Τουρκία: Φυλακίσθηκαν τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης μετά από άρση της βουλευτικής τους ασυλίας

Τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης φυλακίσθηκαν στην Τουρκία, μετά την άρση της κοινοβουλευτικής τους ασυλίας από την Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με ανακοίνωση των κομμάτων στα οποία ανήκουν.

Οι Λεϊλά Γκιουβέν και Μούσα Φαρισογκουλαρί του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), και Ενίς Μπερμπέρογλου του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στερήθηκαν της βουλευτικής τους ασυλίας, μόλις οι καταδίκες εναντίον τους έγιναν τελεσίδικες.

Οι Γκιουβέν και Φαρισογκουλαρί καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη έξι και εννέα ετών αντίστοιχα, για συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Anadolu . Ο Μπερμπέρογλου του CHP καταδικάσθηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες γιατί έδωσε σε εφημερίδα ένα βίντεο που φέρεται να παρουσιάζει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να φορτώνουν όπλα και να τα μεταφέρουν στη Συρία.

Ο εισηγητής για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ δήλωσε πως η αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας από τους τρεις αποτελεί “ακόμη ένα ανησυχητικό βήμα στην κατεύθυνση αυτού που μοιάζει να είναι μία ατέρμονη σειρά ενεργειών ενάντια στην αντιπολίτευση”.

Την κίνηση της Τουρκίας, στηλίτευσαν οι δυτικοί σύμμαχοι της χώρας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H τουρκική αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη με νομοθέτες του (HPD) σε διαδήλωση που οργάνωσε το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, ενάντια στη φυλάκιση των βουλευτών του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ