Καμπούλ: Πτήσεις απεγκλωβισμού υπό τον φόβο νέας αιματοχυσίας (video)

Οι πτήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν επαναλαμβάνονται, στον απόηχο της διπλής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από το Ισλαμικό Κράτος με 103 νεκρούς. Για την Γερμανία  η σημερινή πτήση ήταν η τελευταία , ενώ μετά τη Νορβηγία και την Ελβετία, το τέλος των επιχειρήσεων προαναγγέλλουν η Ιταλία, η Βρετανία και ο Καναδάς. Με τελεσίγραφο οι Ταλιμπάν  ζητούν αποχώρηση των δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο, ως τις 31 Αυγούστου. Ο Ταγίπ Ερντογάν στο μεταξύ, δηλωσε ότι δεν θα απαντήσει ακόμη στο αίτημα των Ταλιμπάν για τουρκική βοήθεια στον έλεγχο του αεροδρομίου.

Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σχετικά με την επίθεση ανέφερε ότι «δεν φαίνεται να έγινε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον. Ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας».

Η φωτογραφία του βομβιστή που προκάλεσε εκατόμβη στην Καμπούλ

Τη φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας έδωσε στη δημοσιότητα το παρακλάδι του ΙSIS στο Αφγανιστάν.

Όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα «la Ρepubblica», σε ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Καμπούλ, το ISIS-K υποστηρίζει ότι ο καμικάζι κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν αμερικανοί πεζοναύτες, μεταφραστές και άλλα άτομα, προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Όπως ισχυρίζονται, ο δράστης της επίθεσης στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων.

Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Τι γνωρίζουμε για την ομάδα πίσω από τις επιθέσεις

Ερντογάν: Δεν έχουμε αποφασίσει για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη στην εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί εκεί, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αντιδρώντας σε επικρίσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτε σ’ αυτή την ασταθή περιοχή.

Ο Ερντογάν εξήγησε πως οι Ταλιμπάν θέλουν τον απόλυτο έλεγχο του αεροδρομίου και προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο, όπως είπε, η διπλή επίθεση καμικάζι μπροστά στο αεροδρόμιο, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 85 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες, έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει «τι σημαίνει διαχείριση της ασφάλειας» του αεροδρομίου.

«Τελευταίες ώρες πτήσεων απεγκλωβισμού»

Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν απομακρύνει συνολικά τουλάχιστον 4.800 Αφγανούς , περιλαμβανομένων τουλάχιστον 1.100 παιδιών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Άμυνας.

Ο γερμανικός στρατός ολοκλήρωσε την αερογέφυρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ απομακρύνοντας 5.347 ανθρώπους, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 4.100 Αφγανών.

Περίπου 300 Γερμανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, ενώ το Βερολίνο ταυτοποίησε 10.000 Αφγανούς που χρειάζονται προστασία και πληρούν τα κριτήρια για να έρθουν στη Γερμανία, περιλαμβανομένων πρώην ντόπιων εργαζόμενων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, η τελευταία γερμανική πολιτική πτήση που μετέφερε Αφγανούς που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε τον τερματισμό των επιχειρήσεων ανεβάζοντας στους 1.098 τους απεγκλωβισθένες από το Αφγανιστάν.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε «υπερήφανος» για την «επιτυχή» προσπάθεια. Συνολικά, η Ισπανία έβγαλε από την Καμπούλ 2.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους οικογένειες Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις ισπανικές δυνάμεις. Απεγκλώβισε επίσης 333 ανθρώπους εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 131 για τις ΗΠΑ, 50 εργαζόμενους του ΝΑΤΟ και 21 Πορτογάλους ή Αφγανούς συνεργάτες της Πορτογαλίας. Το 47% των ανθρώπων που απεγκλωβίστηκαν ήταν γυναίκες και το 40% ανήλικοι.

Εκτοπισμένοι χωρίς στέγη και τροφή

Εκατοντάδες οικογένειες Αφγανών, οι οποίες έχουν κατασκηνώσει κάτω από τον καυτό ήλιο σε ένα πάρκο της Καμπούλ έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εκλιπαρούσαν χθες για φαγητό και στέγη.

Eκπρόσωπος των Ταλιμπάν ξεκαθάρισε ότι το κίνημα δεν παρέχει τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται στο πάρκο και σε άλλους στο αεροδρόμιο γιατί αυτό θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η επάρκειά του σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στο Αφγανιστάν αρκεί για μια εβδομάδα λόγω των εμποδίων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας – έχουν ανάγκη από βοήθεια και τα μισά από όλα τα παιδιά στο Αφγανιστάν κάτω των πέντε ετών ήδη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος