Ιράν: Το καθεστώς έλαβε «απολογία» της «ηρωίδας χωρίς χιτζάμπ» – Επανεμφάνιση της Ρεκαμπί με καπέλο

Array

Υποδοχή  «ηρωίδας», επιφύλαξαν χιλιάδες συμπατριώτες της στην Ιρανή αθλήτρια αναρρίχησης, Ελνάζ Ρεκαμπί, που αγωνίστηκε χωρίς να φοράει χιτζάμπ στο Ασιατικό Πρωτάθλημα της Σεούλ .

https://twitter.com/gchahal/status/1582675516515307526?s=20&t=sT1_8fGVFmQ0hvM_3w6rXQ

Το «δυτικού τύπου καπέλο μπέιζμπολ» με το οποίο επέστρεψε η 33χρονη είναι ένας ακόμη συμβολισμός, ενώ μαίνεται επικοινωνιακός πόλεμος.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το χιτζάμπ έπεσε από το κεφάλι της αθλήτριας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν βίντεο με την Ελνάζ Ρεκαμπί να επαναλαμβάνει «εξήγηση» που φέρεται να είχε δώσει σε ανάρτηση στο Instagram για την αναρρίχηση με ακάλυπτα μαλλιά:
«Με κάλεσαν ξαφνικά και απροσδόκητα να αγωνιστώ ενώ ήμουν στα γυναικεία αποδυτήρια κι ενώ βιαζόμουν να ετοιμαστώ ξέχασα να φορέσω το χιτζάμπ μου, το οποίο έπρεπε να φορέσω», αναφέρεται και στη συνέχεια, ζητάει συγνώμη που «ανησύχησε τους πάντες».

Ωστόσο, δημοσιεύματα μιλούν για στημένη εξήγηση που έγινε υπό πίεση.

Η Ράνα Ραχίμπουρ από το δίκτυο BBC επιμένει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε προδίδει τεράστια πίεση και υπενθυμίζει ότι και άλλες Ιρανές αθλήτριες που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό χωρίς να φορούν κάλυμα κεφαλής υποχρεώθηκαν σε παρόμοια απολογία ή δεν επέστρεψαν ποτέ στο Ιράν.

Θρίλερ περιγράφουν δυτικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα φίλους της αθλήτριας που είπαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της και εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλειά της. Η ίδια πάντως διαψεύδει επισήμως ότι «κανείς δεν γνώριζε που ήταν για 24 ή 48 ώρες».

IranWire: «θα μεταφερθεί απευθείας στη φυλακή Evin από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης»

Ο Ρέζα Ζαρέι, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αναρρίχησης του Ιράν, την ξεγέλασε στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας στη Σεούλ και της υποσχέθηκε ασφαλή επιστροφή στην τεχεράνη όπου βρίσκεται και ο σύζυγός της, ενώ οι εντολές από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είναι να φυλακιστεί άμεσα», σύμφωνα με το IranWire.

Εν μέσω των διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα, η Ρεκαμπί γίνεται το «νέο σύμβολο» κατά του ιρανικού καθεστώτος, κομίζοντας  και ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Αναρρίχησης για «αμέριστη υποστήριξη στα δικαιώματα και τις επιλογές των αθλητών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος