Ουκρανία: Οδοιπορικό της ΕΡΤ στα απελευθερωμένα εδάφη από τη ρωσική κατοχή – Καταγγελίες για εκτελέσεις & βασανισμούς

Array

Η κάμερα της ΕΡΤ και ο Κώστας Ονισένκο πήγαν στα απελευθερωμένα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας και κατέγραψαν τη νέα καθημερινότητα μετά τη ρωσική κατοχή. Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τους Ρώσους για εκτελέσεις, βασανισμούς και εξαφανίσεις άμαχου πληθυσμού, ενώ οι καταστροφές στις υποδομές είναι εμφανείς.

Η ΕΡΤ βρέθηκε στην πόλη Μπαλακλίγια και στο γειτονικό χωριό. Αυτές οι περιοχές κατελήφθησαν από τους Ρώσους αρχές Μαρτίου και απελευθερώθηκαν πριν από λίγες μέρες.

«Ήταν τρομοκρατικό, κοιμάσαι με τα ρούχα σου και ακούς μόνο εκρήξεις», λέει μια γυναίκα στην κάμερα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και συμπληρώνει: «κοιτάζεις και βλέπεις πως πέφτουν οι βόμβες, Ας φυλάξει ο Θεός. Ήταν τρομοκρατικά, αλλά δόξα τω Θεώ και στα παιδιά, τους ελευθερωτές μας».

Κάτοικοι περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την περίοδο της ρωσικής κατάληψης. Οι ίδιοι είπαν στην ΕΡΤ ότι περισσότερο από όλα τους έλειψε η ελευθερία και η δυνατότητα να λένε ανοιχτά την άποψή τους.

Κάτοικος της περιοχής τονίζει ότι «είναι κόλαση, είναι κόλαση! Είναι απάνθρωποι, είναι κτήνη. Τώρα θα ηρεμήσω». Όπως λέει «έξι μήνες, όλο το 24ώρο βομβάρδιζαν. Στην αρχή, αν δεν τους άρεσες απλά σε έριχναν σε ένα αυτοκίνητο και σε έπαιρναν. Δεν ξέρω πόσοι γνωστοί μας έχουν εξαφανιστεί».

Τις στιγμές που βομβάρδιζαν ήταν πιο τρομακτικά, λένε τα παιδιά και προσθέτουν ότι κατά τη διάρκειά τους απλώς κάθονταν ψύχραιμα ενώ κάποιοι έμεναν στα υπόγεια.

Όπως λένε οι αρχές εντοπίστηκαν αποδείξεις εκτελέσεων και βασανισμού άμαχου πληθυσμού. Υπάρχουν Ουκρανοί που εξαφανίστηκαν.

«Βρίσκουμε μέρη βασανιστηρίων, βρίσκουμε υπόγεια όπου άνθρωποι κρατούνταν αιχμάλωτοι και πέθαιναν γιατί τους άφηναν» τόνισε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Γάνα Μάλιαρ.

Οι αστυνομικές αρχές εργάζονται για την επεξεργασία των αποδείξεων με βάση το μοντέλο βόρεια του Κιέβου όπως στην περιοχή της Μπούτσας.

Μήνυμα Ζελένσκι προς τη Ρωσία για ανάκτηση ελέγχου και της Κριμαίας

Την πόλη Ιζιούμ, την οποία ανακατέλαβε πρόσφατα ο ουκρανικός στρατός επισκέφθηκε σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι όλες οι περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους -και η Κριμαία- θα επανέλθουν υπό τον ουκρανικό έλεγχο.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επιχείρηση των Ουκρανών για ανακατάληψη περιοχών στις περιφέρειες Χαρκόβου, Χερσώνας και αλλού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός άμυνας της Ουκρανίας Γάνα Μάλιαρ δήλωσε ότι το σύνολο των στόχων της ουκρανικής αντεπίθεσης -που ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου- ήδη επιτεύχθηκαν. Σύμφωνα με την ίδια, οι Ουκρανοί κατάφεραν να ανακαταλάβουν έκταση 3.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων – απελευθερώνοντας 388 πόλεις και χωριά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters – ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τη δυνατότητα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό εφόσον οι στόχοι του ήταν αυτοί που δήλωνε εξαρχής. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι είχε στο τραπέζι μια συμφωνία- στην οποία υπήρχε -μεταξύ άλλων- η δέσμευση της μη εισχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο ο ίδιος προτίμησε να συνεχίσει τον πόλεμο.

Αποστολή- ανατολική Ουκρανία: Κώστας Ονισένκο – Εικονολήπτης: Ντμίτρο Χάλιν

Σχετικό Άρθρο: Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στο Κρίβι Ριχ – Δεν αναφέρθηκαν θύματα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος