Κίεβο: ‘Εχει χαθεί το Λουχάνσκ, ανακτάται η Χερσώνα – Μόσχα: ‘Υψιστη προτεραιότητα το Ντονμπάς

Σε απόσταση μόλις 143 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ρωσίας είναι σε εξέλιξη σφοδρές μάχες και σύμφωνα με ανώτατες πηγές, το Σεβεροντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης που ελέγχει ακόμη η Ουκρανία στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ που θυμίζει κρανίου τόπο. Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται, αλλά στα νότια, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η προέλαση για την απελυθέρωση της Χερσώνας, «προχώρησε επιπλέον οκτώ χιλιόμετρα με διάσπαση του ρωσικού μετώπου στην περιοχή του Μπερισλάβ».

Το 95% της περιφέρειας του Λουχάνσκ είναι ήδη υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές που προειδοποιούν ότι 1 εκατομμύριο κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό, ενώ ειδικά το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιχάνσκ είναι σε ασφυκτικό αποκλεισμό και δεν είναι εφικτή ούτε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ προειδοποίησε ότι ο δρόμος που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με τo Λισιχάνσκ και στη συνέχεια με την Μπαχμούτ, που βρίσκεται πιο νότια, είναι πολύ «επικίνδυνος» ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Σεβεροντονέτσκ, όπου απομένουν 15.000 από 100.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες. Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

«Δυστυχώς έχουμε απογοητευτικά νέα, ο εχθρός κινείται προς στην πόλη», επεσήμανε ο ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεοπτική ομίλία, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο απελευθερωμένο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Κυριακή «απελευθέρωση» του Ντονμπάς,  βιομηχανική περιοχή που περιλαμβάνει Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, ήταν μια «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» για τη Μόσχα.

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία Andrei Kelin, είπε στο BBC ότι δεν πιστεύει ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, εν μέσω επικρίσεων από διπλωμάτες και πολιτικούς αναλυτές ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

«Η Γαλλία είναι στο πλευρό τους (των Ουκρανών) μαζί με τους φίλους της, τους συμμάχους της, θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει η ειρήνη», τόνισε η Κατρίν Κολονά κατά την επίσκεψή της στην πόλη Μπούκα και σε ορθόδοξη εκκλησία όπου εκτίθενται φωτογραφίες από ωμότητες.

Η Κολονά αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή της Γαλλίας στην έρευνα για τα καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου, καθώς μέλη της γαλλικής εθνικής χωροφυλακής εστάλησαν εκεί για να μετάσχουν σε διαδικασία εξέτασης και ταυτοποίησης των πτωμάτων στο πλευρό των Ουκρανών ερευνητών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος