Ουκρανία: Σκληρά ρωσικά αντίποινα για το Moskva – Οι μάχες μεταφέρονται στα ανατολικά, σφραγίζει η Μαριούπολη

Την ώρα που αξιωματούχοι του Αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαιώνουν ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε νέες πυραυλικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, στη Λβιβ και στο Μικολάιφ, όπου πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις εισβολής ενισχύουν τα ανατολικά μέτωπα του Ντονμπάς, ενώ η Ρωσία σκοπεύει να σφραγίσει τη Μαριούπολη εντελώς από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις αρχές της πολης, ολοκληρώνοντας έτσι την πολιορκία που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου.

Στο Χάρκοβο 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό επτά μηνών και ένα αγόρι 15 ετών, ενώ 35 πολίτες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς. Παράλληλα, η Ρωσία κατέρριψε ένα ουκρανικό αεροσκάφος SU-25 κοντά στην πόλη Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το Ιντερφάξ, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στο Μικολάιφ, μια πόλη κοντά στο νότιο μέτωπο, η Ρωσία ανέφερε ότι έπληξε ένα εργοστάσιο επισκευής στρατιωτικών οχημάτων.

Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, έγινε το πρωί στόχος ρωσικού βομβαρδισμού. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οι γιατροί αγωνίζονταν να σώσουν άλλους. Περισσότερες από 900 σοροί αμάχων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Σχεδόν όλοι τους δέχθηκαν πυρά, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Ουκρανία: Σκληρά ρωσικά αντίποινα για το Moskva – Οι μάχες μεταφέρονται στα ανατολικά, σφραγίζει η Μαριούπολη
(AP Photo/Felipe Dana)

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία εκτόξευσαν επίσης πυραύλους στην περιοχή του Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, όπου τέσσερις πύραυλοι Κρουζ καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Σπαρακτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε στην Μπούκα η αποστολή της ΕΡΤ. Επίκεντρο σφοδρών ρωσικών επιθέσεων, θυμίζει πια νεκρόπολη. Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη ομαδικούς τάφους και σορούς, με τραγικότερες φιγούρες τις μητέρες που κηδεύουν τα παιδιά τους.

Η Ουκρανία λέει ότι μέχρι τώρα έχει αποκρούσει τις ρωσικές προελάσεις αλλού στο Ντονμπάς. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό στο Λουχάνσκ, δήλωσε ο περιφερειάρχης Σέρχιι Γκαϊντάι σε διαδικτυακή ανάρτησή του. Αγωγός αερίου υπέστη ζημιές στις πόλεις της πρώτης γραμμής Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ, που έχουν μείνει χωρίς αέριο και νερό, είπε ο Γκαϊντάι. Λεωφορεία είναι διαθέσιμα για όσους θέλουν να φύγουν.

Στα προάστια της Οδησσού και στα χωριά που βρίσκονται πλησίον της πόλης οι κάτοικοι θρηνούν νεκρούς στρατιώτες, ενώ οι σειρήνες συναγερμού δεν έχουν σταματήσει να ηχούν, καθώς οι στρατιωτικές βάσεις γύρω από την πόλη έχουν γίνει στόχος τις τελευταίες μέρες.

Ουκρανία: Σκληρά ρωσικά αντίποινα για το Moskva – Οι μάχες μεταφέρονται στα ανατολικά, σφραγίζει η Μαριούπολη
(AP Photo/Felipe Dana)

Στη Μαριούπολη, όπου μαίνονται οι μάχες, επιχείρησαν για πρώτη φορά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς. Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν εκταφές σορών για να κρύψουν στοιχεία εγκλημάτων. Επίσης, δημοσιογράφοι του Reuters σε τμήματα της πόλης που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο έφθασαν στη χαλυβουργία Illych, την οποία η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε χθες, Παρασκευή, ένα από τα δύο τεράστια μεταλλουργικά εργοστάσια όπου οι υπερασπιστές της πόλης αντιστέκονται σε υπόγεια τούνελ και μπούνκερ. Το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε έναν σιωπηλό σωρό ερειπίων από σίδερα και τσιμέντο, χωρίς να φαίνεται κανένα σημάδι υπερασπιστών. Έξω από το εργοστάσιο, τουλάχιστον έξι πτώματα αμάχων κείτονται διασκορπισμένα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 20.100 Ρώσοι στρατιώτες και 1.982 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού έχουν καταστραφεί. Επιπλέον, έχουν καταστραφεί 145 ελικόπτερα, 762 τανκς και 163 αεροσκάφη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο CNN ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο ρωσικού πυρηνικού πλήγματος εναντίον της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Σκληρά ρωσικά αντίποινα για το Moskva – Οι μάχες μεταφέρονται στα ανατολικά, σφραγίζει η Μαριούπολη
(AP Photo/Felipe Dana)

Στο διπλωματικό πεδίο, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης λόγω της εχθρικής στάσης της και των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Η ρωσική πλευρά επιφυλάσσεται μάλιστα να διευρύνει σύντομα τον κατάλογο.

Kι ενώ η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με «απρόβλεπτες συνέπειες» εάν συνεχίσει να εξοπλίζει τις ουκρανικές δυνάμεις, η Γερμανία αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό, με σκοπό να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος