Π.Ο.Υ: Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ την προέλευση της «Όμικρον» – Σύσταση για αναπροσαρμογή εμβολίων

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί σε επιτάχυνση στην αναπροσαρμογή των εμβολίων. «Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ την προέλευση της Όμικρον», ήταν η χαρακτηριστική φράση στην ενημέρωση Τύπου ενώ αναφέρθηκε ότι πιθανότατα δεν είναι η Νότια Αφρική η χώρα από την οποία προήλθε η παραλλαγή.

«Σε μια ή δύο εβδομάδες θα απαντηθεί το ερώτημα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της «’Ομικρον», είπε επίσης η επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού, Soumya Swaminathan.

«Υπάρχει ισχυρή σύσταση οι παρασκευαστές εμβολίων να αρχίσουν να προετοιμάζονται και να σχεδιάζουν για την πιθανότητα να πρέπει να προσαρμόσουν το υπάρχον εμβόλιο», είπε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Επίσης τονίστηκε ότι πρέπει να ερευνηθούν κι άλλα στοιχεία πέραν της πρωτεϊνης ακίδας, καθώς η σύσταση κάποιων πρωτεϊνών καθώς «ο τρόπος που μεταλάσσεται η «Όμικρον» και τα στελέχη που προκύπτουν δεν είναι προβλέψιμα.

Για μια ακόμη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι μεταλλάξεις συνδέονται με την άνιση κατανομή εμβολίων, καθώς υπάρχουν χώρες με ανύπαρκτη εμβολιαστική κάλυψη.

Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε όταν οι νοτιοαφρικανικές αρχές ενημέρωσαν τον Π.Ο.Υ. στις 24 Νοεμβρίου για κρούσμα. Μολύνσεις με την Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε περίπου τριάντα χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Μποτσουάνας Μογκουέτσι Μασίσι δήλωσε ότι κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που αρχικά βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον στη χώρα είχαν έλθει από την Ευρώπη, ζητώντας να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της νότιας Αφρικής.

Η Μποτσουάνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότ ερευνώνται «κάποιες μεταλλάξεις» του κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει τις χώρες από τις οποίες πέρασαν οι διπλωμάτες, ή τις χώρες προέλευσής τους, διότι «ο ιός δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος