμ Μπραντστάετερ που καθόταν στο πίσω κάθισμα «τραυματίστηκε ελαφρά».

Ουκρανία: Συνεχίζονται αδιάκοπα οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά
(AP Photo/Natacha Pisarenko)

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις του έπληξαν εγκαταστάσεις του ναυπηγείου στην νότια πόλη της Ουκρανίας Μικολάιφ.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στο κέντρο της πόλης κοντά στο «Σπίτι του Πολιτισμού», όπου βρίσκονται πλέον Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται, αλλά στα νότια, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η προέλαση για την απελυθέρωση της Χερσώνας, «προχώρησε επιπλέον οκτώ χιλιόμετρα με διάσπαση του ρωσικού μετώπου στην περιοχή του Μπερισλάβ».

Το 95% της περιφέρειας του Λουχάνσκ είναι ήδη υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές που προειδοποιούν ότι 1 εκατομμύριο κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό, ενώ ειδικά το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιχάνσκ είναι σε ασφυκτικό αποκλεισμό και δεν είναι εφικτή ούτε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος