Ουκρανία: Στο Κίεβο Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς

Την Ουκρανία εν μέσω πολέμου επισκέπτονται τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες. Στο Κίεβο αφίχθη το τρένο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ειδικό τρένο στην Πολωνία το πρωί της Πέμπτης (16/6) σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσίευσε μία φωτογραφία των τριών ανδρών μέσα από το τρένο.

Στο Κίεβο, οι κ. Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι θα έχουν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ. Ο Μακρόν είπε στο BFMTV ότι μαζί με τον Ντράγκι και τον Σολτς θα πάνε επίσης στο Ιρπίν «όπου έγιναν οι δολοφονίες».

Διαβάστε ακόμα: Η ΕΡΤ στο Ιρπίν: Ντοκουμέντα πολέμου – Καταγραφή της φρίκης από Ουκρανό ελληνικής καταγωγής

Όπως μεταδίδει από το Κίεβο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Ονισένκο, για λόγους ασφαλείας δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα η επίσκεψή τους όπως δεν ανακοινώνονται νωρίτερα όλες οι επισκέψεις των ξένων ηγετών που γίνονται αυτές τις 113 μέρες της εισβολής στην Ουκρανία.

«Εκείνο που περιμένουν οι Ουκρανοί είναι η αύξηση της παροχής οπλισμού καθώς μέχρι τώρα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας από τα όπλα στα οποία έχουν δεσμευτεί να παράσχουν οι ξένοι στην Ουκρανία έχει παραδοθεί περίπου το 10% ή λίγο παραπάνω» είπε.

Όσον αφορά στη σημερινή επίσκεψη οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να σηματοδοτεί μία πίεση στην Ουκρανία προκείμενου να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία και ενδεχομένως να κάνει υποχωρήσεις στο κομμάτι της εδαφικής ακεραιότητας.

Τέλος, το άλλο θέμα που ακούγεται έντονα τις τελευταίες μέρες είναι η υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Οι επικεφαλής της Αλβανίας και του Μαυροβούνιου είπαν ότι «αν και περιμένουν πολύ καιρό για την υποψηφιότητα δεν έχουν πρόβλημα αν η Ουκρανία την πάρει νωρίτερα από εκείνους».

Διπλωματικός πυρετός μετά τη ρωσική εισβολή

Η επίσκεψη στην Ουκρανία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πραγματοποιείται πολλές εβδομάδες μετά από αυτές άλλων ξένων αξιωματούχων που μετέβησαν στο Κίεβο για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Πρώτοι πρωθυπουργοί

Στις 15 Μαρτίου ο Πολωνός, ο Τσέχος και ο Σλοβένος πρωθυπουργός ήταν οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που μετέβησαν στο Κίεβο.

Μετά την επίσκεψή τους ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από την ΕΕ “να δώσει πολύ γρήγορα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία”.

Στις 9 Απριλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας της G7 που επισκέφθηκε το Κίεβο.

Ο Τζόνσον, που έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τραίνο από την Πολωνία, βιντεοσκοπήθηκε στους δρόμους της πόλης μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δήλωσε ότι θέλει να δείξει «την αμέριστη υποστήριξη» της χώρας του και απέτισε φόρο τιμής στον ουκρανικό στρατό. «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί εκδήλωση της αποφασιστικής, ισχυρής και συνεχούς στήριξης της Βρετανίας στην Ουκρανία. Το εκτιμάμε και θα το θυμόμαστε πάντα», τόνισε ο Ζελένσκι.

Την προηγουμένη, στις 8 Απριλίου, είχε μεταβεί στο Κίεβο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είμαστε μαζί σας όταν ονειρεύεστε την Ευρώπη», είχε δηλώσει.

«Η Ρωσία θα βυθιστεί στην οικονομική, χρηματοπιστωτική και τεχνολογική αποσύνθεση, ενώ η Ουκρανία προχωρά προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον», είχε προσθέσει.

Η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε ξανά το Κίεβο στις 11 Ιουνίου και υποσχέθηκε μια άμεση απάντηση στο αίτημα της Ουκρανίας να αποκτήσει καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει επίσης μεταβεί στην Ουκρανία. “Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ”, δήλωσε κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα στις 20 Απριλίου.

Στις 9 Μαΐου ο Μισέλ πραγματοποίησε μια επεισοδιακή επίσκεψη την Οδησσό καθώς χρειάστηκε να πάει σε καταφύγιο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

Στις 28 Απριλίου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο εν μέσω της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε «σοκαρισμένος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει μεταβεί ακόμη στην Ουκρανία, η σύζυγός του Τζιλ πραγματοποίησε μια σύντομη, αιφνιδιαστική επίσκεψη στις 8 Μαΐου. Στη διάρκειά της συναντήθηκε με την Ουκρανίδα πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα σε ένα σχολείο κοντά στα σύνορα με την Σλοβακία. «Ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού» είχε διαβεβαιώσει.

Την ίδια ημέρα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μετέβη στο Κίεβο και δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα πρέπει να λογοδοτήσει».

Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία

Η Γερμανία θα προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II, ανακοίνωσε την Τετάρτη (15/6) στις Βρυξέλλες η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Η κυρία Λάμπρεχτ εξήγησε πως τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές της Μπούντεσβερ –των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων– και του NATO, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία χειρίζεται τις παραδόσεις όπλων.

Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση έκαναν λόγο προ ημερών περί πιθανής παράδοσης τεσσάρων τέτοιων συστημάτων, της γερμανικής εκσυγχρονισμένης και προσαρμοσμένης στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκδοχής των αμερικανικού σχεδιασμού MLRS Μ270.

Η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ διευκρίνισε επίσης ότι το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, ανταλλακτικά, ενώ θα εκπαιδεύσει τους ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία ακόμη συστήματα του τύπου.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, 300 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων για να υπάρξει ισορροπία με τη Ρωσία ως προς τα βαριά όπλα στα πεδία των μαχών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος