Ιταλικές εκλογές: Τα προφίλ των 6 βασικών υποψηφίων ηγετών (βίντεο)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τζόρτζια Μελόνι, 45 ετών, ηγέτιδα του Δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, το οποίο προηγείται στις εκλογές ως πιθανό πρώτο κόμμα σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η Μελόνι στο παρελθόν χαρακτήρισε τον Μουσολίνι ως έναν “καλό πολιτικό” και η ίδια υπηρέτησε και ως Υπουργός της Νεολαίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας Κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Γνωστή για τις διασυνδέσεις της με το Ισπανικό Δεξιό κόμμα Vox, δηλώνει φιλοευρωπαική και φιλοατλαντική – αλλά πως θα υπερασπιστεί πρώτα το συμφέρον της Ιταλίας – είναι υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατά των υιοθετήσεων παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, και πρόσφατα κατέκρινε την Ευρωπαϊκή απόφαση να ορίσει την Ουγγαρία ως «συστημική απειλή» για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.  

Ενρίκο Λέτα, 66 ετών, ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, το αμέσως δεύτερο κόμμα σύμφωνα με τις προθέσεις ψήφου των Ιταλών. Τέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας το 2013 και υπήρξε πρύτανης του Πανεπιστημίου Διεθνούς Δικαίου στο Παρίσι, το 2021 επέστρεψε στην Ιταλία για να αναλάβει εκ νέου ως ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος. Γνωστός για τους χαμηλούς, θεσμικούς, ακαδημαϊκούς τόνους, ο Ενρίκο Λέτα υπήρξε υποστηρικτικός στον συνασπισμό του Μάριο Ντράγκι καθόλη τη διάρκεια της θητείας του. Του Ντράγκι υποστηρίζει την μέθοδο και τα κατορθώματα, και δεσμεύεται σε τρεις πυλώνες εις περίπτωσιν εκλογής του: δικαιώματα, περιβάλλον και εργασία.

Ματέο Σαλβίνι, 49 ετών, ηγέτης του Δεξιού κόμματος Λέγκα. Λαϊκιστής, τάχτηκε πολλές φορές με σκεπτικισμό κατά του Ευρώ και της ΕΕ. Τέλεσε ως Υφυπ. παρά τω Πρωθυπουργώ και ΥπΕς, με σκληρά μέτρα κατά της παράτυπης μετανάστευσης. Ο Σαλβίνι τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας τελευταίας γενιάς για την επίλυση του ενεργειακού, και προτείνει απόκλιση του προϋπολογισμού ύψους 30 δις ευρώ για βοήθεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Λέγκα βρέθηκε διάφορες φορές στο επίκεντρο για επαφές και ενδεχόμενες χρηματοδοτήσεις από τη Ρωσία, ειδικά από την αρχή της Ουκρανικής σύρραξης. Ο Σαλβίνι πρόσφατα δήλωσε ανοικτά τις απορίες του σχετικά με την αποτελεσματικότητα και εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και το ότι η άποψή του για τον Πούτιν άλλαξε με τον πόλεμο.

Τζουζέπε Κόντε, 58 ετών, είναι ο νέος ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο. Νομικός και ακαδημαϊκός, δήλωσε λαϊκιστής και τέλεσε δύο φορές ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός της πρώτης χώρας του Δυτικού Κόσμου την πανδημία κορονοϊού, κάτι που οι Ιταλοί θυμούνται καλά, στο σημείο που μέχρι σήμερα ο Κόντε αποτελεί έναν από τους πιό αγαπητούς πολιτικούς της Ιταλίας, ονομαζόμενος και “δικηγόρος των Ιταλών”. Οι θέσεις του καθαρά υπέρ της υποστήριξης του λαού από τα χαμηλά στρώματα, με πρώτη μέριμνα το επίδομα ιθαγενειας, μέτρο-ορόσημο των 5 Αστέρων.

Κάρλο Καλέντα, 49 ετών, είναι ο ΓΓ του κόμματος Ατσιόνε, με σοσιαλιστικές φιλελεύθερες ιδέες, και ηγείται του αυτοαποκαλούμενου Τρίτου Πόλου με το Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, σε κυβέρνηση του οποίου έλαβε μέρος ως Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης για δύο χρόνια. Υποστηρικτικός της μεθόδου και της Κυβέρνησης Ντράγκι, τον κατονομάζει ως μελλοντικό πρωθυπουργό, αν και ο Ντράγκι τόνισε επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να ξανακυβερνήσει τη χώρα. Για την επίλυση του ενεργειακού επικαλείται ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ αυτών και την επιστροφή στην πυρηνική.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 85 ετών, ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος ηγέτης σε αυτη την εκλογική αναμέτρηση, με πλούσια πολιτική εμπειρία. Κουρασμένος και απών από τις πλατείες, αλλά πολύ ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα, και ιδιαιτερα στο TikTok, με σχεδόν 600.000 ακολούθους. Ο Καβαλιέρε δεσμεύτηκε πως το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια, θα είναι ο εγγυητής πως η ενδεχόμενη Κεντροδεξιά Κυβέρνηση θα κρατήσει έναν φιλελεύθερο χαρακτήρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος