Κομισιόν για Ιταλία: “Ουσιώδης” η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεις για έλλειμμα και χρέος

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσιεύει σε άρθρο της μερικές από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κομισιόν στην Ιταλία.

Η είδηση, η οποία αποτελεί πρωτιά και αναδημοσιεύθηκε εκτενέστερα από τα Ιταλικά ΜΜΕ, αναφέρει πως “η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (γνωστό και ως Pnrr) για την Ιταλία είναι «ουσιώδης»”, προσθέτοντας πως η Ιταλία “πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και να παρέμβει στο φορολογικό σύστημα” με μέτρα όπως “τη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος φυσικών προσώπων” αλλά και να προβεί στην “αναθεώρηση του κτηματολογίου”.

Όπως μεταδίδει η La Repubblica “αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί ένα σύστημα που συνεχίζει να εκδηλώνει «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες». Ειδικότερα για το έλλειμμα και το χρέος”, αλλά και με προσοχή προς την “αδύναμη ανάπτυξη”. Η Ιταλία θα χρειαστεί «πολιτικές που στοχεύουν στην επίτευξη συνετών δημοσιονομικών θέσεων μεσοπρόθεσμα και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», τονίζει το άρθρο.

Μια σκληρή αλλά ελπιδοφόρα στάση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν προς την Ιταλία

Ενώ λοιπόν η Επιτροπή αναγνωρίζει πως “έχει σημειωθεί «πρόοδος» όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα, την «απασχόληση», τη «μείωση της φτώχειας» και στους «στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης»”, η Ιταλική εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας πως “είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στο Pnrr το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το Ιταλικό ΑΕΠ κατά 0,9 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι”.
Στο “επίκεντρο της Επιτροπής είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και τις μεταφορές”. Εν ολίγοις, η χώρα θα πρέπει “να προχωρήσει στην υλοποίηση του” Pnrr.

Συνοπτικά, οι συστάσεις της Επιτροπής τονίζουν πως “η Ιταλία πρέπει να περιορίσει την αύξηση των τρεχουσών δαπανών” ώστε “να μειώσει αξιόπιστα και σταδιακά το χρέος”, να προβεί στην “επέκταση των δημοσίων επενδύσεων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση” και να εφαρμόσει ένα φορολογικό νόμο “αναθεωρώντας τους οριακούς συντελεστές και ευθυγραμμίζοντας τις κτηματολογικές αξίες με τις αγοραίες αξίες”.

Σημειώνουμε πως τα ανωτέρω είναι θέματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στο κατατεθειμένο Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας είναι η ιδανική στιγμή για την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών στην προβληματική κατάσταση στην Ιταλία, και τυχόν καθυστερήσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα, τόσο για τη χώρα όσο και για την αξιοπιστία του ίδιου του Μάριο Ντράγκι.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του οικονομολόγου, γερουσιαστή και πρώην Ιταλού Πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ την Παρασκευή 20 Μαΐου, σύμφωνα με τον οποίο η Κυβέρνηση Ντράγκι εργάστηκε «λιγότερο αποτελεσματικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και πως στην ανταγωνιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, «αργήσαμε».

Όπως τονίζει η La Repubblica, οι συστάσεις της Κομισιόν προς την Ιταλία “είναι αυστηρές”. Όμως δείχνουν “με βεβαιότητα ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να αποτελέσει το πιο έγκυρο εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος”, σημειώνοντας πως “η απόκλιση από αυτούς τους στόχους ή η καθυστέρησή τους θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην Ιταλική πορεία”.

Πρόσω ολοταχώς ο Μάριο Ντράγκι

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως την Πέμπτη 19 Μαΐου ο Ιταλός Πρωθυπουργός συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο, και σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, ο ίδιος εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος. Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση την ψήφιση του νομοσχεδίου Ανταγωνισμού, η ψήφος  του οποίου εκκρεμεί εδώ και μήνες, ώστε να περάσει το συντομότερο. Το σχέδιο αποτελεί μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας.
Κατά τη διάρκεια του σύντομου Συμβουλίου, ο Ντράγκι ζήτησε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στη Γερουσία μέχρι τέλη Μαΐου, αλλά και να τεθεί υπόψη το ενδεχόμενο τυχόν ψήφου εμπιστοσύνης, εάν είναι απαραίτητο.

Ένα ξεκάθαρο σημάδι πως ο Ντράγκι γνωρίζει τι ζητά η Κομισιόν αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ιταλία – εξού και η γενικότερη πίεση για το Ιταλικό Pnrr, το οποίο υπενθυμίζουμε είναι ύψους περίπου 200 δις ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος