Μάριο Ντράγκι: Στην Άγκυρα στις αρχές Ιουλίου για διμερή Σύνοδο κορυφής με την Τουρκία – Αποτροπή επισιτιστικής κρίσης με διάλογο των Μεσογειακών χωρών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας αλλά και πολιτικής κρίσης ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μίλησε σήμερα το πρωί στην Ιταλική Γερουσία.

Κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Premier time (η Ώρα του Πρωθυπουργού, στην οποία γίνονται τοποθετήσεις από Γερουσιαστές αλλά δεν προβλέπει απάντηση του ιδίου επί των θεμάτων) ο Ντράγκι αναφέρθηκε εκτενέστερα στο μείζον θέμα του πολέμου στην Ουκρανία (“ο πόλεμος έφτασε στην 85η ημέρα του”) αλλά και στην ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η οποία αναμένεται να οξυνθεί σύντομα. Όλα αυτά, την επόμενη ημέρα από την συνάντησή του με την Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν.

Ιταλική υποστήριξη για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην “Ρωσική ελπίδα για κατάκτηση (της Ουκρανίας) σε σύντομο χρονικό διάστημα” η οποία όμως “συγκρούστηκε με την αντίσταση”.

Μίλησε επίσης και για το “κόστος της εισβολής σε ανθρώπινες ζωές” ως “τρομερό”, μιλώντας για ομαδικούς τάφους “και στο Κίεβο”. Πάνω σε αυτό το σημείο “
η Ιταλία έχει προσφέρει υποστήριξη για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου” και υπενθύμισε πως τα drones “έχουν εντοπίσει 9 χιλιάδες πτώματα σε τέσσερις ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις”.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ντράγκι τόνισε πως η Ιταλία “θα κινηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους της για κάθε δυνατότητα διαμεσολάβησης” και αναφέρθηκε στο γεγονός πως “η βελτίωση των αμυντικών μας δυνατοτήτων δεν αρκεί για την οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης και ειρηνικής συνύπαρξης” εφόσον “θα χρειαστεί επίσης μια δημιουργική προσπάθεια για να καταλήξουμε σε μια διεθνή διάσκεψη με πρότυπο αυτό του Ελσίνκι”, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις λέξεις του ΠτΔ κ. Σέρτζιο Ματαρέλα.
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, στο οποίο θα εξετάσουμε επίσης το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” πρόσθεσε ο Ντράγκι.


“Στην πρόσφατη ομιλία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσίασα την πρόταση για μια Ευρωπαϊκή διάσκεψη με στόχο την έναρξη συντονισμού για τις επενδύσεις μας στην ασφάλεια” τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. “Αυτή η διάσκεψη πρέπει να έχει ως στόχο, όπως και για το Ελσίνκι, να φέρει πιο κοντά τις χώρες που είναι απομακρυσμένες σήμερα και να καταστήσει διαρκή τη διαδικασία της αποκλιμάκωσης (της κρίσης)”.

Στην Άγκυρα ο Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο για διμερή Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία

Αναμενόμενη ήταν και η αναφορά στην χθεσινή απόφαση απέλασης των 24 Ιταλών διπλωματών από τη Ρωσία, “μια εχθρική πράξη”. Παρόλα αυτά όμως ο Ντράγκι τόνισε πως “είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δίαυλοι διαλόγου με τη Ρωσική Ομοσπονδία” εφόσον “μόνο από αυτά τα κανάλια μπορεί να προκύψει λύση διαπραγμάτευσης”.

Αξιοσημείωτη η αναφορά στο γεγονός πως “η Ιταλία θα κινηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους για κάθε πιθανότητα διαμεσολάβησης, αλλά
θα πρέπει να είναι η Ουκρανία, και κανείς άλλος, να αποφασίσει ποια ειρήνη θα αποδεχθεί. Επίσης επειδή μια ειρήνη που δεν θα ήταν αποδεκτή από την Ουκρανία δεν θα ήταν καν βιώσιμη” κάτι που ο ίδιος ο Ντράγκι είπε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και επισήμανε πως “η Ιταλία είναι υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε επίσης πως “στις αρχές Ιουλίου, θα είμαι στην Άγκυρα για τη διμερή Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία – την πρώτη του είδους της εδώ και 10 χρόνια” όπου θα συζητηθούν “οι διαπραγματευτικές και διπλωματικές προοπτικές της σύγκρουσης, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας”.

“Εάν σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μια προσπάθεια διαλόγου” τόνισε ο Ντράγκι “αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία κατάφερε να αμυνθεί αυτούς τους μήνες του πολέμου. Η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Θα το κάνουμε αυτό σε στενό συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας” εφόσον “δεν διακυβεύεται μόνο η σταθερότητα του Διατλαντικού Δεσμού, αλλά και η πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

‘Πρόσω ολοταχώς’ με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Εκτενέστερο ήταν το σκέλος της ομιλίας του Ντράγκι κατά όσων θέτουν δυσκολίες στην Κυβέρνηση στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, επίκαιρο θέμα των ημερών στην Ιταλία και επίκεντρο ενδοκυβερνητικών σεισμών.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως την 1η Μαρτίου εγκρίθηκε, με ευρεία πλειοψηφία, μια Κοινοβουλευτική εντολή που “καθοδήγησε τη θέση της Κυβέρνησης με σαφή, πολύ σαφή τρόπο”. Αυτή η κίνηση μετετράπη σε διατήρηση “υψηλής πίεσης στη Ρωσία μέσω κυρώσεων” αλλά και παράλληλα στην αναζήτηση “μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων”.
Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε λοιπόν πως “η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται στον απόηχο αυτού του ψηφίσματος”, προσθέτοντας επίσης πως η Κοινοβουλευτική ψήφος του Μαρτίου “έχει δεσμεύσει την Κυβέρνηση να στηρίξει το Κίεβο από στρατιωτική άποψη”, το οποίο αποτελεί μια ουσιαστική απάντηση σε όσους προέβησαν σε ‘οδοφράγματα’ εντός της Κυβέρνησης, όπως ο Τζουζέπε Κόντε, εν μέρει ο Ματέο Σαλβίνι, και πιο πρόσφατα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που θέλουν πολλούς Ιταλούς κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Μάριο Ντράγκι: Στην Άγκυρα στις αρχές Ιουλίου για διμερή Σύνοδο κορυφής με την Τουρκία – Αποτροπή επισιτιστικής κρίσης με διάλογο των Μεσογειακών χωρών
Ο Mario Draghi κατά τη διάρκεια παλαιότερης ομιλίας του (Yara Nardi/Pool via AP)

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσία και αποφυγή επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης

Το θέμα της πίεσης κατά της Ρωσίας παρέμεινε ως σημαντικό μέρος της ομιλίας του. “Πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά την πίεση στη Ρωσία μέσω κυρώσεων, γιατί πρέπει να φέρουμε τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, μέτρα τα οποία “είχαν ήδη σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, το οποίο θα είναι ακόμη πιο ισχυρό τους επόμενους μήνες”, ενώ τόνισε πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο η Ιταλία υποστηρίζει με πεποίθηση”.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του Μάριο Ντράγκι στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης.
“Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συζήτησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν τον επείγοντα χαρακτήρα της συντονισμένης δράσης – ένα θέμα που έθιξε επίσης στην Γερμανική Προεδρία της G7. Ζήτησα από τον Πρόεδρο να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία που συμμερίζονται όλα τα μέρη που θα απελευθερώσει αμέσως τα εκατομμύρια τόνους σιταριού που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Νότιας Ουκρανίας” που σημαίνει “να επιτραπεί η διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν αυτό το σιτάρι και αν τα λιμάνια έχουν – όπως λέγεται – ναρκοθετηθεί από τον Ουκρανικό στρατό, να αποναρκοποιηθούν για τον σκοπό αυτό”. Αυτό, ώστε να “αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση που θα σκότωνε εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους στα φτωχότερα μέρη του κόσμου”.

“Η Ιταλία” συνέχισε ο Ντράγκι “προώθησε έναν υπουργικό διάλογο με τις Μεσογειακές χώρες σε συνεργασία με τον FAO, για να περιγράψει τα μέτρα παρέμβασης για την περιοχή”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου, όπως και είχε δηλώσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πως “για να αποτρέψουμε την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, πρέπει να καταλήξουμε σε εκεχειρία το συντομότερο δυνατό και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων”, μια θέση “της Ιταλίας, της ΕΕ και που μοιράστηκα με τον Μπάιντεν”.

Ματέο Σαλβίνι: Δεν αποδέχομαι την αποστολή άλλων όπλων

Πριν από λίγη ώρα, και ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η ομιλία του Μάριο Ντράγκι στην Αίθουσα των Αντιπροσώπων, μίλησαν στη Γερουσία αρκετά γνωστά πολιτικά πρόσωπα του Ιταλικού πολιτικού βίου.
Όπως τονίζουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του ηγέτη του κόμματος Λέγκα του Κυβερνητικού Συνασπισμού, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας διπλωματικής τοποθέτησης της Ιταλίας και κατά μιας νέας αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

“Κάποιος σε αυτή την αίθουσα μιλάει για αποστολή άλλων όπλων, δεν την αποδέχομαι” τόνισε ο Σαλβίνι.

“Είμαστε απόλυτα και περήφανα αγκυροβολημένοι στις αξίες, στα δικαιώματα που κατακτήθηκαν στη Δύση, είμαστε με τη Δημοκρατία, ποτέ με τον πόλεμο αλλά με τους λαούς και ποτέ με τους επιτιθέμενους” λόγια τα οποία έρχονται λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση υπέρ της αποστολής νέων όπλων από το κόμμα της αντιπολίτευσης Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

Σημειωτέον, απευθυνόμενος προς τον Ντράγκι, ο Σαλβίνι τον ευχαρίστησε “για τα λόγια ειρήνης, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σήμερα στην Αίθουσα, ελπίζω να τα μοιράζονται όλοι”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος