Η ΕΡΤ στο Ιρπίν: Ντοκουμέντα πολέμου – Καταγραφή της φρίκης από Ουκρανό ελληνικής καταγωγής

Στο Ιρπίν, ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης συνάντησε ομογενή που πολεμά στον ουκρανικό στρατό. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, μιλά για τη σθεναρή άμυνα κόντρα στους εισβολείς που ανέκοψε την πορεία των Ρώσων προς το Κίεβο.

Εικόνες ντοκουμέντο από την μάχη στο Ιρπίν. Είναι τα ντοκουμέντα της άμυνας που στήθηκε από τον ουκρανικό στρατό και την πολιτοφυλακή, απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν από τον Βορά με κατεύθυνση το Κίεβο.

Οι εικόνες από το drone είναι αποκαλυπτικές. Απαθανατίζουν ένα από τα ρωσικά άρματα να έχει τυλιχθεί στις φλόγες μετά από πλήγμα με δυτικό αντιαρματικό που έχουν στα χέρια τους οι Ουκρανοί.

Λίγο αργότερα, οι εικόνες μαρτυρούν πως κάποιοι από τους Ρώσους είχαν αποκοπεί κι ένα άρμα μάχης με το χαρακτηριστικό «V», επιχειρεί να τους απομακρύνει καθώς τους καταδιώκουν Ουκρανοί.

Σε άλλο βίντεο, ακούγονται οι εκρήξεις από τις βολές πυροβολικού, τις οδομαχίες ανάμεσα στο πεζικό. Αυτά τα ντοκουμέντα πολέμου έδωσε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Λυπιρίδης, Ουκρανός στρατιώτης ελληνικής καταγωγής, τον οποίο συνάντησε ο Γιώργος Σιδέρης στην έξοδο από το Ιρπίν.

«Είμαι ελληνικής καταγωγής από την Θεσσαλονίκη» είπε ο Αλέξανδρος Λυπιρίδης χαμογελώντας. Όμως αυτός ο μαχητής του ουκρανικού στρατού γεννήθηκε στο Κίεβο. Μεγάλωσε στην ουκρανική γη, την οποία και υπερασπίζεται.

«Είχαμε καλή άμυνα και όλα τα παιδιά μας ήξεραν πως έχουμε δίκιο εμείς. Αυτοί ήρθαν στο χώμα μας στην γη μας στα σπίτια μας. Αυτό που είχαμε μέσα μας, αυτό τελικά κέρδισε στον πόλεμο της Ιρπίν» σημείωσε.

Τα σύγχρονα αντιαρματικά που έφτασαν στην Ουκρανία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην άμυνα.

«Ευχαριστούμε όλη την Ευρώπη για τα όπλα που μας έστειλε, εμείς δεν πολεμάμε μόνο για την Ουκρανία, πολεμάμε για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο Αλέξανδρος Λυπιρίδης.

Όταν ρωτήθηκε αν θα φύγει ξανά για το μέτωπο, χτύπησε το κινητό του και είπε πως σε λίγο πρέπει να φύγει.

«Ο πόλεμος δεν τέλειωσε, θα φύγουμε». Δεν ξέρουμε ακόμα Χερσώνα, Μικολάιβ, Κριμαία. Και Λευκορωσία πρέπει να καλύπτει κάποιος» είπε.

Το γεγονός πως οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει ορισμένα τμήματα της γης τους στ’ ανατολικά, έχει αναπτερώσει το ηθικό και όλων όσοι βρίσκονται στα μετόπισθεν οι οποίοι περιμένουν την εντολή να κινηθούν σε κάποια από τις γραμμές άμυνας της Ουκρανίας.

Αποστολή στο Ιρπίν: Γιώργος Σιδέρης / κάμερα: Κάρλος Ρούβιο – Μαρνιεράκης, ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος