Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη Λευκορωσία να ξεκινήσει διάλογο για επίλυση της κρίσης

Έκκληση στις αρχές της Λευκορωσίας και σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξεκινήσουν άμεσα έναν ευρύ και ανοιχτό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, απηύθυναν οι επικεφαλής των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ζητούν, επίσης, την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, την παύση της κακομεταχείρισης και έρευνα για περιστατικά αστυνομικής βίας.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και πρόεδρος της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Rik Daems και η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejcinovic Buric, κάλεσαν τις αρχές της Λευκορωσίας «να ξεκινήσουν άμεσα έναν ευρύ και ανοιχτό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ειρηνική λύση στην υφιστάμενη κρίση, ανοίγοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το δρόμο στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των Λευκορώσων πολιτών».

Επισημαίνουν ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης με την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη του είναι έτοιμο να υποστηρίξει έναν τέτοιο διάλογο, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς εταίρους. «Είμαστε έτοιμοι», προσθέτουν, «να υποστηρίξουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις».

Τονίζουν, επίσης, ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να εργασθεί για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης προκειμένου η έννομη τάξη της Λευκορωσίας να έρθει εγγύτερα στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα».

Παράλληλα, οι επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούν «την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, την παύση της κακομεταχείρισης και την άμεση και διαφανή έρευνα σε περιστατικά αστυνομικής βίας».

«Η νομιμότητα δεν δημιουργείται από την καταπίεση. Δημιουργείται από ελεύθερες, δίκαιες και νόμιμες εκλογικές διαδικασίες», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Η Λευκορωσία δεν αποτελεί ακόμη μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, όμως τα τελευταία χρόνια υπέγραψε και επικύρωσε 12 Συνθήκες και Πρωτόκολλα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, προσχώρησε σε 4 Μερικές Συμφωνίες: την Επιτροπή Βενετίας, την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τον Αθλητισμό και την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δραστηριοποιείται στο Μινσκ μέσω του Information Point, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009. Το 2019 υιοθετήθηκε το νέο Σχέδιο Δράσης (2019-2021) μεταξύ της Λευκορωσίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης περί συνεργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ