Ο Ιταλός πρ. Πρωθυπουργός Μόντι στην ΕΡΤ: Η Κυβέρνηση Ντράγκι δεν κινδυνεύει – Το 2011 η Ελλάδα είχε μεγάλα προβλήματα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στον απόηχο της ομιλίας του Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Γερουσίας και της Αίθουσας των Αντιπροσώπων στο Ιταλικό Κοινοβούλιο σχετικά με την κρίση που προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην Πρωθυπουργός, οικονομολόγος και δια βίου Γερουσιαστής κ. Μάριο Μόντι προέβη σε εκτενέστερη συνέντευξη τύπου στην έδρα της Ένωσης Ξένου Τύπου στη Ρώμη. 

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, απηύθυνε ερώτηση στον Καθηγητή Μόντι σχετικά με την πρόσφατη Κυβερνητική κρίση που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση Ντράγκι. 

(Κρίστιαν Μαυρής)

Κύριε Καθηγητά, δεν έχετε κρύψει ποτέ ούτε τον έπαινο ούτε την κριτική προς τον Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ή πόσο μάλλον προς την Κυβέρνησή του.

Με βάση την τρέχουσα θέση σας ως Γερουσιαστής, και την εμπειρία σας ως οικονομολόγος και πρώην Πρωθυπουργός, πως αξιολογείτε το συνολικό έργο της Κυβέρνησης Ντράγκι; Πιστεύετε ότι πρόκειται περί «καταιγίδας σε ένα ποτήρι νερό» ή θα μπορούσε αυτή η προεκλογική εκστρατεία για τις Αυτοδιοικητικές και τις Επικρατείας του επόμενου έτους να αποσταθεροποιήσουν τελικά την Κυβέρνηση, σε σημείο ώστε να προκληθεί τελικά η ρήξη της;

 
Στην μακροσκελή απάντησή του, σε εγκάρδιο κλίμα, ο Kαθηγητής Μόντι έδωσε μια «πολύ θετική αξιολόγηση για την Κυβέρνηση Ντράγκι» καθώς ο νυν Πρωθυπουργός είναι μια «απαράμιλλη προσωπικότητα» με «εξαιρετική εμπειρία». Ένας Πρωθυπουργός που έχει επιδείξει ικανότητες σε επίπεδο «διπλωματίας και διεθνών σχέσεων, προς όφελος της χώρας». Ο Μόντι αξιολόγησε συνολικά το κυβερνητικό περιβάλλον ως αποτελούμενο με «αρίστης ποιότητας μέλη».

Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ του ίδιου και της Κυβέρνησης Ντράγκι, ο Μόντι τόνισε πως είναι «μια παρόμοια εμπειρία, αλλά όχι η ίδια» καθώς «υπαγορεύεται από μια διαφορετική ιστορική στιγμή».

Μιλώντας για την κυβερνητική του εμπειρία, ο Μόντι τόνισε πως κλήθηκε «τον Νοέμβριο του 2011 επειδή η χώρα κινδύνευε να χρεοκοπήσει ταχύτατα», υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα είχε μεγάλα προβλήματα» και ότι «η οικονομική εξασθένιση εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη», οπότε έπρεπε να θεσπίσει «περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή πτώχευσης και αφερεγγυότητας».

Η Κυβέρνηση Ντράγκι, υπενθύμισε ο Καθηγητής Μόντι, γεννήθηκε με την εντολή να αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα» όπως η πανδημία, αλλά και τη διαχείριση του Next Generation ΕU. Ενώ και στις δύο θεσμικές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με «Κυβερνήσεις με πλειοψηφία εθνικής ενότητας», η διαφορά μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι ότι το 2011 «δεν υπήρχε πολιτικός υπουργός, καθώς υπήρξε (πολιτική) άρνηση να έρθουν στην Κυβέρνηση «γιατί τα μέτρα ήταν περιοριστικά και αντιδημοφιλή». Με τον Ντράγκι, αντιθέτως «υπήρξε αγώνας δρόμου».

Ο Ιταλός πρ. Πρωθυπουργός Μόντι στην ΕΡΤ: Η Κυβέρνηση Ντράγκι δεν κινδυνεύει – Το 2011 η Ελλάδα είχε μεγάλα προβλήματα
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti (αριστερά) με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρή (δεξιά). Φωτό: Esma Cakir

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Κυβέρνησης Ντράγκι, ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αξιολογηθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ‘παράθυρα ευκαιρίας’ » αφού στην αρχή της θητείας του ο Ντράγκι είδε «2 χρόνια χωρίς εκλογές και στα μέσα τις εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Πιο αναλυτικά, ο Καθηγητής Μόντι τόνισε πως το έργο της Κυβέρνησης Ντράγκι ξεκίνησε «πολύ καλά, με υπουργούς υψηλής τεχνικής αξίας», αλλά θεωρεί πως εργάστηκε «λιγότερο αποτελεσματικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Συγκεκριμένα, ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφρασε την εντύπωση ότι «για τις (εν λόγω) μεταρρυθμίσεις», όπως ο ανταγωνισμός και η φορολογική μεταρρύθμιση, «αργήσαμε».

Όσον αφορά το ζήτημα των εκλογών και το βάρος των κομμάτων, ο Μόντι υπογραμμίζει ότι «αυξάνεται η δύναμη των κομμάτων κατά των μεταρρυθμίσεων», καταλήγοντας ότι «νομίζω, με κάποια ανησυχία, εάν πρέπει να σημειώσουμε ότι για μια διετία είχαμε τον πιο έγκυρο Πρωθυπουργό ‘όλων των εποχών’ και ένα μεγάλο ποσό κονδυλίων, σε περίπτωση που καταλήγαμε σε ένα αποτέλεσμα που δεν είναι απολύτως επαρκές όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι λίγο νωρίς να το πούμε αυτό».

Επιστρέφοντας στο θέμα της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο Μόντι τόνισε ότι δεν βλέπει «φόρμουλες για τη διανομή των παροχών στα κόμματα και τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά φόρμουλες ισορροπίας για θυσίες και εκλογικές περιφέρειες».

Εν κατακλείδι, ο Καθηγητής Μόντι είπε ότι υπάρχουν «κατανοητές εντάσεις για την Ουκρανία» και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση κινδυνεύει, απάντησε «είμαι πεπεισμένος πως όχι».

«Αν θέλει να προχωρήσει» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός «έχει μια εξαιρετική ευκαιρία γιατί, πιστεύω ότι η δύναμη του Προέδρου Ντράγκι και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων είναι τέτοια που, αν θέλει να σταθεί πραγματικά όρθιος, δεν βλέπω κανένα κόμμα να αποχωρεί από την πλειοψηφία και να βάζει την Κυβέρνηση σε κρίση».
Αυτό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι «η πλειοψηφία είναι τόσο μεγάλη που ίσως υπάρχει χώρος για 1 ή 2 υποχωρήσεις χωρίς να αλλάξει η πλειοψηφία». Και κατέληξε πως “δεν νομίζω πως θέλει να πάει κανείς όπου υπάρχει «κλάμα και τρίξιμο των δοντιών» (παραθέτοντας την ‘Ομιλία της Σωτηρίας’ του Ιησού Χριστού στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο) ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος