Ουκρανία: Ισόβια στον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορήθηκε για το πρώτο έγκλημα πολέμου

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για τo φόνο 62χρονου αμάχου, στην πρώτη δίκη εγκλημάτων πολέμου που διεξήχθη μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν (Vadim Shishimarin) συνελήφθη με την κατηγορία ότι πυροβόλησε τον Ουκρανό πολίτη στο κεφάλι σto χωριό Τσουπάχιβκα της  βορειοανατολικής περιοχής Σούμι, τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ο ίδιος παραδέχτηκε την ενοχή του και κατέθεσε ότι πυροβόλησε τον άνδρα αφού δόθηκε εντολή να το κάνει. Είπε στο δικαστήριο ότι ανώτερος του αξιωματικός επέμεινε ότι ο Ουκρανός, ο οποίος μιλούσε στο κινητό του, μπορούσε να προδώσει την θέση τους στις ουκρανικές δυνάμεις. Ο 21χρονος «έριξε αρκετές σφαίρες μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου με τουφέκι στο κεφάλι του Ολεξάντρ Σελίποφ, ο οποίος πέθανε ακαριαία.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς εισαγγελείς, ο Σισιμαρίν και άλλοι τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες έκλεψαν ιδιωτικό αυτοκίνητο για να γλιτώσουν όταν η φάλαγγά τους μπήκε στο στόχαστρο των ουκρανικών δυνάμεων.

Ουκρανία: Ισόβια στον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορήθηκε για το πρώτο έγκλημα πολέμου
Ο κατηγορούμενος ακούει τη μεταφράστρια

Ο Σισιμαρίν παρακολουθούσε σιωπηλά τη διαδικασία μέσα σε κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα την ώρα που διαβαζόταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Την περισσότερη ώρα, στεκόταν με το κεφάλι σκυμμένο καθώς άκουγε την διερμηνέα.

«Η δολοφονία διαπράχθηκε με άμεση πρόθεση», σημείωσε ο δικαστής κατηγορώντας τον 21χρονο ότι παραβίασε τους νόμους και τα ήθη του πολέμου».

Σε προηγούμενη δικάσιμο, ο Σισιμαρίν ζήτησε από τη χήρα του θύματος να τον συγχωρήσει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης , Victor Ovsyanikov, υποστήριξε ότι ο πελάτης του, μέλος ρωσικής μονάδας αρμάτων μάχης που τελικά συνελήφθη, ήταν απροετοίμαστος για τη «βίαιη στρατιωτική σύγκρουση» και τις μαζικές απώλειες που συνάντησαν τα ρωσικά στρατεύματα όταν εισέβαλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία.

«Αυτή είναι η πιο σοβαρή καταδίκη και κάθε λογικός άνθρωπος θα ασκούσε έφεση», δήλωσε ο δικηγόρος.

Στη δίκη αποδίδεται τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για ωμότητες και βαναυσότητα κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής της και, όπως σημειώνει, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους καθώς και οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεών της σε εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την καταδίκη του Ρώσου στρατιώτη, ο οποίος κατάγεται από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας,. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει τις δυνατότητες.

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψή του 21χρονου χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας βίντεο στο οποίο ο Βαντίμ Σισιμαρίν έλεγε ότι ήρθε να πολεμήσει στην Ουκρανία για «να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος