Nέες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Η ΕΡΤ στην μαρτυρική Μπούκα (video)

Διευρύνεται και πάλι το μέτωπο των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Το πρωί του Σαββάτου 16/4 ήχησαν σειρήνες συναγερμού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις τόσο στο Κίεβο, όσο και στην πόλη Λβιβ στα δυτικά. Σημειώνεται πως επικαλούμενη επιθέσεις των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος κοντά στη μεθόριο, η Μόσχα προανήγγειλε αντίποινα με πυραυλικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, ενώ ήδη βομβάρδισε στην περιοχή το εργοστάσιο κατασκευής των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν για να βυθιστεί η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου.

Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, έγινε το πρωί του Σαββάτου 16/4 στόχος ρωσικού βομβαρδισμού. Η Ρωσία κατέρριψε επίσης ένα ουκρανικό αεροσκάφος SU-25 κοντά στην πόλη Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το Ιντερφάξ, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα, με σφοδρότητα συνεχίζεται η επίθεση της Μόσχας στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Στη Μαριούπολη, όπου μαίνονται οι μάχες, επιχείρησαν για πρώτη φορά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, ενώ στο Χάρκοβο τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή.

Σειρήνες ακούστηκαν σχεδόν σε όλα τα σημεία της Ουκρανίας. Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τα ρωσικά χτυπήματα και στο Μικολάιφ.

Περισσότερες από 900 σοροί αμάχων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Σχεδόν όλοι τους δέχθηκαν πυρά, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Οι φρικιαστικές αποκαλύψεις στα περίχωρα του Κιέβου δεν έχουν τέλος. Περισσότερα από 900 πτώματα έχουν ανασυρθεί από ομαδικούς τάφους σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία. Ήταν απλοί πολίτες που βασανίστηκαν και πυροβολήθηκαν πισώπλατα.

Σπαρακτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε στην Μπούκα η αποστολή της ΕΡΤ. Επίκεντρο σφοδρών ρωσικών επιθέσεων, θυμίζει πια νεκρόπολη. Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη ομαδικούς τάφους και σορούς, με τραγικότερες φιγούρες τις μητέρες που κηδεύουν τα παιδιά τους.

Aνάμεσα στα αθώα θύματα και η οικογένεια του Αλεξάντερ. Δέχθηκαν τα ρωσικά πυρά, όταν επιχείρησαν να εγκαταλείψουν με το αυτοκίνητό τους, την Μπούκα. Η γυναίκα και οι δυο γιοι του σκοτώθηκαν εν ψυχρώ.

Όπως αναφέρει ο Αλεξάντερ Τσικμάρεβ, κάτοικος της Μπούκα: «Ξαφνικά ξεκίνησε το σφυροκόπημα. Τα παιδιά σκοτώθηκαν αμέσως. Για λίγα δευτερόλεπτα κοίταξα τη Ρίτα και τα παιδιά και βγήκα από το όχημα. Ένα κομμάτι από το πόδι μου είχε αποκολληθεί».

«Ξύπνησα από τον ήχο μίας έκρηξης μετά τη 1 τα ξημερώματα. Το σπίτι μου ταρακουνήθηκε, λες και γινόταν σεισμός», δήλωσε ο Γιούρι Γκλαντσένκο, κάτοικος Κιέβου.

Ασταμάτητο το σφυροκόπημα και στο Χάρκοβο. 10 νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός, από την τελευταία επίθεση. Ανάμεσα στα θύματα και ένα μωρό 7 μηνών.

«Με αυτά τα χέρια, προσέφερα τις πρώτες βοήθειες σε μία γυναίκα. Είναι γεμάτα αίματα. Έβγαλα τη ζώνη μου και έσκισα το πουκάμισό μου. Αυτά τα χέρια έσωσαν ανθρώπους», αναφέρει ο Βολόντιμιρ Ζιρνόφ, κάτοικος Χάρκοβου.

Στη Μαριούπολη, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν εκταφές σορών για να κρύψουν στοιχεία εγκλημάτων.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN o Volontimir Zelenski αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του, 2.500 έως 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία και περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν».

Όσον αφορά στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για 19.000 έως 20.000 νεκρούς.

Επισήμως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.

Με διάβημα η Ρωσία καλεί σε αυστηρότατο τόνο και απειλητικό ύφος τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία γιατί βάζουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια. Μάλιστα, επαναφέρουν τη μεγάλη απειλή των πυρηνικών, δεύτερη φορά σε 24 ώρες, προειδοποιώντας Φινλανδία και Σουηδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, πάντως, καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη της την απειλή της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων. Στο νυχτερινό του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε και πάλι πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όλα αυτά καθώς η βύθιση της ναυαρχίδας Μασκβά στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για το ναυτικό της Ρωσίας μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί.

Στη Σεβαστούπολη έγινε τελετή στη μνήμη των περίπου 450 ναυτών που βρίσκονταν στο πλοίο, μεταξύ τους και ο πλοίαρχος. Αμερικανοί επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα των Ουκρανών ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους τους, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται πως η φωτιά και οι εκρήξεις προήλθαν από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχει συμφωνηθεί να ανοίξουν το Σάββατο 16/4 για την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ άλλων και από την πολιορκημένη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε δήλωσή της πως πέντε από τους εννέα διαδρόμους πρόκειται να ανοίξουν από την περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, για την οποία τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα, Ανδριάνα Μαγγανιά

αποστολή: Αλεξία Καλαϊτζή / κάμερα: Φώτης Πάντος – ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με «απρόβλεπτες συνέπειες» – Επιθέσεις και στο Κίεβο μετά τη βύθιση του Moskva

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος