Ουκρανία: Πλημμύρες από ρωσικό πλήγμα στη γενέτειρα του Β. Ζελένσκι – «Κολαστήριο» και η Ιζιούμ

Array

«Ρωσική επίθεση με στόχο να πλημμυρίσει η γενέτειρά του Κρίβι Ριχ»,  κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζοντας ότι οκτώ πύραυλοι Kh-22 έπληξαν το φράγμα Καρασούνοφ. «Το σύστημα υδροδότησης δεν έχει στρατιωτική αξία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαρτώνται από το νερό καθημερινά», τόνισε.

Η ουκρανική προεδρία προειδοποιεί ότι η υπερχείλιση του ποταμού Ινγκουλέτς μοιάζει αναπόφευκτη καθώς η στάθμη «ώρα με την ώρα» ανεβαίνει. Τα χωριά που ανακατέλαβε ο στρατός της χώρας του από τις ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστραφεί και επιπλέον, το κέντρο και συνοικίες της Κρίβι Ριχ, πόλη με 600.000 κατοίκους, «απειλούνται από πλημμύρες».

«Η πόλη των 600.000 κατοίκων δέχτηκε χθες ρωσική αεροπορική επιδρομή από την οποία δεν υπήρξαν θύματα, αλλά στο μεταξύ πλημμύρισαν 112 σπίτια, σύμφωνα με τον  Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Κρίβι Ριχ.

Οδοιπορικό της ΕΡΤ – Καταγγελίες για εκτελέσεις & βασανισμούς στα νοτιοανατολικά

Λίγε ώρες νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη στην Ιζιούμ, στην περιοχή του Χαρκόβου, κατά την πρώτη επίσκεψή του στη ζώνη αυτή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, την οποία ο στρατός της χώρας έχει θέσει εκ νέου υπό τον έλεγχό του τις τελευταίες 15 ημέρες.

«Τα μέλη των υπηρεσιών μας επιβολής του νόμου ήδη λαμβάνουν στοιχεία φόνων, βασανιστηρίων και απαγωγών ανθρώπων από τους κατακτητές», επεσήμανε ο Ζελένσκι.

Η πόλη των περίπου 50.000 κατοίκων, πριν τον πόλεμο, ήταν θέατρο αιματηρών μαχών την άνοιξη, προτού την καταλάβει ο ρωσικός στρατός ο οποίος τη μετέτρεψε σε στρατηγικό κέντρο ανεφοδιασμού.

Αν και υπογράμμισε τις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το Ιζιούμ, ο Ζελένσκι έγραψε στο Telegram: «προχωράμε προς μία κατεύθυνση, προς τα εμπρός, προς τη νίκη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος