Σε αυστηρότερο lockdown οδεύει το Ισραήλ – Διογκώνεται το κύμα κορονοϊού σε Ευρώπη και Αμερική – Αυξάνονται τα μέτρα περιορισμού

Αυξάνουν τα μέτρα περιορισμού η μία μετά την άλλη οι χώρες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, ενώ τα κρούσματα που καταγράφονται ξεπέρασαν τα 31 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Σε γενικό lockdown οδεύει στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αναμενόταν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη να εγκρίνει και να ανακοινώσει την επιβολή νέας καραντίνας σε εθνικό επίπεδο από αύριο Παρασκευή, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό. Το υπουργικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε εκτάκτως εξέτασε νέα περιοριστικά μέτρα  που προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν ως το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου, την ημέρα της Σιμχάτ Τορά, σημαντικής εβραϊκής θρησκευτικής εορτής.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο σχεδόν όλων των εμπορικών επιχειρήσεων, πλην εργοστασίων, υπηρεσιών και καταστημάτων που θεωρείται απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Διαδηλώσεις και προσευχές θα επιτρέπονται μόνο κατά μικρές ομάδες, ως και είκοσι ανθρώπων, και μόνο σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από τους τόπους κατοικίας των πολιτών.

Οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα ανασταλούν.

Την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει μέτρα σε εθνική κλίμακα για τρεις εβδομάδες, επιτρέποντας πάντως στους πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι τους για να αθλούνται, για να συμμετέχουν σε πολιτικές εκδηλώσεις και προσευχές, ενώ άφησε πολλές επιχειρήσεις εν μέρει ανοικτές.

Όμως, καθώς οι νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 συνεχίζουν να είναι χιλιάδες καθημερινά, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκρινε ότι η χώρα βρίσκεται «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και εισηγήθηκε να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 11.316 νέα κρούσματα μόλυνσης  με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 204.690. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην ισραηλινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα έφθασαν επίσης σε επίπεδο ρεκόρ, στα 58.400.

Στην Γαλλία για τρίτη φορά μέσα σε έξι μέρες τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τα 13.000. Οι αρχές κατέγραψαν 13.072 μέσα σε 24 ώρες, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό σε 481.141. Νέα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού και στο Παρίσι.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει από την ασθένεια έφτασε τους 31.459, έπειτα τους 43 νέους θανάτους.

Στην γειτονική Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα κρούσματα είναι 1640, ενώ 20 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες, έγιναν 103.696 Τεστ, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.

Σε όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας σήμερα διαγνώσθηκαν κρούσματα και από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι την σημερινή ημέρα, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 35.758 άνθρωποι.

Ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπογράμμισε με έμφαση ότι «η πραγματοποίηση τεστ είναι το κύριο, στρατηγικό όπλο για να αντιμετωπισθούν οι ερχόμενοι μήνες». Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ιταλία κατάφερε να παράγει τριάντα εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα και δεν εξαρτάται, πλέον, από την παγκόσμια αγορά».

Στην Ελβετία περίπου 2.500 σπουδαστές, σχεδόν τα ¾  της σχολής ξενοδοχειακών υπηρεσιών της Λωζάνης, τέθηκαν σε καραντίνα μετά την εμφάνιση πολλών εστιών λοίμωξης από κορονοϊό έπειτα από τη διοργάνωση ιδιωτικών γιορτών, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές. Οι σπουδαστές που επηρεάζονται από το μέτρο πρέπει να μείνουν στο σπίτι έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Στο καντόνι  η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει επίσης τις ιδιωτικές εκδηλώσεις με περισσότερα από εκατό άτομα και έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, εκτός από τις επιχειρήσεις όπου υπάρχουν λιγότερα από δέκα άτομα.

Η Ελβετία, η οποία έχει περίπου 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, γλίτωσε σε ένα βαθμό από το πρώτο κύμα του κορονοϊού παρά την εγγύτητά της με την Ιταλία, η οποία ήταν το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη πριν από μερικούς μήνες. Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η χώρα καταγράφει εδώ και εβδομάδες μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Η χώρα  θρηνεί  1.772  ανθρώπους και ο αριθμός των νοσηλευομένων πλησιάζει τις 4.800. Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 51.000 κρούσματα στη χώρα των Άλπεων.

 Στη Γερμανία αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κατά 2.143 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 278.070.Το ίδιο διάστημα, άλλοι 19 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 9.428 θανάτους.

Στην Λατινική Αμερική, η κατάσταση συνεχίζει να είναι απελπιστική η Χιλή ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.372 κρούσματα, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 449.903. Επίσης  24 ασθενείς υπέκυψαν  και η χώρα μετρά 12.345 θανάτους  ως αυτό το στάδιο. Στη χώρα αν και αρκετές πόλεις σταδιακά προχώρησαν στην άρση των περιοριστικών μέτρων, άλλες παραμένουν σε απομόνωση, καθώς τις πλήττει το λεγόμενο δεύτερο κύμα.

Στο Μεξικό τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.786 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 601 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19. Η πολύπαθη χώρα θρηνεί  74.949  ανθρώπους και μετρά 710.049 μολύνσεις.

Στον  Ισημερινό ανακοινώθηκε  ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 2.249 κρούσματα, αριθμός άνευ προηγουμένου αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτεια της χώρας, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 129.892. Περισσότεροι  7.300 έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι 3.796 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στην ασθένεια, κάτι που η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Οι μολύνσεις αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό μετά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν σε εθνικό επίπεδο πριν από εννέα ημέρες. Οι 12 από τις 24 επαρχίες καταγράφουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, με την πρωτεύουσα Κίτο να καταγράφει την πιο απότομη άνοδο της καμπύλης, καθώς χθες κατέγραψε 1.502 περιπτώσεις, με το σύνολό τους στην πόλη να φθάνει τις 32.543.

Τέλος το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 651 κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο των περιπτώσεων να ανέρχεται επισήμως σε 30.097.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 469. Οι λιβυκές αρχές, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος μόλυνσης από τον κορονοϊό, τον Μάρτιο, έκλεισαν τα σύνορα, ανέστειλαν τη λειτουργία σχολείων και τεμενών, απαγόρευσαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και επέβαλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν τη διασπορά. Αλλά η τήρηση των μέτρων και των κανόνων προστασίας στην εμπόλεμη χώρα είναι συχνά αδύνατη. Το σύστημα υγείας στη Λιβύη είναι πρακτικά διαλυμένο, έπειτα από εννιά χρόνια χάους και ένοπλων συγκρούσεων που ακολούθησαν την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,AFP, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος