Ιταλικά ΜΜΕ: Λάβρος Μάριο Ντράγκι με φον ντερ Λάιεν, Σολτς και Ρούτε – «Εσείς θα φταίτε για την ύφεση»

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

“Εσείς θα φταίτε για την ύφεση”. Με αυτό τον τίτλο η Ιταλική εφημερίδα La Stampa ξεκινά άρθρο της σχετικά με το κλίμα που επικράτησε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας που μόλις ολοκληρώθηκε.

Παρόλους τους χθεσινούς ήπιους τόνους του Μάριο Ντράγκι με τους δημοσιογράφους – και στους οποίους γενικότερα μας έχει συνηθίσει – η La Stampa μεταφέρει πως ο πρώην Διοικητής της ΕΚΤ ήταν έξω φρενών με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τους Σολτς και Ρούτε.

“Συζητάμε για το φυσικό αέριο εδώ και επτά μήνες” φαίνεται να είπε ο Μάριο Ντράγκι. “Έχουμε ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να τροφοδοτήσουμε τον πόλεμο της Μόσχας, και ακόμα δεν έχουμε λύσει τίποτα. Αν δεν είχαμε χάσει τόσο πολύ χρόνο δεν θα βρισκόμασταν τώρα στα πρόθυρα της ύφεσης”.

Μια σφοδρότατη επίθεση κατά των εταίρων, αυτή του Ντράγκι, ο οποίος από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία τοποθετήθηκε υπέρ του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό, χωρίς όμως να εισπράξει ποτέ μια ουσιαστικά ενιαία στάση, ενώ η Κυβέρνησή του προέβη σε κατά καιρούς μέτρα εξομάλυνσης των εγχώριων ενεργειακών ανατιμήσεων.

“Στην προτελευταία του προτελευταία Σύνοδο Κορυφής ως πρωθυπουργός” γράφει η La Stampa, ο Μάριο Ντράγκι “παίρνει τον λόγο και αφήνει περισσότερους από έναν εκ των παρόντων εμβρόντητους”. Στο σημείο που ένας εκ των παρευρισκομένων φαίνεται να τόνισε πως “δεν τον έχουμε ξαναδεί τόσο σκληρό”.

Συνεχίζει η La Stampa. “Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης αφήνει στην άκρη τους συμπονετικούς τόνους και στρέφει το βλέμμα του προς την Ursula von der Leyen, τον Olaf Scholz και τον Mark Rutte”. Αναλυτικά “με την πρώτη, είχε ήδη συζητήσει εμπιστευτικά το προηγούμενο βράδυ, καλώντας την να σταματήσει τους δισταγμούς της και να σταματήσει να επηρεάζεται από τους Γερμανούς και Ολλανδούς συναδέλφους της. Με τους άλλους δύο, ωστόσο, υπάρχει πραγματική ψυχρότητα” μεταδίδει η Ιταλική εφημερίδα.

Όπως σημειώνει σήμερα η ηλεκτρονική εφημερίδα Open, ο Ντράγκι κατηγορεί τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες Σολτς και Ρούτε πως “έσπασαν το μέτωπο της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Συγκεκριμένα, τον Σολτς “για την ασπίδα των 200 δισεκατομμυρίων που επέτρεψε στο Βερολίνο να εξασφαλίσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς να σκέφτεται την υπόλοιπη Ευρώπη” και τον Ρούτε “για την αντίσταση στην αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου”.

Παράλληλα, εντείνεται και η πολιτική ανησυχία ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους για τις επερχόμενες πολιτικές αλλαγές στην Ιταλία, από τον Μάριο Ντράγκι στην ενδεχόμενη Κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, και συγκεκριμένα για την πολλοστή Γαλλική παρέμβαση στον πολιτικό βίο της Ιταλίας – θέμα για το οποίο ο Ντράγκι συζήτησε με τον Μακρόν, ο οποίος φαίνεται να δεσμεύτηκε για μια ‘επανορθωτική δήλωση’.

Παρόλο λοιπόν τους καθησυχαστικούς τόνους με τους δημοσιογράφους – χθες το βράδυ ο Ντράγκι δήλωσε πως “όταν υπάρχει μια τόσο σημαντική αλλαγή Κυβέρνησης και πολιτικής, υπάρχει μεγάλη περιέργεια. Αλλά δεν υπάρχει καμία ανησυχία” – η αλήθεια είναι πως ο εκνευρισμός είναι μεγάλος.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Open “τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνησή του (Ντράγκι) δαπάνησε 60 δισεκατομμύρια σε βοήθεια. Και τώρα δεν έχει περιθώριο για άλλα ελλείμματα”. Στο σημείο που ο Ιταλός Πρωθυπουργός φαίνεται να είπε στους εταίρους του “Τι θα έπρεπε να κάνει τώρα η Τζόρτζια Μελόνι;”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος