El País: Τα εμβόλια δρουν κατά της παραλλαγής Όμικρον και αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση

Το Νοτιοαφρικανικό Δίκτυο Εποπτείας Γονιδιώματος (NGS-SA) παρουσίασε την προκαταρκτική πρόοδο της έρευνάς του για την παραλλαγή Όμικρον στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής της χώρας, το απόγευμα της Τετάρτης. Χρειάζονται ακόμη χρόνο για να ολοκληρώσουν τα δεδομένα, αλλά διαβεβαίωσαν ότι επικεντρώνονται στη μεταδοτικότητα και την επίδραση στην ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια, επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα El Pais με ανταπόκριση από την Πρετόρια.

Ο Richard Lessels, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες, τόνισε: «Μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποκτά ανοσία από τα εμβόλια ή ασθενεί από Covid, επομένως είναι δύσκολο να πούμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Η γενετική της Όμικρον είναι εντελώς διαφορετική από την Delta ή τις προηγούμενες παραλλαγές». Επίσης, δεν γνωρίζουν εάν η περίοδος επώασης παραμένουν κατά μέσο όρο οι 5 ημέρες. Όμως, όπως διαβεβαίωσε ο Lessels «τα εμβόλια είναι το εργαλείο που μπορεί να αποτρέψει την σοβαρή νόσηση και την ανάγκη νοσηλείας».

«Ανησυχούμε όχι τόσο με τον αριθμό των παραλλαγών, αλλά με το πού συγκεντρώνονται, επειδή πολλές από αυτές το κάνουν στην κορυφαία πρωτεΐνη. Δεν γνωρίζουμε αν τα αντισώματα θα είναι σε θέση να τις χειριστούν», εξήγησε ο Lessels. Επεσήμανε επίσης ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή Όμικρον γιατί έχει εντοπιστεί πολύ πρόσφατα». «Δεν ξέρουμε αν θα δούμε πιο σοβαρά κρούσματα ή όχι», είπε.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ο εμπειρογνώμονας επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον, που υπάρχει ήδη σε όλες τις επαρχίες της χώρας, θα πάρει τη σκυτάλη από την Delta, «η οποία μεταδίδονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα» και τόνισε ότι το τεστ PCR είναι ικανό να την ανιχνεύσει. Αυτό αποδείχτηκε στο εργαστήριο Lancet στο Gauteng [επαρχία της Βόρειας Νότιας Αφρικής]. Με το τεστ PCR μπορούμε να παρακολουθήσουμε το ίχνος αυτής της παραλλαγής σε πραγματικό χρόνο, δεν είναι απαραίτητο να έχουμε την πλήρη γενετική αλληλουχία που συνήθως διαρκεί δύο εβδομάδες στο εργαστήριο».

Η επίδραση των συνδυασμένων μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον στη συμπεριφορά του ιού είναι το μεγάλο άγνωστο. Μεταξύ των στοιχείων που μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν, ξεχωρίζουν τα εξής:

-η μεταδοτικότητα είναι υψηλότερη,

-τα εμβόλια αποτρέπουν τη νοσηλεία,

-ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι υψηλότερος και

-η επίδραση των φαρμάκων δεν αλλάζει, επειδή δεν θεραπεύουν τον ιό, αλλά ηρεμεί τα συμπτώματα.

Σχετικά με το αν πρόκειται για πιο σοβαρή παραλλαγή, επισημαίνουν ότι επειδή έχουν μολυνθεί ειδικά νέοι μεταξύ 20 – 39 ετών με μεγαλύτερη ανοσοποιητική ικανότητα να αντιστέκονται στην Covid-19, δεν μπορούν προς το παρόν να καταλήξουν σε τίποτα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής (NICD) επιβεβαίωσε ότι τον περασμένο Νοέμβριο ότι από τα 249 εντοπισμένα κρούσματα, τα 183 ήταν από την Omicron. Η ανοσία μετά τον covid-19, η διάρκεια της οποίας είναι άγνωστη, δεν προσφέρει προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο, αλλά η Νότια Αφρική και η Μποτσουάνα συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν το 62% των περιπτώσεων που έχουν εντοπιστεί στον κόσμο. Ενώ οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να δώσουν απαντήσεις, η Νότια Αφρική – με το 41,97% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί – παραμένει σε επιφυλακή.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Πηγή: El País, Πρετόρια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος