Ουκρανική κρίση: Το Λονδίνο θα προτείνει στο ΝΑΤΟ μια «μεγάλη» ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Η Βρετανία θα προτείνει στο ΝΑΤΟ μια «μεγάλη» ανάπτυξη στρατιωτών, πολεμικών πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιθυμεί να απαντήσει στην άνοδο της «ρωσικής εχθρότητας» απέναντι στην Ουκρανία.

Η πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε μια συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ μέσα την ερχόμενη εβδομάδα, αν γίνει δεκτή, θα διπλασιάσει το βρετανικό απόσπασμα των περίπου 1.150 στρατιωτών που βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί του παρόντος στην Ανατολική Ευρώπη και θα παράσχει «αμυντικά όπλα» στην Εσθονία, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αυτή η δέσμη μέτρων θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο – δεν θα ανεχθούμε την αποσταθεροποιητική τους δραστηριότητα και θα στεκόμαστε πάντα δίπλα στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εχθρότητα», υπογράμμισε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Έχω διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσουν να παράσχουν χερσαία, αεροπορική και ναυτική υποστήριξη στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιλέγει τον δρόμο της «αιματοχυσίας και της καταστροφής» στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελέσει μια τραγωδία για όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε. Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ελεύθερη να επιλέξει η ίδια το μέλλον της», συμπλήρωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται υπό έντονες πολιτικές πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες από μια σειρά σκανδάλων που συνδέονται με πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες για να τον παροτρύνει να «υποχωρήσει» και να εμπλακεί διπλωματικά για την επίλυση της κρίσης με την Ουκρανία.

Ο αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο τους μετά την τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, αυξάνοντας τους φόβους για εισβολή στη γείτονά της. Ενώ η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, επιμένει να λάβει γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναμένεται την Δευτέρα να κοινοποιήσει στην Βουλή των Κοινοτήτων μια αυστηροποίηση του καθεστώτος κυρώσεων που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο – που κατηγορείται ότι κλείνει τα μάτια στην εισροή ρωσικών κεφαλαίων στην επικράτειά του – να στοχεύσει στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα, CityAm, ο βουλευτής της συντηρητικής κυβέρνησης των Τόρις, Τομ Τούγκεντατ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι η ρωσική απειλή δεν προέρχεται μόνο από «άρματα μάχης», αλλά επίσης από «ρευστό».

Η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροπλάνων και στρατευμάτων εδάφους θα ενισχύσει την άμυνα του ΝΑΤΟ και θα «εδραιώσει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στους σκανδιναβούς και βαλτικούς εταίρους του», υπογραμμίζει παράλληλα η ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Σχεδόν 900 Βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Εσθονία και περίπου 100 βρίσκονται στην Ουκρανία, ως μέρος μιας εκπαιδευτικής αποστολής που ξεκίνησε το 2015.

Περίπου 150 στρατιώτες από μια μονάδα ελαφρών τεθωρακισμένων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πολωνία.

Το αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας HMS Prince of Wales, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αρκτικής, επικεφαλής ναυτικού αποσπάσματος ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε επιφυλακή, «σε περίπτωση που η ένταση συνεχίσει να αυξάνεται», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο διπλωματικό μέτωπο, η υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουαλας πρόκειται να ταξιδέψουν στη Μόσχα για συνομιλίες με τους Ρώσους ομολόγους τους τις επόμενες ημέρες.

«Θα εργαστούν για να βελτιώσουν τις σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν και να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος