Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” η Ευρώπη – Απαγόρευση κυκλοφορίας αντί lockdown

Στο κόκκινο είναι η Ευρώπη, με τις περισσότερες χώρες να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα περιορισμού. Μέσα σε ένα 24ωρο στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν πάνω από 200.000 κρούσματα, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο έχει διπλασιαστεί ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων. Νέα μέτρα ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο. Η Γαλλία αποφάσισε να επεκτείνει σε άλλες 38 περιφέρειες τα μέτρα περιορισμού που πλέον επηρεάζουν 46 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Γερμανία κατέγραψε πάνω από 11.000 κρούσματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.200 σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Φαρμάκων και τροφίμων στη χώρα ανακοίνωσε πως εγκρίνει πλήρως τη ρεμδεσιβίρη ως φάρμακο για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Βέλγιο: Νέα περιοριστικά  μέτρα – Σε επίπεδο συναγερμού 4 εννέα στις 10 επαρχίες

Νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στο Βέλγιο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ αμέσως και θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.

Αναλυτικά τα μέτρα

Όλα τα επαγγελματικά αθλητικά παιχνίδια μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά χωρίς κοινό. Όλα τα ερασιτεχνικά παιχνίδια για όλους άνω των 18 ετών θα απαγορεύονται, αλλά η υπαίθρια προπόνηση μπορεί να συνεχιστεί. Επιτρέπονται επίσης παιχνίδια για νέους έως 18 ετών, αλλά μόνο ένα άτομο ανά οικογένεια μπορεί να παρευρεθεί.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 20% κατ ‘ανώτατο όριο των μαθητών επιτρέπεται να παρίσταται σε αμφιθέατρο ή τάξη, με υποχρεωτική μάσκα προσώπου.

Στις δημόσιες συγκοινωνίες, η χωρητικότητα θα βελτιστοποιηθεί για να αποφευχθεί το πλήθος κατά τις ώρες αιχμής.

Τα λούνα παρκ κλείνουν. Οι εσωτερικοί χώροι των ζωολογικών κήπων, όπως τα ενυδρεία, πρέπει επίσης να κλείσουν, οι εξωτερικοί χώροι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί.

Στα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις αίθουσες συναυλιών, δεν επιτρέπονται περισσότερα από 200 άτομα ταυτόχρονα. Οι εξαιρέσεις για μεγάλες αίθουσες δεν είναι πλέον δυνατές. Οι θεατές πρέπει επίσης να κάθονται σε απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ τους.

Γαλλία: Στο σπίτι από τις 9μμ έως 6πμ 46 εκατομμύρια Γάλλοι

Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί επεκτείνεται σε άλλες 38 περιφέρειες της γενικής επικράτειας και θα επηρεάζει πλέον τις ζωές 46 εκατομμυρίων Γάλλων. Έως σήμερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορούσε 20 εκατομμύρια Γάλλους, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών το Παρίσι και η ευρύτερη περιοχή του.
Η επέκταση του μέτρου θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα σήμερα Παρασκευή προς Σάββατο 23/10 και θα έχει διάρκεια 6 εβδομάδων.

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00.

Έπειτα από ένα πρώτο κύμα με περισσότερους από 30.000 νεκρούς την Άνοιξη, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη, εδώ και εβδομάδες, με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

«Όλη η Ευρώπη “φλέγεται”», υπογράμμισε, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων την Τσεχία, την Αγγλία, την Ουαλία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία.

Γερμανία: 11.242 νέα κρούσματα – 49 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων από τον κορονοϊό ξεπέρασε τις 10.000 στη Γερμανία.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.242 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας πλέον τα 403.291, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Ιρλανδία: Τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Για να ελπίζει ότι «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μίχαλ Μάρτιν, η Ιρλανδία έλαβε τα πιο αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη. Τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτη: όλος ο πληθυσμός τελεί εκ νέου υπό περιορισμό για έξι εβδομάδες, τα καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη έχουν κλείσει — τα σχολεία, πάντως, θα παραμένουν ανοικτά.

Η αστυνομία συνέλαβε 11 πρόσωπα που διαδήλωναν εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Ισπανία: Ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας

Η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα δεν βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Ο Σαλβδόρ Ίλα είπε ότι το υπουργείο εξετάζει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, την επιβολή περισσότερων περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών και ότι αναμένει η πανδημία να δυσκολέψει τη ζωή των πολιτών για τους επόμενους πέντε ή έξι μήνες.

Ιταλία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται από το βράδυ στη Ρώμη

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το βράδυ σήμερα Παρασκευή στη Ρώμη, όπου από Δευτέρα το 50% των μαθητών του λυκείου θα παρακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα μέσω τηλε-εκπαίδευσης, όπως και το 75% των φοιτητών της περιφέρειας.

Από τις 7 Οκτωβρίου στην Ιταλία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ παρατάθηκε έως τις 31 Ιανουαρίου το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και μέτρα, ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας, έχουν ληφθεί στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, όπως η Λομβαρδία, η Λιγουρία και η Καμπανία.

Πηγή: ΕΡΤ, με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος