Ο Draghi στο Σορέντο: Ο πόλεμος αποκάλυψε τον κίνδυνο εξάρτησης από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αναζωογονημενος από το ταξίδι του στη Ουάσινγκτον όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σήμερα το πρωί μίλησε στο Συνέδριο “Προς το Νότο: η Ευρωπαϊκή στρατηγική για μια νέα γεωπολιτική, οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική περίοδο στη Μεσόγειο” που πραγματοποιείται στο μαγευτικό Σορέντο. Μαζί του, και ο Ιταλός ΠτΔ, κ. Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως “από τον σχηματισμό αυτής της Κυβέρνησης, ο Νότος βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης της εκτελεστικής εξουσίας, των πολιτικών μας για την επανεκκίνηση της χώρας” και πως “θέλουμε ο Νότος να επιστρέψει στην κεντρική θέση που του αξίζει, στην Ιταλία και στην Ευρώπη”.

Υπογράμμισε επίσης πως “η γεωπολιτική κατάσταση που αλλάζει μπροστά μας παρουσιάζει κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τις μεσογειακές χώρες”, τονίζοντας πως “είναι σημάδι της επιθυμίας μας να φανταστούμε και να χτίσουμε έναν διαφορετικό Νότο, πρωταγωνιστή των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας”.

Ξεδιπλώνοντας την ιστορία του Ιταλικού Νότου, ο Ντράγκι είπε πως “η εξέλιξη των δημόσιων πολιτικών για το Νότο συχνά αντιπροσωπεύεται ως μια διαδοχή αναπόφευκτης σπατάλης και αποτυχιών. Η οικονομική ιστορία του Νότου στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκη από ό,τι λένε αυτές οι νωχελικές προκαταλήψεις”.

Με στόχο την παραδοσιακή διαφοροποίηση μεταξύ Ιταλικού Βορρά και Νότου, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “ο Νότος δεν ήταν -και δεν είναι- επομένως προορισμένος να μείνει πίσω” εφόσον “έχει όλες τις δυνατότητες να συγκλίνει γρήγορα προς τον Κεντρικό Βορρά”.

Ο τρόπος για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον Ντράγκι, είναι μέσω “σωστής συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων” αλλά και εστιάζοντας “σε ταλέντα που μένουν πολύ συχνά στο περιθώριο, ξεκινώντας από τους νέους και τις γυναίκες”.

Σε αυτό το σημείο, ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε πως “η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστούν για να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία” και υπενθύμισε πως το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (με ακρώνυμο PNRR) “διαθέτει τουλάχιστον το 40% των κονδυλίων για το Νότο”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως “η χρηματοδότηση από μόνη της δεν αρκεί: χρειάζεται η ικανότητα να χρησιμοποιηθεί καλά και σε συγκεκριμένους χρόνους”.

Με αναφορά στην πρόταση του Don Luigi Sturzo πως ο Νότος είναι η “γέφυρα που ρίχνει η φύση” μεταξύ της Ευρωπαϊκής ηπείρου και των ακτών της Αφρικής και της Ασίας, ένα φυσικό σημείο εμπορίου, ο Ντράγκι είπε πως “σήμερα η περιοχή της Μεσογείου έχει ένα επίπεδο ολοκλήρωσης χαμηλότερο των δυνατοτήτων της”, με “περίπου το 90% του εμπορίου στη Μεσόγειο να πραγματοποιείται μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις το 9% είναι ανταλλαγές μεταξύ της Ευρώπης και της Νότιας ακτής της Μεσογείου” και “μόνο το 1% είναι ανταλλαγές μεταξύ χωρών στη Νότια ακτή”.

Γι’αυτό ο Ντράγκι τόνισε την διάθεση κονδυλίων ύψους “1,5 δισ. για τα λιμάνια του Νότου ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά, βιώσιμα και σύγχρονα” και πως “ενισχύουμε την Υψηλή Ταχύτητα (τρένα) και βελτιώνουμε τη σύνδεση του λιμενικού συστήματος με το υπόλοιπο δίκτυο, για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των εμπορευμάτων”.

Επίσης ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε πως “πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των Μεσογειακών χωρών και στην ενεργειακή πολιτική” και σημείωσε πως “ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τον κίνδυνο της εξάρτησής μας από το ρωσικό αέριο”.

“Η Ιταλία έχει κινηθεί με τη μέγιστη ταχύτητα για να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου – και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα του παραγωγικού μας μοντέλου” είπε ο Ντράγκι, τονίζοντας πως “οι χώρες της Νότιας ακτής της Μεσογείου είναι φυσικός εταίρος και στα δύο αυτά μέτωπα”, φέροντας μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις “συμφωνίες που συνάψαμε πρόσφατα με την Αλγερία, ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε”.

Για να “ενισχύσουμε αυτές τις εταιρικές σχέσεις, πρέπει να εργαστούμε για την πολιτική σταθεροποίηση της περιοχής της Μεσογείου” και σημείωσε πως “αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες. Αλλά σκέφτομαι, γενικότερα, τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος για τη σταθερότητα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής”, όπως ο ίδιος ο Ντράγκι είχε αναφέρει και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

Ο Μάριο Ντράγκι κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου. “Ο αποκλεισμός των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει επισιτιστική κρίση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια”, με την Ιταλία να “σκοπεύει να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να οικοδομήσει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου”, επενδύοντας “άμεσα στην επισιτιστική ασφάλεια, μαζί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ενισχύσουμε και να κάνουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ολοκληρωμένες”.

Κλείνοντας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως η ανάπτυξη της Μεσογείου είναι “η απάντηση σε μια μακρά σειρά κοινών προκλήσεων: ενεργειακή αυτονομία, προστασία του περιβάλλοντος, καλύτερη ένταξη των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας” και η οποία “ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για ισχυρότερη προβολή της Ευρώπης στη Μεσόγειο (…) Μια διαφορετική πορεία της ιστορίας είναι δυνατή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος