Ιταλία -Σχέδιο Ανάκαμψης: Το μεγάλο στοίχημα του Μ. Ντράγκι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η πανδημία έπληξε βαθύτατα την παγκόσμια οικονομία, και αναμφισβήτητα η Ιταλία υπήρξε ανάμεσα στους κρισιμότερα πληγέντες. Ο ερχομός του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ιταλίας έφερε μεγάλες προσδοκίες σε οικονομικό επίπεδο, και έτσι το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης που ετοιμάστηκε υπό την επιμέλειά του αναμένεται τουλάχιστον ώς αξιόλογο.

Το PNRR (Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza, ή Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο 337 σελίδων μοιρασμένο σε 6 ενότητες ή ‘αποστολές’, όπως και ονομάστηκαν:

  • Ψηφιοποίηση, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, πολιτισμός
  • Πράσινη επανάσταση και οικολογική μετάβαση
  • Υποδομές για τη βιώσιμη κινητικότητα
  • Παιδεία και έρευνα
  • Κοινωνική ένταξη και συνοχή
  • Υγεία

Το μεγάλο στοίχημα του  Ντράγκι είναι οι αποστολές αυτές να εκτελεστούν μέχρι το 2026.

Ο ίδιος μιλάει περί “καταπληκτικής και εποχικής πρόκλησης ώστε η χώρα να μην είναι διχασμένη σε ένα μέλλον χαμηλής ανάπτυξης”.

Μάλιστα, για να γίνει αυτό “ολόκληρο το ιταλικό σύστημα θα πρέπει να αλλάξει”.

Γι’αυτό και ο Ιταλός πρωθυπουργός  αναθεώρησε μεγάλο κομμάτι του αρχικού Recovery Plan (που είχε γραφτεί υπό την Κυβέρνηση Κόντε, την οποία και αντικατέστησε τον Φεβρουάριο). Να τονίσουμε επίσης πως ο ίδιος ο Ντράγκι  τηλεφώνησε στην κα. von der Leyen το περασμένο Σάββατο, υπογραμμίζοντας με ένα ξεκάθαρο “Αρκετά” πως η Ιταλία χρειάζεται τον χρόνο και την εμπιστοσύνη της Ευρώπης ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις πρόσφατες και χρόνιες προκλήσεις αλλά και στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο.

Το πρώτο ραντεβού  θα είναι σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) στις 4μμ τοπική ώρα, ενώ αύριο αναμένεται να απευθυνθεί στη Γερουσία (Άνω Βουλή).

Δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και σημαντικής αντίστασης, εφόσον η μερίδα του λέοντος του πολιτικού συστήματος φαίνεται  να είναι υπέρ του και  να ανυπομονεί να έρθουν τα χρήματα ως ανάσα στην οικονομία ώστε να γίνουν οι σχετικές και πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος