Μετάλλαξη Όμικρον: Οι πρώτες έρευνες, οι προβλέψεις και ο παγκόσμιος συναγερμός

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την πρώτη μελέτη από τη Νότια Αφρική για τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς δείχνει ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.

Αντίθετα με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη. Είναι ενδεικτικό ότι στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ κορονοϊού (ένα στα πέντε) βγαίνει ήδη θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή (μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού και το 36% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως). Εξίσου ανησυχητικό όμως είναι και το ότι στη Νότια Αφρική παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε παιδιά κυρίως κάτω των 4 ετών.

Δεν είναι η Νότια Αφρική η “πατρίδα” της Όμικρον;

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνας Μογκουέτσι Μασίσι δήλωσε ότι κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που αρχικά βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον στη χώρα είχαν έλθει από την Ευρώπη, ζητώντας να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της νότιας Αφρικής.

«Είναι περιττό και, εάν με ρωτήσετε, για λόγους έλλειψης καλύτερης έκφρασης, ανεύθυνο», δήλωσε ο Μασίσι αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μιλώντας σε συνέντευξη στο CNN χθες βράδυ. «Οι διπλωμάτες ήλθαν από έναν αριθμό χωρών….και πέρασαν από έναν αριθμό χωρών για να φθάσουν στην Μποτσουάνα». Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις εθνικότητές τους, λέγοντας απλά ότι «κάποιοι ήταν στην Ευρώπη και κάποιοι αλλού». Ερωτηθείς εάν κάποιοι είχαν έλθει από την Ευρώπη στην Μποτσουάνα, απάντησε «Πράγματι». Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μπατχαλεφί Λεαγκατζάνγκ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ο Μασίσι δεν θα αποκαλύψει τις χώρες από τις οποίες πέρασαν οι διπλωμάτες, ή τις χώρες προέλευσής τους, διότι «ο ιός δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικής».

Άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει σήμερα ότι μπορεί να μην μάθουμε ποτέ την προέλευση της Όμικρον. “Πιθανότατα δεν είναι η Νότια Αφρική η χώρα από την οποία προήλθε η παραλλαγή” τονίστηκε σε ανημέρωση Τύπου του ΠΟΥ.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι πρώτες έρευνες, οι προβλέψεις και ο παγκόσμιος συναγερμός
(AP Photo/Lynne Sladky, File)

ECDC: Από την Όμικρον οι μισές λοιμώξεις στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες

Πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί ότι, σύμφωνα με το μαθηματικό του μοντέλο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την εξάπλωση της Όμικρον, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα. Έχοντας αυτό κατά νου, μια πολυεπίπεδη προσέγγιση χρειάζεται για να καθυστερήσει οποιαδήποτε περαιτέρω εξάπλωση», εξηγεί ο Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDC.

Επομένως, συνιστά εμβόλια για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού τους και τις αναμνηστικές δόσεις για τα άτομα άνω των 40. Όσον αφορά στα μέτρα που σχετίζονται με τα ταξίδια, λέει ότι πρέπει προσωρινά να εξεταστούν προσεκτικά υπό το φως της πιο πρόσφατης επιδημιολογικής κατάστασης και θα πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικά καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι πρώτες έρευνες, οι προβλέψεις και ο παγκόσμιος συναγερμός

BioNTech-Ουγκούρ Σαχίν: Τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση

Αισιόδοξο είναι πάντως το μήνυμα που στέλνει ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα είναι σε θέση να προσαρμόσει το εμβόλιο της κατά του SARS-COV-2 σχετικά γρήγορα για να ανταποκριθεί στην εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον. Ο Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε επίσης στο συνέδριο του Reuters Next ότι τα εμβόλια αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν προστασία απέναντι στην σοβαρή νόσηση παρά τις μεταλλάξεις του ιού.

«Πιστεύουμε ότι οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν λάβει αναμνηστική δόση θα έχουν αρκετή προστασία κατά της σοβαρής νόσησης και ίσως και κατά οποιουδήποτε τύπου νόσησης. Θα το ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες», είπε ο Ουγκούρ Σαχίν. «Προβλέπουμε ότι οι ανεμβολίαστοι ενδέχεται να έχουν ακόμη περισσότερο σοβαρή και ταχεία νόσηση», πρόσθεσε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι πρώτες έρευνες, οι προβλέψεις και ο παγκόσμιος συναγερμός

Η τρίτη δόση των mRNA ενισχύει σημαντικά τα αντισώματα και την κυτταρική ανοσία

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 παρέχουν σημαντική αύξηση της ανοσιακής προστασίας στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις αναμνηστικές δόσεις με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna). Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης επτά εμβολίων (εξετάστηκαν επίσης τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac ως ενισχυτικές δόσεις).

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μαζική χορήγηση τρίτων δόσεων, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αντισωμάτων που επιφέρει, θα βάλει φραγμό και στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, κάτι που όμως μένει να φανεί. Η τυχαιοποιημένη μελέτη COV-Boost, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Σολ Φάουστ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η οποία έγινε σε διάφορους συνδυασμούς εμβολίων σε 2.878 εθελοντές άνω των 30 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», βρήκε ότι οι αναμνηστικές δόσεις έξι εκ των εμβολίων βελτίωσαν σημαντικά την ανοσία στα άτομα που είχαν αρχικά εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, ενώ και τα επτά αύξησαν την ανοσία σε όσους είχαν αρχικά κάνει δύο δόσεις AstraZeneca.

Από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν την μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων (μεταξύ άλλων κατά της παραλλαγής Δέλτα), τα οποία παράγουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα αντισώματα, άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.

Όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca (κάτι που αφορά πολλούς ανθρώπους και στην Ελλάδα), ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Όσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι πρώτες έρευνες, οι προβλέψεις και ο παγκόσμιος συναγερμός
(AP Photo/Matias Delacroix)

Ελβετία 2.000 άνθρωποι σε καραντίνα για δύο κρούσματα σε σχολείο

Περίπου 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.600 παιδιά, τέθηκαν σε καραντίνα μετά την ανακάλυψη δύο κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον σε κάποια από τις εγκαταστάσεις του περίβλεπτου Ecole internationale de Genève, έγινε σήμερα γνωστό από τις ελβετικές υγειονομικές αρχές. «Αυτά τα δύο κρούσματα είχαν στενή ενδοοικογενειακή σχέση με ένα πρόσωπο που διαγνώστηκε θετικό κι επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική», ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές του καντονιού Βω, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ιδιωτικού σχολείου, και του καντονιού της Γενεύης, σε κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις αρχές, «πρόκειται για το πρώτο μέτρο αυτού του εύρους», αφότου επιβεβαιώθηκε η παρουσία της Όμικρον στην Ελβετία αυτήν την εβδομάδα. «Δεν έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα μολύνσεις στην ευρύτερη περιοχή της Γενεύης ούτε του Βω. Αυτό το στοιχείο μας επιβάλλει σήμερα, για προληπτικούς λόγους, να αποφασίσουμε την επιβολή αυστηρών μέτρων», διευκρινίζουν οι αρχές. «Είναι αναγκαίο να φρενάρουμε την εισαγωγή της παραλλαγής στα εδάφη μας. Όταν καταγραφεί, είναι επίσης απαραίτητο να μειώσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τη μετάδοση στην Ελβετία», τονίζουν.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι πρώτες έρευνες, οι προβλέψεις και ο παγκόσμιος συναγερμός
(Photo/Michael Probst)

Όσλο: Τουλάχιστον 17 ύποπτα κρούσματα της Όμικρον μετά από γιορτή

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι πιστεύεται μέχρι στιγμής ότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού στη διάρκεια γιορτής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Όσλο, μετά την οποία περισσότεροι από τους μισούς από τους 100 παρευρισκόμενους διαγνώστηκαν θετικοί στην covid-19 παρά το γεγονός ότι ήταν εμβολιασμένοι. Πρόκειται για προσωρινό απολογισμό, ο οποίος ενδέχεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η αλληλούχηση του ιού από τα δείγματα που έχουν ληφθεί.

«Μέχρι στιγμής 60 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 με μοριακό τεστ και τέσσερις άλλοι με rapid test», επεσήμαναν οι αρχές του Όσλο. «Δεκαεπτά πιθανόν είναι κρούσματα του Όμικρον, όμως ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Μέχρι στιγμής ένα κρούσμα του Όμικρον έχει επιβεβαιωθεί μετά την αλληλούχηση», πρόσθεσαν.

100 με 120 άνθρωποι, εκ των οποίων ένας είχε πρόσφατα επισκεφθεί το νότιο τμήμα της Αφρικής, συγκεντρώθηκαν σε εστιατόριο του Όσλο την προηγούμενη Παρασκευή για ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα το οποίο οργάνωσε ο εργοδότης τους, η εταιρεία παραγωγής ηλιακής ενέργειας Scatec. «Όλοι τους ήταν εμβολιασμένοι, κανείς δεν παρουσιάζει συμπτώματα και όλοι τους είχαν κάνει σελφ τεστ» πριν το γεύμα, επεσήμανε η Τίνε Ράβλο αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών αρχών.

Μέχρι στιγμής, όπως πρόσθεσε η ίδια, κανείς από όσους μολύνθηκαν από covid-19 δεν εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα, με τους περισσότερους να αναφέρουν πονοκέφαλο, πονόλαιμο και βήχα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι πρώτες έρευνες, οι προβλέψεις και ο παγκόσμιος συναγερμός
(AP Photo/Gregorio Borgia)

Χαβάη: Περίπτωση επαναμόλυνσης το πρώτο κρούσμα της Όμικρον

Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Χαβάης ανακοίνωσε πως εντόπισε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, τονίζοντας πως πρόκειται για περίπτωση μετάδοσης στην κοινότητα, καθώς ο άνθρωπος που μολύνθηκε δεν έχει ιστορικό ταξιδιών. Το πρόσωπο αυτό, κάτοικος της νήσου Οάχου, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα της COVID-19.

Πρόκειται για επαναμόλυνση, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε νοσήσει ήδη από την COVID-19 και δεν είχε εμβολιαστεί, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας. Η Χαβάη έγινε η πέμπτη πολιτεία των ΗΠΑ όπου εντοπίστηκε κρούσμα της Όμικρον. Οι μολύνσεις από αυτή έφθασαν πλέον τις 9 στη χώρα.

Συναγερμός στην Αυστραλία για την μετάδοση της Όμικρον

Στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα έφθασε η παραλλαγή Όμικρον. Ασθενής είναι ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο που δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Μετά τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος, το κρούσμα επιβεβαιώθηκε ως παραλλαγή Omicron. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν μολύνθηκε στην πρωτεύουσα ή στη Νέα Νότια Ουαλία. Η NΝΟ επιβεβαιώνει ακόμη τρία κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, της παραλλαγής Όμικρον, στο χριστιανικό σχολείο Regents Park του Σίδνεϊ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος