LIVE – Ουκρανία: Τέλος και επίσημα η κατάπαυση του πυρός – Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα

Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε από τις 18.00 την «επίθεση» στην Ουκρανία, λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, ενώ σύμφωνα με την πηγή αυτή, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.

Όλα αυτά λίγο μετά την αναβολή απομάκρυνσης των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη. Οι δημοτικές Αρχές να καταγγέλλουν τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία για πεντάωρη κατάπαυση του πυρός, ώστε να ανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Ζαπορίζια. Ζήτησαν μάλιστα από τον κόσμο να επιστρέψει στα καταφύγια μέχρι νεοτέρας. Η Μόσχα πάντως δια του Σεργκέι Λαβρόφ αρνείται τις κατηγορίες και επιρρίπτει ευθύνες στις αρχές της Μαριούπολης πως εκείνες δεν επέτρεψαν στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας τόνισε από πλευράς του ότι καταρρίφθηκαν ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο. Έδωσε μάλιστα και τις σχετικές εικόνες στην δημοσιότητα.

Οι Ρώσοι για μέρες πολιορκούν Κίεβο, Χάρκοβο και Σούμι. Στην ουκρανική πρωτεύουσα, μάλιστα, στο προάστιο Τσερνιχίβ, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 47, ενώ στην Μποροντιάνκα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν 100 εγκλωβισμένους σε συντρίμμια πολυκατοικιών.

Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 707 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», ανακοίνωσε σήμερα μια αποστολή του ΟΗΕ για την καταγραφή των θυμάτων της εισβολής.

Εξάλλου, ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο μιας ψυχιατρικής κλινικής στην πόλη Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται μέσα 670 άτομα, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεκσέι Κουλέμπα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής και να φροντίσουν για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Τη Δευτέρα ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

Ο Πρόεδρος Πούτιν, πάντως, κάλεσε την Ουκρανία να πάψει να αντιστέκεται γιατί ρισκάρει την εδαφική της ακεραιότητα. Προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την Δύση να μην ικανοποιήσει το επίμονο αίτημα του Προέδρου Ζελένσκι για επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία, διότι θα σημάνει ανάμιξή της στον πόλεμο. Αναφερόμενος στις ασφυκτικές δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σχολίασε πως ισοδυναμούν με κήρυξη του πολέμου και διέψευσε ότι σκοπεύει να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στην χώρα του.

LIVE – Ουκρανία: Τέλος και επίσημα η κατάπαυση του πυρός – Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν την Κυριακή

Συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει αύριο ο Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχει ο Πρόεδρος της Τουρκίας με τον Ρώσο ομόλογό του, θα βρεθούν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, εξέφρασε την πρόθεση της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο. “Ο πρόεδρος θα μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους“, είπε ο κ. Καλίν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Αζερμπαϊτζάν αποκάλυψε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι υπέρ της γενικής κατάπαυσης του πυρός σε όλη την Ουκρανία με μεγαλύτερη διάρκεια από μερικές ώρες -όπως είπε- για να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει όλες τις προσπάθειές της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

LIVE – Ουκρανία: Τέλος και επίσημα η κατάπαυση του πυρός – Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται

Σχεδόν ένα εκατομμύριο 400 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Η ΕΡΤ βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία καθώς και με τη Ρουμανία. Το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται καθώς χιλιάδες άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, αναγκάζονται καθημερινά να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου. Η Πολωνία φιλοξενεί περισσότερους από 756 χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν φτάσει από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Πάνω από 183 χιλιάδες Ουκρανοί έφτασαν στη Ρουμανία, ενώ παιδιά αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μόνα τους μέχρι εκεί για να γλυτώσουν από τη φρίκη. Η Unicef μαζί με άλλες οργανώσεις έχει εξασφαλίσει ασφαλή μέρη γύρω από τα σύνορα για αυτά τα παιδιά, ώστε να διαμείνουν εκεί, έως ότου επανενωθούν με κάποιο μακρινό συγγενή τους. Υπολογίζεται ότι πάνω από πεντακόσιοι άνθρωποι την ημέρα, περνούν από τον συνοριακό σταθμό της πόλης Ισάτσεα που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, με προορισμό τη Ρουμανία.

LIVE – Ουκρανία: Τέλος και επίσημα η κατάπαυση του πυρός – Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα
(Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση “Νόστος 4”

Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση “Νόστος 4”, δηλαδή η εκκένωση 25 ατόμων από την Οδησσό της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για Έλληνες και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και Ρουμάνους και Φιλιππινέζους ναυτικούς ελληνόκτητου πλοίου. Όπως ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές, τα 9 από τα 25 άτομα είναι ναυτικοί ελληνόκτητου πλοίου, με τρεις να είναι Έλληνες.

Όλοι τους συνοδεύονταν από τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση και πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι. Ο Γενικός Πρόξενος επιστρέφει εκ νέου στην Οδησσό, όπου το Γενικό Προξενείο, το μοναδικό κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει την λειτουργία του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος