Κατασκοπευτικό θρίλερ μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας για το σαμποτάζ των Nord Stream – «Σιγή ασυρμάτου» από τη Δύση

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του αποδείξεις και μηνύματα για να θεμελιώσει ότι η Βρετανία είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απαιτεί απαντήσεις για το μυστηριώδες μήνυμα της Λιζ Τρας προς τον Άντονι Μπλίνκεν από το κινητό της τηλέφωνο, την ημέρα των εκρήξεων «Έγινε;», ρωτούσε η Τρας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στο κινητό της Λιζ Τρας, η Μαρία Ζαχάροβα εμφανίζεται να γνωρίζει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων της τότε υπουργού Εξωτερικών και την κατηγορεί ότι συντόνισε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, διερωτήθηκε: «Θέλω να μάθω την απάντηση του Λονδίνου στην ακόλουθη ερώτηση: Έστειλε η (πρώην) πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αμέσως μετά την έκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream με τη λέξη “Έγινε”;».

Σε εξέλιξη κατασκοπευτικό θρίλερ – Το Κρεμλίνο επιμένει για ενοχή της Βρετανίας

Μοιάζει με κατασκοπευτικό θρίλερ, με τη θεωρία να έχει διακινηθεί στο διαδίκτυο από τον Κιμ DotCom, γνωστό χάκερ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η κυβερνοεπίθεση έγινε στον λογαριασμό iCloud της Τρας και όχι στο κινητό της.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο, χωρίς να προσδιορίζει τις πηγές του, διαμηνύει ότι Ρώσοι πράκτορες διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάμειξη της Βρετανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία – Για πυροτέχνημα που θα ξεθυμάνει μιλά η Ντάουνιγκ Στριτ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, υποστηρίζει: «Υπάρχουν στοιχεία ότι η Βρετανία συμμετείχε σε αυτή την πράξη δολιοφθοράς, σε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια, εναντίον μιας ζωτικής σημασίας (διεθνούς) ενεργειακής υποδομής».

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ απάντησε σε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι «Δεν είναι σωστό να μας παρασύρουν οι περισπασμοί της Ρωσίας».

Η επισιτιστική κρίση επιστρέφει

Μάλιστα, όλα τα παραπάνω εκτυλίσσονται παράλληλα με την κίνηση της Ρωσίας, η οποία έχει αναστείλει τη συμφωνία για τα σιτηρά, ως αντίποινα για την επίθεση κατά του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο.

Ήδη, μετά τον ΟΗΕ και η Τουρκία έχει αναλάβει ενεργά να μεταπείσει τη Μόσχα, αλλά το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι μπορεί να επιστρέψει στη συμφωνία αφότου γίνει έρευνα για την επίθεση. Μετά το μπαράζ επαφών Ουκρανίας, ΟΗΕ και Τουρκίας, συμφώνησαν να μην αναχωρήσουν φορτηγά πλοία στις 2 Νοεμβρίου.

Το Κρεμλίνο επιμένει να κατηγορεί τη Βρετανία για την ανατίναξη του «Nord Stream» – Ανάλυση

«Για το Κρεμλίνο δεν υπάρχει αμφιβολία για την ενοχή της Βρετανίας. Αλλά αν τα στοιχεία που επικαλείται είναι αξιόπιστα, αν είναι προϊόν κατασκοπείας ή όχι, αν προκύπτουν από την παρακολούθηση ή όχι του κινητού της Λιζ Τρας, για την ώρα ουδείς γνωρίζει», διευκρίνισε η προϊσταμένη των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, κ. Άννα Παπασωτηρίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλο αυτό συμβαίνει Γιατί η Μόσχα δεν λέει πολλά και το Λονδίνο επιμένει γενικά ότι πρόκειται για επικό ψεύδος».

«Σιγή ασυρμάτου» από τη Δύση

Συνέχισε: «Με δεδομένο ότι στον πόλεμο η αλήθεια πεθαίνει πρώτη και η προπαγάνδα τελευταία, στις δυτικές πρωτεύουσες επικρατεί καχυποψία, αλλά σίγουρα δεν δικαιολογείται η επιβεβλημένη σιγή ασυρμάτου».

Η Μόσχα επιδιώκει τον διχασμό στη Δύση

Αδιαμφισβήτητα η Μόσχα με τις καταγγελίες σε βάρος της Βρετανίας επιχειρεί να μετατοπίσει τις ευθύνες για την κλιμάκωση του πολέμου, της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης στη Δύση, με την ελπίδα να υπονομεύσει την κοινωνική ειρήνη στην Ευρώπη.

Επιμέλεια: Σόνιο Φίλη

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου 

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος