Ιταλία: Άνοιγμα Σολτς στην πρόταση του Ντράγκι για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Με τη νέα ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή του 50% της παροχής φυσικού αερίου στην Ιταλία, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους που αφορούν τον αγωγό Nord Stream 1, η Ιταλική Κυβέρνηση ετοιμάζεται να συνεδριάσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να περάσει σε “κατάσταση συναγερμού”. Άλλωστε ο Μάριο Ντράγκι από το Κίεβο μίλησε για “πολιτική διαχείριση του φυσικού αερίου” από πλευράς της Ρωσίας, οπότε η Ιταλία δεν θέλει να βρεθεί απροετοίμαστη.

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, εξετάζεται σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά κυρίως τη ζήτηση σε όσες βιομηχανίες συμφωνούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωσή τους.
Αυτό, χωρίς καμία επιβαλλόμενη περικοπή, εφόσον η μείωση της παροχής Ρωσικού φυσικού αερίου δεν φέρει μέχρι στιγμής επιπτώσεις στη καθημερινή κατανάλωση, αλλά κυρίως στην αποθήκευσή του ενόψει του χειμώνα. Ο Κυβερνητικός στόχος είναι να επιτευχθεί η κάλυψη stock του 80% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και το οποίο μέχρι στιγμής εκτιμάται σε περίπου το 52% της χωρητικότητας στην Ιταλία.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί επίσης και η συζήτηση που είχε ο Μάριο Ντράγκι με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς το Κίεβο την Τετάρτη το βράδυ. Η Ιταλική
Corriere della Sera αποκαλύπτει πως ο Ιταλός Πρωθυπουργός φαίνεται να έπεισε τον Σολτς για ένα άνοιγμα στην υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, πρόταση που ο Ντράγκι έθεσε στους ομολόγους του εδώ και μήνες και η οποία μάλλον θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος