Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με «απρόβλεπτες συνέπειες» – Επιθέσεις και στο Κίεβο μετά τη βύθιση του Moskva

Σε αντίποινα προχώρησε η Ρωσία την 51η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία για την επίθεση στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που αποτελεί ένα σημαντικό και συμβολικό πλήγμα. O ρωσικός στρατός βομβάρδισε στο Κίεβο το εργοστάσιο κατασκευής των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν για να βυθιστεί το ιστορικό καταδρομικό της Moskva. Παράλληλα, η Ρωσία διαμήνυσε ότι ο αριθμός και το εύρος των πυραυλικών επιθέσεων σε εγκαταστάσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα θα διευρυνθούν σε αντίποινα για τις επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική επικράτεια την Πέμπτη, πολύ κοντά στη μεθόριο. Ταυτόχρονα, έριξε στη μάχη της Μαριούπολης για πρώτη φορά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς. Στο Χάρκοβο, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 35 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

Με διάβημα η Ρωσία καλεί σε αυστηρότατο τόνο και απειλητικό ύφος τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία γιατί βάζουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια. Μάλιστα, επαναφέρουν τη μεγάλη απειλή των πυρηνικών, δεύτερη φορά σε 24 ώρες, προειδοποιώντας Φινλανδία και Σουηδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα απελαύνει 18 Ευρωπαίους διπλωμάτες, εντείνοντας ακόμα περισσότερο της ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ευρώπη. Την καταδίκη του για την απόφαση της Μόσχας να απελάσει μέλη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πάνω από 900 νεκροί άμαχοι έχουν εντοπιστεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πυροβοληθεί, μία ένδειξη ότι εκτελέστηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από νάρκες στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικό στόχο στις παρυφές του Κιέβου με πυραύλους κρούζ και προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας ως απάντηση για τα χτυπήματα των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος.

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο στην περιοχή του Κιέβου, που κατασκευάζει πυραύλους Neptune τους οποίους ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε για να πλήξει το ρωσικό καταδρομικό Moskva. Ένα εργαστήριο του εργοστασίου και ένα γειτονικό κτήριο με γραφεία διοίκησης, που βρίσκονται στην τοποθεσία Βίσνεβε, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ έσπασαν οι υαλοπίνακες περίπου 50 οχημάτων που ήταν σταθμευμένα σε γειτονικό χώρο στάθμευσης.

Παράλληλα, οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν έναν από τους τελευταίους ουκρανικούς θύλακες, τη Χαλυβουργία Ίλιτς, στη Μαριούπολη. Οι εικόνες από την κατεστραμμένη πόλη μαρτυρούν τη σφοδρότητα των μαχών που διεξήχθησαν στο λιμάνι της Αζοφικής.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ ανέφερε ότι οδομαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μαριούπολη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να την καταλάβουν πλήρως.

Την εκκένωση 2.864 αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων την Παρασκευή ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. Μεταξύ αυτών είναι και 363 άτομα από τη Μαριούπολη που διέφυγαν με δικά τους μέσα μεταφοράς.

Ρωσικές απειλές προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους

Το νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τριπλασιάσει την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με εξοπλισμό συνολικής αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορη τη Ρωσία. Ο εφιάλτης της κλιμάκωσης του πολέμου με χρήση μη συμβατικών όπλων απειλεί να γίνει πραγματικότητα, όπως αφήνει να διαφανεί στο διάβημά της προς την Ουάσιγκτον, καλώντας να σταματήσει ο εξοπλισμός της Ουκρανίας.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατικοποίηση της Ουκρανίας, η οποία συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια» σημειώνεται στο διάβημα.

Σχεδόν ταυτόχρονα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με δήλωσή της προειδοποίησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης προσχώρησής τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Μ. Ζαχάροβα, η επιλογή είναι στο «χέρι» της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά η ένταξή τους θα έχει «συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις και τη συνολική εικόνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες.

Η ίδια επεσήμανε ότι με την ένταξή τους στη στρατιωτική συμμαχία θα βρεθούν αυτομάτως στην εμπροσθοφυλακή του NATO.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη της την απειλή της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Όχι μόνο εγώ, νομίζω και όλος ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν επειδή μπορεί να μην είναι αληθινή πληροφορία αλλά μπορεί και να αληθεύει» είπε ο Ζελένσκι.

Οι στρατιωτικές ήττες της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

«Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η ρωσική ηγεσία μπορεί να βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω των στρατιωτικών ηττών που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής, κανείς από εμάς δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του την απειλή του να καταφύγουν ενδεχομένως σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος» σημείωσε ο Γουίλιαμ Μπερνς.

Υπό πολιορκία  Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς, αυτή του Ντονέτσκ, όπου μάχες διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την προεδρία. Η άλλη περιφέρεια αυτής της ανθρακοφόρου λεκάνης, αυτή του Λουχάνσκ, έγινε στόχος 24 βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Εξάλλου ο κυβερνήτης της ουκρανικής επαρχίας του Λουχάνσκ, ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κάλεσε  τους κατοίκους έξι πόλεων να απομακρυνθούν από την περιοχή, προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Κρεμίνα. Ο Γκαϊντάι έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Μην διστάζετε και φύγετε όσο εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα. … Επιλέξτε τη ζωή, λεωφορεία σας περιμένουν στα σημεία συγκέντρωσης. Το ίδιο και τρένα, από τα οποία υπάρχουν αρκετά».

Περισσότεροι από 500 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Χάρκοβο και τα περίχωρά του, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής αυτής στην ανατολική Ουκρανία.

Στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της πόλης Βασίλιβκα, στην οποία σπίτια, ένα χασάπικο και εγκατάσταση του σιδηροδρομικού σταθμού του Ταβρίισκ υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με μήνυμα της ουκρανικής περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στην εφαρμογή Telegram.

Στη Ρωσία περισσότερα από 20 κτήρια και ένα σχολείο υπέστησαν ζημιές την Πέμπτη από τον ουκρανικό βομβαρδισμό ρωσικού χωριού στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις ρωσικές περιφερειακές αρχές.

Ρωσικές προετοιμασίες για επίθεση στα ανατολικά

Οι ρωσικές προετοιμασίες συνεχίζονται στα ανατολικά για την επόμενη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων, με εκπαίδευση πρόσθετων μονάδων και συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Στόχος να  κυριεύσουν όλο το Ντονμπάς, το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ».

Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο έχουν ενταθεί δηλώνουν οι Ουκρανοί, που χτύπησαν γέφυρα έξω από την πόλη ενώ ετοιμάζονταν να περάσουν ρωσικά άρματα.

«Πλήγμα κύρους» η βύθιση του Moskva

Τεράστιο πλήγμα για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, αλλά και την εθνική υπερηφάνεια των Ρώσων αποτελεί η βύθιση του Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το καταδρομικό βυθίστηκε ύστερα από έκρηξη και πυρκαγιά κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ρυμούλκησή του εν μέσω θαλασσοταραχής. Για νίκη των ουκρανικών δυνάμεων έκανε λόγο το Κίεβο.

Για ισχυρότατο πλήγμα στο γόητρο και την επιχειρησιακή ικανότητα της Ρωσίας μίλησε και το αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε αφού επλήγη από δύο ουκρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο. Δυτικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο πλοίο βρέθηκαν 450 νεκροί Ρώσοι ναύτες, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το Moskva είναι το μεγαλύτερο πλοίο που βυθίζεται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλειά του θα δυσχεράνει τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Αζοφική.

Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με «απρόβλεπτες συνέπειες» – Επιθέσεις και στο Κίεβο μετά τη βύθιση του Moskva
AP/Darko Vojinovic

Σε συνέντευξή του στο BBC o Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε κατά της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες όπως είπε, μπλοκάρουν τις προσπάθειες για επιβολή εμπάργκο στις ενεργειακές εξαγωγές της.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγάζουν χρήματα με το αίμα ανθρώπων. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες χώρες που το κάνουν. Ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα και για να είμαι ειλικρινής- το πετρελαϊκό εμπάργκο είναι ένα από τα θέματα-κλειδιά, που μπλοκάρουν η Γερμανία και η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων χωρών» είπε ο Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος