Ιταλία: Η απάντηση του Τζουζέπε Κόντε στην ΕΡΤ προαναγγέλλει μια Κυβερνητική κρίση;

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για την Ιταλία. Ενώ ο Μάριο Ντράγκι μετέβη στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, στην Ιταλία οξύνθηκε μια ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Κινήματος 5 Αστέρων και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, κ. Τζουζέπε Κόντε, ανέβασε τους τόνους για την πρόσφατη διαμάχη μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και της Κυβέρνησης – της οποίας το Κίνημα είναι μέλος – σχετικά με την τρίτη αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία από την αρχή της σύρραξης.

Οι δηλώσεις του Τζουζέπε Κόντε στην ΕΡΤ

Σε αυτό το πλαίσιο, προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα Ιταλικά ΜΜΕ η συνέντευξη τύπου του Προέδρου Κόντε στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας, την Παρασκευή 13 Μαϊου.

Η συνέντευξη τύπου, περίπου δίωρης διάρκειας, ήταν εφ όλης της ύλης και επικεντρώθηκε κυρίως στην προαναφερόμενη αποστολή όπλων. Μια αποστολή η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του Κόντε στην Ιταλική τηλεόραση, θα πρέπει να είναι και η τελευταία.

Τονίζουμε πως το Κίνημα 5 Αστέρων τάσσεται από καιρό κατά της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη αναφορά στην πιθανότητα αποστολής τανκς, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά και ούτε διαψευσθεί από το Υπουργείο Άμυνας.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, ρώτησε τον Κόντε αν το κίνημά του έχει θέσει ένα ‘σημείο χωρίς επιστροφή’ (μια κόκκινη γραμμή, αν θέλουμε) από όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ενδεχόμενη Κυβερνητική κρίση, όπως για παράδειγμα ‘στην περίπτωση αποστολής του πρώτου τανκ’.

Η απάντηση του Τζουζέπε Κόντε (στην ΕΡΤ) ήταν πως “αυτό το σενάριο δεν υπάρχει καθόλου. Το λέω αυτό γιατί δεν θέλουμε καμία Κυβερνητική κρίση. Είμαι ο αρχηγός κόμματος που εργάζεται για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον Πρωθυπουργό Ντράγκι”.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκτενέστερης απάντησης του, ο ίδιος ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός, μιλώντας για την Κυβέρνηση Ντράγκι, τόνισε πως “δεν είναι μια κυβέρνηση που γεννήθηκε με πολιτική συμφωνία” αλλά “εθνικής ενότητας, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πολεμική σύγκρουση δεν ήταν ‘στην τάξη των πραγμάτων’ ”.

Η Corriere della Sera για τις απαντήσεις στην ΕΡΤ: Ανησυχία στην ομάδα του Μάριο Ντράγκι και αρκετών υπουργών

Αυτά τα σημεία ενδιέφεραν τα Ιταλικά ΜΜΕ, και ιδιαίτερα την εφημερίδα Corriere della Sera. Με άρθρο της, η γνωστή ιταλική εφημερίδα ασχολήθηκε με το θέμα, τονίζοντας πως στο φόρουμ του Σορέντο οι παρευρισκόμενοι “μιλάνε χαμηλόφωνα. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι δεν χάνουν τα μισόλογα και τα αστεία που αποκαλύπτουν την προσοχή, την έκπληξη, ακόμη και την ενόχληση με την οποία η Κυβέρνηση ακολουθεί τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του Τζουζέπε Κόντε προς τον Πρωθυπουργό”.

Αναφερόμενο στην πρόταση του Κόντε περί μιας Κυβέρνησης που δεν γεννήθηκε με πολιτική συμφωνία (εντολή) και για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο, το άρθρο της Corriere della Sera τονίζει πως αυτή η πρόταση του αρχηγού του Κινήματος 5 Αστέρων “χτύπησε και ανησύχησε περισσότερο την ομάδα του Μάριο Ντράγκι και αρκετών υπουργών που περπατούσαν στο πολυτελές πάρκο με θέα στον Κόλπο του Σορέντο” και αντικατοπτρίζει “την αντίληψη σύμφωνα με την οποία ο Κόντε έχει βυθίσει το πιεστικό και επανειλημμένο αίτημα για ενημέρωση από τον Ντράγκι στη Βουλή”.

Η εφημερίδα συνεχίζει, λέγοντας πως “στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, όπου υπάρχουν επίσης ερωτήματα για τον κίνδυνο να καταλήξει ο Κόντε απομονωμένος εντός της Κυβέρνησης, προσέχει κανείς να μην εκφράζει τη μισαλλοδοξία των «επιθέσεων με εκλογικό άρωμα» που καταφθάνουν – και αυτό είναι σίγουρα λυπηρό – από πρώην Πρωθυπουργό”.

Το ίδιο άρθρο τονίζει επίσης πως η πρώτη απάντηση που έδωσε ο Κόντε στο ερώτημα του ανταποκριτή της ΕΡΤ – “δεν θέλουμε καμία Κυβερνητική κρίση. Είμαι ο αρχηγός κόμματος που εργάζεται για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον Πρωθυπουργό Ντράγκι” – προκάλεσε έμμεσες αντιδράσεις, όπως “έναν υπουργό να γελά”, τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Μπρουνέτα να δηλώνει “όσο περισσότερο εκτιμάται ο Ντράγκι διεθνώς, τόσο η Κυβέρνηση είναι ήρεμη και λειτουργεί καλά”, και τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Τζορτζέτι να σχολιάζει πως “για να επιτευχθεί ειρήνη, πρέπει να πειστεί ο επιτιθέμενος να σταματήσει να επιτίθεται”.


Αν και δεν υπάρχει – μέχρι στιγμής – κανένα επίσημο κυβερνητικό σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις Κόντε στο ερώτημά μας, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις επί του θέματος. Εφόσον ο Κόντε δεσμεύεται πιστός προς τον Ντράγκι, η Κυβέρνηση μπορεί να μείνει ήσυχη; Ή μήπως όχι;

Κάτι τρίζει: η Κυβέρνηση Ντράγκι ή το Κίνημα του Τζουζέπε Κόντε;

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση ανέδειξε πως το 46% των ερωτηθέντων είναι κατά της προμήθειας όπλων από την Ιταλία και το ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. Κάτι το οποίο, τουλάχιστον θεωρητικά, ενισχύει την θέση του ‘avvocato degli italiani’ (δικηγόρος των Ιταλών, όπως ο Κόντε όρισε τον εαυτό του τον Μάιο του 2018, στην αρχή της πρώτης θητείας του) και του Κινήματός του.

Όμως, μέχρι στιγμής, μια άλλη δημοσκόπηση δείχνει το Κίνημα 5 Αστέρων να παραμένει τέταρτο στις προθέσεις ψήφου ανά την επικράτεια, συγκεντρώνοντας μόλις το 13,3%. Βέβαια, πάνω σε αυτό το σημείο ο Κόντε είπε στον Ξένο Τύπο της Ιταλίας οι δημοσιογράφοι να αγνοήσουν τις δημοσκοπήσεις, δήλωση η οποία μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους: το Κίνημα υπέστη πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας και είναι υπό μεταμόρφωση, αλλά και πως ‘οι Ιταλοί είναι με το μέρος μας, θα δείτε’. Ουσιαστικά μια έκκληση του στυλ “είμαστε εδώ και μετράμε” αλλά και μια διαφοροποίηση από την λαϊκίστικη (και συχνά ασυνεπή γραμμή) που είχε δώσει στο Κίνημα ο Μπέπε Γκρίλο.

Παραμένοντας στις Ιταλικές δημοσκοπήσεις, πριν από λίγες μέρες ανέδειξαν πως “το αίσθημα” στα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ θετικό στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, με 64,54%, και προς τον Πρόεδρο του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος τον ακολουθεί από κοντά, με 62,85% των προτιμήσεων. Ίσως ο Κόντε να βασίζεται και σε αυτά τα αποτελέσματα για να ασκήσει το appeal του προς τον Ιταλικό λαό;

Ας μην ξεχνάμε πως εντός ολίγων εβδομάδων θα λάβουν χώρα οι τοπικές εκλογές για 981 δήμους (μερικοί εκ των οποίων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων), οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν εν μέρει το πολιτικό χρώμα του χάρτη στην Ιταλία.

Την Πέμπτη 19 Μαϊου, ο Μάριο Ντράγκι θα προβεί σε Κοινοβουλευτική ενημέρωση στο Ιταλικό Κοινοβούλιο (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) για την αποστολή στρατιωτικών προμηθειών στη Ουκρανία. Μέχρι τότε, η πυκνή ατζέντα του Ντράγκι προβλέπει – μεταξύ άλλων – συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαριν, για την Τετάρτη 18 Μαΐου.

Με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προ των πυλών, και με έναν Πρωθυπουργό που έλαβε
το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022 από το Ατλαντικό Συμβούλιο στις ΗΠΑ, η Ιταλία φανερώνει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, ίσως μέχρι και ηγετικό, στη διεθνή σκακιέρα. Ο Ντράγκι και ο Κόντε το γνωρίζουν και οι δύο πολύ καλά.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως, από πλευράς του Τζουζέπε Κόντε, ο κύβος ερρίφθη, και τώρα αναμένεται η αντίδραση του Μάριο Ντράγκι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος