Λευκορωσία: «Πορεία για την Ελευθερία» στο Μινσκ – Διαψεύδει το ΝΑΤΟ τους ισχυρισμούς Λουκασένκο

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στο Μινσκ κατά του επί 26 χρόνια προέδρου της Λευκορωσίας. Οι ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν στρατιωτική άσκηση στα δυτικά σύνορα από τη Δευτέρα μέχρι και τις 20 Αυγούστου, ενώ το ΝΑΤΟ διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Αλεξάντερ Λουκασένκο περί συγκέντρωσης νατοϊκών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο εμφανίστηκε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του και για άλλη μια φορά απέρριψε το αίτημα επανάληψης των εκλογών, από τις οποίες είχε βγει νικητής με ποσοστό 80%. Κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και δήλωσε πως έχει τη στήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λευκορωσία: «Πορεία για την Ελευθερία» στο Μινσκ – Διαψεύδει το ΝΑΤΟ τους ισχυρισμούς Λουκασένκο
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Η βορειοατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ διέψευσε τους ισχυρισμούς Λουκασένκο ότι αναπτύσσονται νατοϊκά άρματα μάχης και αεροσκάφη σε απόσταση 15 λεπτών από τα σύνορα της Λευκορωσίας.

Από την πλευρά της, η Λιθουανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι δεν συνιστά στρατιωτική απειλή για τη γειτονική της Λευκορωσία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής άσκησης από τη Δευτέρα μέχρι και τις 20 Αυγούστου κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας και στην περιοχή Γκρόντνο, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Στο κέντρο του Μινσκ, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην «Πορεία για την Ελευθερία», μετά το κάλεσμα της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

«Φύγε!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Λευκορωσία: «Πορεία για την Ελευθερία» στο Μινσκ – Διαψεύδει το ΝΑΤΟ τους ισχυρισμούς Λουκασένκο
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Πολλοί ήταν ντυμένοι στα λευκά και κρατούσαν στα χέρια τους λουλούδια, ενώ κατευθύνονταν προς το μνημείο για τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι είχαν υψώσει μια τεράστια ερυθρόλευκη σημαία με τα χρώματα της αντιπολίτευσης.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος