Αιματοκύλισμα στην Καμπούλ – Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο – Πληροφορίες για 3η έκρηξη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram. Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος καυχιέται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες. Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ισχυρές εκρήξεις μέσα σε πυκνό πλήθος Αφγανών που συνωστίζονταν προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα, σκόρπισαν τον θάνατο. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά. O εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση ενώ το Anadolu μετέδωσε πριν από λίγο ότι σημειώθηκε τρίτη έκρηξη στην πόλη της Καμπούλ. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι στιγμής ανέφερε ανταποκριτής του Sputnik που βρίσκεται κοντά στο σημείο. Οι ΗΠΑ «δεν θα πτοηθούν» από τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με περίπου 1.000 Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν και πάνω από τα δύο τρίτα αυτών δήλωσαν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δρομολογούν την αποχώρησή τους από τη χώρα.

Το ρεπορτάζ που ακολουθεί περιέχει σκληρές εικόνες.

Σκηνές σοκ, κόσμος κείτεται νεκρός… Πτώματα διαμελισμένα και αίματα παντού… Αυτή ήταν η εικόνα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δευτερόλεπτα μετά την επίθεση αυτοκτονίας. Πραγματική σφαγή…

«Βγήκαμε από τα νερά και είδαμε πολύ κόσμο, είχαν εκτιναχθεί από την έκρηξη, τα μυαλά τους είχαν… Υπήρχαν και ξένοι στρατιώτες. Είδα τουλάχιστον 400 – 500 ανθρώπους. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή. Άλλοι είχαν πέσει στο νερό, άλλοι στο έδαφος» λέει αυτόπτης μάρτυρας.

Η εικόνα δείχνει να επιβεβαιώνει τις περιγραφές. Ο κόσμος που έχει μείνει στο σημείο, προσπαθεί να ξεχωρίσει νεκρούς από ζωντανούς μέσα από τα νερά και να τους απομακρύνει. Άλλοι φωνάζουν για βοήθεια.

Η πρώτη έκρηξη – πιθανότατα επίθεση αυτοκτονίας – έγινε στο σημείο όπου εδώ και μέρες είναι συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι, σε μία από τις κεντρικές πύλες.

Η δεύτερη σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο.

Όλα δείχνουν την ISIS,ενώ οι Ταλιμπάν δηλώνουν πως υπεύθυνοι για την ασφάλεια του αεροδρομίου είναι οι Αμερικανοί.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την επίθεση, μεταξύ τους και παιδιά, αλλά και ξένοι υπήκοοι όπως αναφέρουν πηγές από τους Ταλιμπάν. Τα νοσοκομεία της Καμπούλ μιλούν για δεκάδες τραυματισμένους ενώ και οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν πως έχουν τραυματιστεί στρατιώτες.

Είναι το εφιαλτικό σενάριο για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος δημόσια, υπογραμμίζει ο Εντ Ο’ Κιφ, ανταποκριτής του Λευκού Οίκου για το CBS.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά για μεγάλη ένταση στην Καμπούλ, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε έκτακτη συνάντηση του συμβουλίου ασφαλείας Cobra. Η κατάσταση πλέον είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους βρίσκονται στο αεροδρόμιο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ένταση αυξάνεται σημαντικά. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι υπήρχε αυτό το ρίσκο» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν εδώ και μέρες, την Τετάρτη εντάθηκαν με το Πεντάγωνο να στέλνει οδηγία να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από το αεροδρόμιο. Με την απειλή να είναι πλέον άμεση η μία μετά την άλλη οι χώρες που έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν ζητούσαν από τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από αεροδρόμιο.

«Η αξιοπιστία της αναφοράς έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, όπου πιστεύουμε ότι πρόκειται να υπάρξει άμεση και πολύ αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ» δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζέιμς Χίπι.

Για «υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προειδοποίησε απόψε το Φόρεϊν Όφις.

«Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στο Αφγανιστάν παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη και μεγάλη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης. Μην ταξιδεύετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια της βρετανικής κυβέρνησης για τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών στην Καμπούλ.

«Πλήρωσαν την υπέρτατη θυσία ενώ βοηθούσαν άλλους να φτάσουν στην ασφάλεια. Θέλω επίσης να εκφράσω συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των Αφγανών που σκοτώθηκαν η τραυματίστηκαν. Είναι τραγικό που ενώ αναζητούσαν την ασφάλεια υπέφεραν στα χέρια των τρομοκρατών», πρόσθεσε.

Πολλοί ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επιχειρήσεις, μεταξύ τους και οι Γερμανοί που επίσης έκαναν λόγο για την τρομοκρατική απειλή.

Όπως είπε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο ταραχώδη, την πιο επικίνδυνη και πιο ευαίσθητη φάση. Οι τρομοκρατικές απειλές έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχουν μεγαλύτερη βάση».

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ισπανία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, μολονότι άλλες χώρες τις σταμάτησαν.

Από την Τετάρτη άρχισαν να αποχωρούν από την Καμπούλ και τα τουρκικά στρατεύματα. Αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι Ταλιμπάν τους ζήτησαν τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

«Μετά την αναχώρηση των στρατευμάτων μας μπορούμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας να διαχειριζόμαστε το αεροδρόμιο. Οι όροι και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν» είπε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν.

Την ίδια ώρα και στα σύνορα με το Πακιστάν συρρέει συνεχώς κόσμος που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα. Κι εκεί επικρατούν σκηνές χάους, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως ακόμη και παιδιά κρύβονται κάτω από φορτηγά για να σωθούν.

Χτύπημα στην Καμπούλ: Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal υπάρχουν 60 νεκροί. Τουλάχιστον 10 Αμερικανοί στρατιώτες πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο στόχος είναι να αποτραπεί με κάθε τρόπο η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας τονίζουν τόσο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο Σαρλ Μισέλ. Από την πλευρά του ο Γενς Στολτενμπεργκ έκανε λόγο για φρικτή τρομοκρατική επίθεση, ενώ αυτό που τονίζεται είναι ότι πρέπει να απομακρυνθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται το συντομότερο δυνατόν. Να σημειωθεί, ότι νωρίτερα σήμερα και ο Βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι σταματούν οι πτήσεις για εκκένωση μετά από πληροφορίες για πιθανό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί, παρά τις «βάρβαρες» επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Επανέλαβε ότι αναμένει από τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν, σε όσους το επιθυμούν, να φύγουν από το Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη φάση της εκκένωσης.

Υπ. Εξωτερικών για Καμπούλ: Δεν υπάρχουν Έλληνες θύματα ή τραυματίες

Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες έως αυτή τη στιγμή και αφορούν την έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο στην Καμπούλ, είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα Έλληνες ή Αφγανοί πολίτες που έχουν συνεργαστεί με τις Ελληνικές αρχές στο Αφγανιστάν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών με συναρμόδιους φορείς και σε συνεννόηση τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και με χώρες της ΕΕ που βοηθούν με πτήσεις ν’ απομακρυνθούν πολίτες από το Αφγανιστάν, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση ώστε να έρθουν το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα οι άνθρωποι που είχαν βοηθήσει την Ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Με ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο καταδίκασε την “απεχθή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με θύματα Αφγανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, καθώς και μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων», εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Να σημειωθεί ότι πριν δυο 24ωρα 8 άτομα έφτασαν από το Αφγανιστάν στο αεροδρόμιο ΕΛ. Βενιζέλος ενώ τις προηγούμενες ημέρες με διαφορετικές πτήσεις είχαν φτάσει και Έλληνες αλλά και Αφγανοί Ελληνικού ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ:  Δημήτρης Απόκης, Ζέτα Κονταξή, Γιώργος Σίδερης – Ανταποκρίσεις: Ευδοξία Λυμπέρη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος