Ουκρανία: Στο στόχαστρο των Ρώσων το Ντονμπάς – Εικόνες αποκάλυψης στην Σεβεροντονιέτσκ

Για 89η ημέρα μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την κατάσταση να γίνεται «ολοένα πιο δύσκολη» για τους Ουκρανούς στο Ντονμπάς, στον ανατολικό τομέα της χώρας, όπου τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Σεβεροντονιέτσκ «24 ώρες το 24ωρο».

Ουκρανία: Στο στόχαστρο των Ρώσων το Ντονμπάς – Εικόνες αποκάλυψης στην Σεβεροντονιέτσκ
(Photo by ARIS MESSINIS / AFP)

Η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τη δύναμη πυρός της στο Ντονμπάς. Εκεί βρίσκονται, σύμφωνα με τον Σερχίι Χαϊντάι, περιφερειάρχη της Λουγκάνσκ, μονάδες που αποσύρθηκαν από την περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), δυνάμεις που πήραν μέρος στην πολιορκία της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), οι παραστρατιωτικές μονάδες των φιλορώσων αυτονομιστών των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, τσετσενικά στρατεύματα και μονάδες που ήρθαν να ενισχύσουν τις ανεπτυγμένες από τη Σιβηρία και από τη ρωσική Άπω Ανατολή.

«Όλες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ», υποστήριξε ο κ. Χαϊντάι μέσω Telegram. Ομοίως από την άποψη των όπλων: «όλα έχουν συγκεντρωθεί εδώ», επέμεινε ο κυβερνήτης, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-300 και S-400, αντίστοιχων των αμερικανικών Patriot.

Κρίσιμο διακύβευμα στη μάχη για το Ντονμπάς, η πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, βομβαρδίζεται από τα ρωσικά στρατεύματα «24 ώρες το 24ωρο», επέμεινε με αγανάκτηση ο κ. Χαϊντάι.

«Χρησιμοποιούν την τακτική της καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη» με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και άρματα μάχης, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές υποδομές όσο και σπίτια, πρόσθεσε.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Κυριακή μέσω Facebook ότι τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς 45 κοινοτήτων στην περιφέρεια Ντανιέτσκ.

Ουκρανία: Στο στόχαστρο των Ρώσων το Ντονμπάς – Εικόνες αποκάλυψης στην Σεβεροντονιέτσκ
(AP Photo/Francisco Seco)

Η τύχη της Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, όπου η εικόνα σήμερα κατά τους Ουκρανούς παραπέμπει σε Αποκάλυψη έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας. Πολλές συνοικίες έχουν μετατραπεί σε σωρούς συντριμμιών.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν. Άλλοι είναι νεκροί. Ο απολογισμός είναι μέχρι τώρα άγνωστος, αλλά χωρίς αμφιβολία πολύ βαρύς.

Ζελένσκι: Ως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται κάθε μέρα για την υπεράσπιση του Ντονμπάς

Έως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες μπορεί να πεθαίνουν καθημερινά στις πιο σκληρές μάχες στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ήταν μια σπάνια περίπτωση που ο Ουκρανός πρόεδρος υπαινίχθηκε το επίπεδο των απωλειών που υφίστανται τα στρατεύματα της χώρας. Έκανε το σχόλιο αφού ρωτήθηκε αν σκοπεύει να άρει την απαγόρευση εξόδου από την Ουκρανία για τους άνδρες σε ηλικία στράτευσης.

Ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να εκφραστεί σήμερα Δευτέρα (23/5) μέσω βιντεοδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός, που θα γίνει διά ζώσης για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια που έγινε ψηφιακά εξαιτίας της πανδημίας. Αναμένεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, και να αναφερθεί επίσης στην προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Αν και ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοδιάσκεψης, παρόντες θα είναι αρκετοί ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ή ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Οι Ρώσοι είναι αποκλεισμένοι από το WEF. Το περίπτερο της Ρωσίας θα αντικατασταθεί στο Φόρουμ με περίπτερο «για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», όπου θα οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις υποστήριξης στο Κίεβο, με τη συμμετοχή ουκρανικών προσωπικοτήτων.

Μπάιντεν: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει «μακροπρόθεσμο τίμημα» για την εισβολή στην Ουκρανία

Ο αποκλεισμός του λιμανιού της Οδησσού στο επίκεντρο της συνομιλίας Τζόνσον – Ζελένσκι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε χθες Κυριακή (22/5) με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Οδησσού από τους Ρώσους, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον εκδήλωσε την αποφασιστικότητά του για τον διπλασιασμό των προσπαθειών σχετικά με την παροχή βασικών ειδών διατροφής, ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Ουκρανίας, αλλά και της διασφάλισης ότι η χώρα θα είναι ικανή να εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Μαύρο ρεκόρ: Για πρώτη φορά, οι ξεριζωμένοι ξεπερνούν τα 100 εκατ. παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ουκρανία: Στο στόχαστρο των Ρώσων το Ντονμπάς – Εικόνες αποκάλυψης στην Σεβεροντονιέτσκ
(AP Photo/Leo Correa)

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε, για πρώτη φορά, τον αριθμό των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν βίαια από τον τόπο τους να σπάσει το φράγμα των 100 εκατομμυρίων σε παγκόσμια κλίμακα, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις, τη βία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διωγμούς ξεπέρασε το ιλιγγιώδες όριο των 100 εκατομμυρίων για πρώτη φορά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων φονικών ένοπλων συρράξεων», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μαύρο ρεκόρ

«Ο αριθμός των 100 εκατομμυρίων είναι τρομακτικός, πηγή ανησυχίας και τροφή για σκέψη. Είναι ρεκόρ που δεν έπρεπε να καταρριφθεί ποτέ», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Πρέπει να αποτελέσει σήμα συναγερμού που θα μας επιτρέψει να επιλύσουμε και να αποτρέψουμε καταστροφικές συρράξεις, να βάλουμε τέλος στους διωγμούς και να αγωνιστούμε έναντι των βαθύτερων αιτίων που αναγκάζουν αθώους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», προειδοποίησε.

Η κατάσταση ήταν ήδη πολύ σοβαρή, όπως αποκαλύπτουν οι στατιστικές της UNHCR. Στα τέλη του 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν ξεριζωθεί σε όλο τον κόσμο έφθασε τα 90 εκατομμύρια, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεινόμενων πολέμων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν, η ΛΔ Κονγκό.

Και τότε, την 24η Φεβρουαρίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, που πέταξε εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη στον δρόμο, τους ανάγκασε να φύγουν από τα σπίτια τους για να σωθούν από τις μάχες, να πάνε είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου οι εχθροπραξίες δεν είναι τόσο σφοδρές, ή σε άλλα κράτη.

Η Ευρώπη είχε να γνωρίσει τόσο μεγάλη ροή προσφύγων από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, με τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να μένουν πίσω. Ο ΟΗΕ λογαριάζει πως ίσως να φθάσουν τα 8,3 εκατομμύρια ως τα τέλη της χρονιάς.

Στην ίδια την Ουκρανία, εκτιμάται πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι άλλα 8 εκατομμύρια.

Μετά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία μετρά 37 εκατ. ανθρώπους στις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Από τον αριθμό αυτό εξαιρούνται η Κριμαία (νότια), η χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και οι ανατολικές περιφέρειες, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού

Τα 100 εκατομμύρια ξεριζωμένοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μόλις 13 χώρες στον πλανήτη έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από τον αριθμό αυτόν, θυμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, για να δώσει καλύτερη ιδέα για το εύρος του φαινομένου.

«Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι των ανθρώπων που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά θετική», χαιρέτισε ο κ. Γκράντι. «Η ευσπλαχνία είναι ακόμα ζωντανή», ωστόσο «είναι απαραίτητη παρόμοια κινητοποίηση για όλες τις υπόλοιπες κρίσεις του κόσμου», επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος