Μάριο Ντράγκι: Στις 19 Οκτωβρίου η πρόταση για μείωση των τιμών, αλληλεγγύη και έναρξη της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Ιταλός τεχνοκράτης Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε “αρκετά ικανοποιημένος” για δύο σημαντικά σημεία: Ουκρανία και ενέργεια.

“Όλοι επιβεβαίωσαν εκ νέου την ομόφωνη υποστήριξη προς την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, στρατιωτικό και κυρίως αρχίσαμε να μιλάμε για ανοικοδόμηση” δήλωσε ο Ντράγκι, ο οποίος μίλησε για μια “πιθανή διάσκεψη στη Γερμανία για να ξεκινήσει πραγματικά η προετοιμασία ενός σχεδίου ανοικοδόμησης”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός μίλησε για “μεγάλη ενότητα” αν και “πολλές χώρες παραπονέθηκαν για τη ρωσική προπαγάνδα” η οποία “έχει γίνει πιο επιθετική” και είναι “γεμάτη ψέματα, και επομένως οι χώρες αντιδρούν”.

Σχετικά με το μείζον θέμα της ενέργειας, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως “τα πράγματα κινούνται”.

“Η Επιτροπή θα υποβάλλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Οκτωβρίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα τρία στοιχεία: δηλαδή η μείωση των τιμών, η ύπαρξη ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον μηχανισμό και η έναρξη της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας” πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Σε ερώτηση σχετικά με “ένα νέο κοινό χρεωστικό όργανο ως απάντηση σε αυτόν τον κίνδυνο κατακερματισμού ύστερα από το μέγα γερμανικό σχέδιο”, ο Ιταλός Πρωθυπουργός απάντησε πως συμφωνεί “με την πρόταση που έκαναν ο Gentiloni και ο Breton”, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως ο ίδιος είχε κάνει “παρόμοιες προτάσεις πριν από 5-6 μήνες”.

“Είναι μια πολύ φυσική πρόταση σε αυτές τις συνθήκες, και ακόμη περισσότερο μετά τη γερμανική απόφαση” εφόσον “είναι αυτό που χρειάζεται για να προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε όλες τις χώρες στο ίδιο επίπεδο, τόσο εκείνες που έχουν δημοσιονομικό χώρο όσο και εκείνες που δεν έχουν δημοσιονομικό χώρο” σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Άλλο θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι ήταν για το αν κατέγραψε μια κάποια ανησυχία άλλων ηγετών όσον αφορά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Κάτι στο οποίο ο Ντράγκι απάντησε όχι, τονίζοντας πως “προφανώς, όταν υπάρχει μια τόσο σημαντική αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής, υπάρχει μεγάλη περιέργεια. Αλλά δεν υπάρχει καμία ανησυχία”.

Μάλιστα συνέχισε υπογραμμίζοντας πως “υπάρχει μεγάλος σεβασμός για τις επιλογές των Ιταλών και υπάρχει ενδιαφέρον να μάθουμε πώς θα εξελιχθεί τελικά η πολιτική της νέας κυβέρνησης. Κάποιος προφανώς δυσκολεύεται να το πει. Αλλά κάποια πράγματα, για παράδειγμα οι επιλογές (η γραμμή) της εξωτερικής πολιτικής, τουλάχιστον αν εξετάσει κανείς τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν, θα έπρεπε να παραμείνουν αμετάβλητες”.

Τέλος, ο Ιταλός Πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τον δυναμικό διάδρομο που προτείνει η Ιταλία. Πρόκειται για τον καθορισμό μιας κεντρικής τιμής η οποία θα πρέπει να βασιστεί σε παράγοντες όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου, του άνθρακα ή/και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, με διακυμάνσεις που θα επανεξετάζονται τακτικά.

Ο Μάριο Ντράγκι απάντησε πως δεν έχει γίνει λεπτομερή συζήτηση επί των θεμάτων επειδή “μεταξύ τώρα και τις 20-21 Οκτωβρίου, η τσεχική Προεδρία έχει δηλώσει ότι θα συγκαλέσει όσα ενεργειακά συμβούλια χρειάζεται για να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση”.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε πως “τώρα πρέπει να περιμένουμε, στις 19-20 Οκτωβρίου πιστεύω, σύμφωνα με τα λόγια της ίδιας της Προέδρου της Επιτροπής, όχι άλλες αόριστες προτάσεις, αλλά κάτι πιο σαφές, πιο συγκεκριμένο, και εν μέρει ακόμη και ήδη προτάσεις για κανονισμούς”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος