Στις κάλπες οι Ιταλοί – Αντίστροφη μέτρηση για τα exit poll

Σε εξέλιξη οι κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία τόσο για την ίδια τη χώρα αλλά και για τη συνοχή της Ευρώπης, καθώς η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται πολύ κοντά να βρεθεί στο τιμόνι της τρίτης οικονομικής δύναμης στην ευρωζώνη. Η Ε.Ε. σε ρόλο θεατή βλέπει τη μία χώρα μετά την άλλη – όπως η Γαλλία και η Σουηδία – να αλώνονται από την ακροδεξιά. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, με «όχημα» τη συμμαχία με την ακροδεξιά «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και την κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Μελόνι θα γίνει η πρώτη ακροδεξιά επικεφαλής ιταλικής κυβέρνησης – από το 1945 του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι.

Το κρίσιμο ραντεβού με την ιστορία φαίνεται πως έχει κινητοποιήσει τους Ιταλούς. Με βάση τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία καλύπτουν το 95% των δήμων της χώρας, η προσέλευση στις κάλπες, στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, είχε διαμορφωθεί στο 47,69%.

Στις κάλπες οι Ιταλοί – Αντίστροφη μέτρηση για τα exit poll
(AP Photo/Gregorio Borgia)

Στη Ρώμη, καταγράφηκαν μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται, στο νέο μέτρο που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την αποφυγή φαινομένων νοθείας το οποίο προβλέπει τον έλεγχο ενός «κουπονιού αντί απάτης» που προσκομίζουν οι ψηφοφόροι.

Η ενδεχόμενη νίκη της Μελόνι τρομάζει την ΕΕ

Τον παλμό των εκλογών στην Ιταλία μεταφέρει ο Γιώργος Κουβαράς για την ΕΡΤ, ο οποίος συνομιλεί με τον Giorgio Piras, καθηγητή φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Ρώμης.

Η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι εάν εκλεγεί η Ιταλία θα βρει ξανά την υπερηφάνια της. Ο κ. Piras, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται δίλημμα αναφορικά με το αν θα παραμείνει η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ως Ευρωπαϊοι θα έπρεπε να φοβόμαστε μία ενδεχόμενη νίκη της Μελόνι», δήλωσε ο καθηγητής. Συνέχισε λέγοντας ότι οι πολιτικοί θεσμοί της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εγγύηση για τους Ιταλούς, επομένως δεν φοβούνται την Μελόνι σε μεγάλο βαθμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για δύο σώματα, τη Βουλή και τη Γερουσία. Φέτος, πηγαίνουν να ψηφίσουν 2,5 εκατομμύρια παραπάνω Ιταλοί ψηφοφόροι, συγκριτικά με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Η Ευρώπη φοβάται μήπως η Ιταλία επιχειρήσει να απελευθερωθεί οικονομικά, καθώς συνιστά το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός, με την Μελόνι να έρχεται δεύτερη.

Η επόμενη μέρα προμηνύεται δύσκολη, καθώς σύμφωνα με τα γκάλοπ πρόκειται να κερδίσει στις εκλογές η δεξιά, ο σχηματισμός όμως της κυβέρνησης θα είναι δύσκολος και ο έλεγχος της Γερουσίας σίγουρα θα φέρει προβλήματα.

Δύο είναι οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρώμη, Κρίστιαν Μαυρή έως τις 19:00 το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές δεν υπερβαίνει το 51%, σε σχέση με το 58% στις  τελευταίες εθνικές εκλογές του 2018, με μερικές εξαιρέσεις σε περιοχές όπως η Τοσκάνη.

Ο Ματέο Σαλβίνι με μεγάλη αυτοπεποίθηση ήταν ο πρώτος από τους πρωταγωνιστές της ημέρας που ψήφισε. «Ανυπομονώ να κυβερνήσω αυτήν την εξαιρετική χώρα από αύριο με μια συνεκτική, συμπαγή και ενωμένη κεντροδεξιά ομάδα. Θα είναι ένας πολύπλοκος μήνας, η κρίση του ηλεκτρικού ρεύματος, η κρίση των λογαριασμών, η κρίση του κόστους ζωής. To ζήτημα της θέρμανσης έρχεται πρώτο για εμάς. Δουλεύουμε ήδη εδώ και εβδομάδες με τους τεχνικούς της Λέγκας για να είμαστε έτοιμοι» δήλωσε.

Η Τζόρτζια Μελόνι που σε μήνυμά της στο Tik Tok διαβεβαίωσε τους Ιταλούς πως «θα γράψουν μαζί την ιστορία» αποφάσισε να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος και να ψηφίσει μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στις 11 το βράδυ, καθώς την περίμενε μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Στο Μιλάνο ψήφισε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, είπε ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».
«Είμαι πεπεισμένος ότι θέλω περισσότερες ψήφους από τη Λέγκα. Τα πάμε πολύ καλά με τη λέγκα, διότι έχω καλλιεργήσει μια γόνιμη φιλία με τον Ματέο Σαλβίνι που είναι καλός άνθρωπος. Πρέπει να πλαισιωθεί λίγο, ούτε αυτός δεν έχει δουλέψει ποτέ», είπε.
«Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους» πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε».

Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην γενέτειρα πόλη του, το Παλέρμο της Σικελίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο της πρωτεύουσας της Σικελίας, για να τον επευφημήσει.

Στη Ρώμη ψήφισαν ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα και ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε.

Στις κάλπες οι Ιταλοί – Αντίστροφη μέτρηση για τα exit poll
(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε.
Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU). Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε κατηγορηματικό, αν και κάπως άκομψο, μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία» για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που «τιμωρήθηκαν» με το πάγωμα κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως συμβαίνει πάντα, και αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες θα αναμείνουν τα πρώτα δείγματα γραφής της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης. «Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η μάλλον απροσδόκητη παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν, η οποία από την αρχή της θητείας της δεν είχε εκφραστεί ποτέ τόσο ξεκάθαρα πριν από εκλογές, αν μη τι άλλο πιστοποιεί πόσο έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτατα επίπεδα των ευρωπαϊκών θεσμών και τη βούληση των Βρυξελλών να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης Ιταλικές εκλογές: Πως το ενεργειακό θα επηρεάσει τις κάλπες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος