Ομιλία Ζελένκσι στο Νταβός: Ζητά απόλυτο αποκλεισμό της Ρωσίας – «Μέγιστες κυρώσεις στη Μόσχα»

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι μίλησε σήμερα στο Νταβός, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα της Ουκρανίας για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή. Την ίδια ώρα στο Κίεβο ανακοινώθηκε η ποινή για τον πρώτο Ρώσο στρατιώτη που δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το Νταβός περισσότερα όπλα και τις «μέγιστες» κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με πλήρη παύση των εμπορίου με τη Ρωσία, που εισέβαλε στη χώρα του πριν από τρεις μήνες.

«Οι κυρώσεις… πρέπει να είναι οι μέγιστες, προκειμένου η Ρωσία και κάθε πιθανός επιτιθέμενος που θέλει να διεξαγάγει έναν ωμό πόλεμο σε βάρος του γείτονά του να γνωρίζει ξεκάθαρα τις άμεσες επιπτώσεις των ενεργειών του», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόριο με τη Ρωσία», σημείωσε ο ίδιος, ζητώντας μεταξύ άλλων «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και μέτρα σε βάρος «όλων των ρωσικών τραπεζών, χωρίς εξαίρεση» καθώς και να «δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων εταιριών από τη ρωσική αγορά».

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης επιπλέον όπλα για τη χώρα του, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν είναι πάντα αρκετά γρήγορη.

«Εάν είχαμε λάβει το 100% των αναγκών μας τον Φεβρουάριο, το αποτέλεσμα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες ζωές που θα είχαν σωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο η Ουκρανία έχει ανάγκη από όλα τα όπλα που ζητάμε, όχι μόνο αυτά που παρέχονται. Γι’ αυτό τον λόγο η Ουκρανία έχει ανάγκη χρηματοδότησης», δήλωσε.

Η Ουκρανία έχει ισχυρή αντιπροσωπία φέτος στη σύνοδο του WEF στο Νταβός, όπου αρκετοί Ουκρανοί πολιτικοί βρίσκονται εκεί με φυσική παρουσία. Ο ιδρυτής του WEF Κλάους Σβαμπ χαιρέτισε μια «ιδιαίτερα ισχυρή αντιπροσωπία Ουκρανών μεταξύ ημών».

Την ίδια στιγμή σφίγγει ο κλοιός στο Ντονμπάς για τους Ουκρανούς όπου τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Σεβεροντονιέτσκ επί 24ωρου βάσεως. Η τύχη της περιοχής ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, καθώς πολλές συνοικίες έχουν μετατραπεί σε σωρούς συντριμμιών. Ο πρόεδρος Ζελένσκι εκτιμά ότι καθημερινά χάνονται έως 100 άνθρωποι στην Ανατολική Ουκρανία.

Ισόβια στον 21χρονο ρώσο στρατιώτη που κατηγορήθηκε για το πρώτο έγκλημα πολέμου

Ομιλία Ζελένκσι στο Νταβός: Ζητά απόλυτο αποκλεισμό της Ρωσίας – «Μέγιστες κυρώσεις στη Μόσχα»
(AP Photo/Natacha Pisarenko)

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για τη δολοφονία 62χρονου αμάχου, στην πρώτη δίκη εγκλημάτων πολέμου που διεξήχθη μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν (Vadim Shishimarin) συνελήφθη με την κατηγορία ότι πυροβόλησε τον Ουκρανό πολίτη στο κεφάλι στο χωριό Τσουπάχιβκα της βορειοανατολικής περιοχής Σούμι, τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ο ίδιος παραδέχτηκε την ενοχή του και κατέθεσε ότι πυροβόλησε τον άνδρα αφού δόθηκε εντολή να το κάνει. Είπε στο δικαστήριο ότι ανώτερος του αξιωματικός επέμεινε ότι ο Ουκρανός, ο οποίος μιλούσε στο κινητό του, μπορούσε να προδώσει την θέση τους στις ουκρανικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Shishimarin ζήτησε από τη χήρα του θύματος να τον συγχωρήσει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Shishimarin, Victor Ovsyanikov, υποστήριξε ότι ο πελάτης του, μέλος ρωσικής μονάδας αρμάτων μάχης που τελικά συνελήφθη, ήταν απροετοίμαστος για τη «βίαιη στρατιωτική σύγκρουση» και τις μαζικές απώλειες που συνάντησαν τα ρωσικά στρατεύματα όταν εισέβαλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψή του χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας έναν βίντεο στο οποίο ο Βαντίμ Σισιμαρίν έλεγε ότι ήρθε να πολεμήσει στην Ουκρανία για «να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος