Ιράν: Τουλάχιστον 122 νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων – Ανάμεσά τους 27 παιδιά

Array

Στο Ιράν, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που πλέον έχουν μπει στην 5η εβδομάδα τους. Διεθνείς Ανθρωπιστικές Οργανώσεις μιλούν για 122 νεκρούς, ανάμεσά τους 27 παιδιά. Ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκίνηση των διαδηλώσεων, την ώρα που νέες εικόνες δείχνουν τη βίαιη καταστολή τους από τις ιρανικές αρχές.

Ξεχειλίζει η οργή στο Ιράν

Περισσότεροι από 120 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, οι οποίες ξέσπασαν στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με νέο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

Προηγούμενος απολογισμός της ίδιας ΜΚΟ έκανε λόγο για τουλάχιστον 108 νεκρούς.

Ο θάνατος της Αμινί αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας. Η νεαρή Κούρδισσα πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Όπως ανέφερε η IHR, 122 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστολή των διαδηλώσεων που σημειώνονται σε πολλές πόλεις του Ιράν.

Εξάλλου στην πόλη Ζαχεντάν, στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουτσιστάν, τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τον βιασμό ενός κοριτσιού από αστυνομικό.

Μεταξύ των νεκρών τόσο στις διαδηλώσεις για την Αμινί όσο και σε αυτές στη Ζαχεντάν περιλαμβάνονται 27 παιδιά, επεσήμανε η ΜΚΟ.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος