Ιταλικές εκλογές: Σήμερα κλείνουν τα κόμματα την προεκλογική εκστρατεία – Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν για ενδεχόμενη παρέμβαση (βίντεο)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στην Ιταλία ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής. Στην Piazza del Popolo της Ρώμης πέφτει η αυλαία για την Κεντροαριστερά, ενώ χθες στην ίδια πλατεία έκλεισε η προεκλογική εκστρατεία της Κεντροδεξιάς παράταξης, το φαβορί των επερχόμενων εκλογών.


Ομιλίες των Μπερλουσκόνι, Λούπι, Σαλβίνι και Μελόνι – Καμία αναφορά στη Ρωσία, κοινός ‘εχθρός’ η Κίνα

Χθες το απόγευμα μια κατάμεστη Piazza del Popolo, με πολλούς νέους και κομματικές σημαίες, υποδέχτηκε τους ηγέτες της Κεντροδεξιάς παράταξης.
Η πλατεία γέμισε με χιλιάδες κόσμο και σημαίες, μέσα σε ένα γενικότερα θετικό κλίμα, παρα πολλούς νέους, με ελπίδα για αλλαγή και επίλυση των προβλημάτων. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, βρέθηκε στο χώρο, και δεν αντιλήφθηκε τίποτα το ιδιαίτερα ακραίο, κανέναν φασιστικό χαιρετισμό για παράδειγμα, κάτι για το οποίο γίνεται λόγος τις τελευταίες ημέρες λόγω μεμονωμένων περιστατικών.

Η εναρκτήρια ομιλία ανήκε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ένας από του πιο αγαπητούς και σεβαστούς Ιταλούς ηγέτες ανά τον κόσμο, και ως ο τελευταίος εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας. Mε μια πολύ δυνατή σκηνική παρουσία, o Καβαλιέρε έδωσε το στίγμα στο όνομα της ελευθερίας, αλλά και της σημασίας μιας Ευρώπης ως στρατιωτική δύναμη, ενώ τάχθηκε κατά του Ευρωπαϊκού βέτο.

Ο Σαλβίνι κατά παράτυπης μετανάστευσης και ναρκωτικών, Η Μελόνι κατά των lockdown και της διαχείρισης του κορονοϊού

Ακολούθησε ο Λούπι και ύστερα ο Σαλβίνι, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη η Ιταλία να στραφεί προς την πυρηνική ενέργεια, ενώ τοποθετήθηκε κατά της παράτυπης μετανάστευσης, υπενθυμίζοντας μάλιστα τον ρόλο του ως ΥπΕς, όταν μπλόκαρε τους μετανάστες που εισέρχονταν στη χώρα και προστάτεψε τα Ιταλικά σύνορα, τονίζοντας πως ανυπομονεί να το ξανακάνει.

Ο Σαλβίνι μίλησε επίσης και κατά των ναρκωτικών παντός είδους. «Δεν υπάρχουν καλά ή ελαφριά ναρκωτικά» εκφώνησε ο Σαλβίνι. Εδώ να τονίσουμε πως το χειροκρότημα από πλευράς των πολλών παρευρισκομένων νέων ήταν αντικειμενικά πολύ μικρότερο.

Έκλεισε την συγκέντρωση η Τζόρτζια Μελόνι, με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους ειδικά προς το τέλος. Η πιθανή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μελλοντική Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν πρέπει να μας φοβάται ο κόσμος», πλην της Αριστεράς και όσων θέλουν να «αφαιρέσουν την ελευθερία», και τάχθηκε κατά των lockdown και της διαχείρισης του κορονοϊού του Αριστερού ΥπΥγ Σπεράντσα.

Κοινά σημεία εντός της Κεντροδεξιάς συγκέντρωσης: όλοι να πάνε να ψηφίσουν, έχοντας κοινό ‘εχθρό’ την Κίνα (ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά στη Ρωσία).

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο Πούτιν ήθελε να αντικαταστήσει την Κυβέρνηση Ζελένσκι με αξιοπρεπείς ανθρώπους

Σάλο δημιούργησε η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Rai1. Αναφερόμενος στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Καβαλιέρε δήλωσε πως «τα ρωσικά στρατεύματα έπρεπε να εισέλθουν (στην Ουκρανία), να φτάσουν στο Κίεβο σε μια εβδομάδα, να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση του Ζελένσκι με μια κυβέρνηση αξιοπρεπών ανθρώπων, και να επιστρέψουν πίσω εντός της εβδομάδος. Αντίθετα, βρήκαν απροσδόκητη αντίσταση που στη συνέχεια ενισχύθηκε με όπλα κάθε είδους από τη Δύση».

Η δήλωση προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις στην Κεντροαριστερά, η οποία δια στόματος Λέτα, χαρακτήρισε τα λόγια του Καβαλιέρε σοβαρότατα και σκανδαλώδη, ενώ οι σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι δεν σχολίασαν ανοιχτά επί του θέματος.

Αντιδράσεις για την παρέμβαση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν στο εκλογικό αποτέλεσμα

Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε και κατόπιν τοποθέτησης της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά μιας ενδεχόμενης δύσκολης κατάστασης την επομένη των εθνικών εκλογών. «Εάν η Ιταλία μπει σε μια δύσκολη κατάσταση, έχουμε τα εργαλεία, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος.
Ιταλικές εκλογές: Σήμερα κλείνουν τα κόμματα την προεκλογική εκστρατεία – Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν για ενδεχόμενη παρέμβαση (βίντεο)

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during the Global Fund’s Seventh Replenishment Conference, Wednesday, Sept. 21, 2022, in New York. (AP Photo/Evan Vucci)Ο Λέτα πιστεύει πως η φον ντερ Λάιεν θα ξεκαθαρίσει την τοποθέτησή της αυτή, ο Ταγιάνι τόνισε πως η Κεντροδεξιά αποτελείται από πεπεισμένους Ευρωπαϊστές, ενώ ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν πρέπει να επεμβαίνει στις Ιταλικές υποθέσεις, εφόσον ακόμα κι αν κερδίσει η Δεξιά, η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πιο σκληρός ο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε πως η Πρόεδρος θα πρέπει “είτε να ζητήσει συγγνώμη είτε να παραιτηθεί”. Μάλιστα η Λέγκα πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία στις 18.30 σήμερα, με τον Ματέο Σαλβίνι, στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος