Ιράν: Η οργή του λαού συνεχίζει να ξεχύνεται στους δρόμους παρασύροντας και άλλες χώρες

Array

Στο Ιράν, νέο σύμβολο του αγώνα των γυναικών έγινε με τη δολοφονία της η εικοσάχρονη Χαντίς Νατζάφι που δέχθηκε έξι σφαίρες από τις δυνάμεις καταστολής. Εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 76 άτομα, σύμφωνα μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, ενώ οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις χίλιες, σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Για δέκατη μέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος – Δεκάδες νεκροί, πάνω από χίλιες συλλήψεις

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο νεαρής Ιρανής μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανακοίνωσε σήμερα (26/9) η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) που έχει την έδρα της στο Όσλο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Iran Human Rights, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις» σε 14 επαρχίες της χώρας, αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά» περιλαμβάνονται στους νεκρούς. Η ΜΚΟ δηλώνει ότι έλαβε αρκετά «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη ρίψη πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών».

Ακόμη και από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους κάτοικοι στην Τεχεράνη διαμαρτύρονται για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ απείλησε χθες Κυριακή (25/9) ότι δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των διαδηλωτών έπειτα από 10 ημέρες κινητοποιήσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους.

Οι διαδηλώσεις είναι οι πιο εκτεταμένες που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πλήθος κόσμου είχε βγει στους δρόμους περίπου 100 πόλεων διαμαρτυρόμενος για την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς, αν και οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο 230 ανθρώπων.

Στη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και αναφέρουν ακτιβιστές. Εδώ και πολλές ημέρες βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές βίας στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Ταμπρίζ. Σε κάποια από αυτά φαίνονται οι δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών.

Οργή λαού και στις διαδηλώσεις σε άλλες χώρες

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο αυτό το Σαββατοκύριακο για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο την Κυριακή δείχνουν ότι μια ομάδα διαδηλωτών που εξέφραζαν την οργή τους για τον ύποπτο θάνατο της Mahsa Amini έφτασαν στην ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο, και ενεπλάκησαν με την αστυνομία.

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με τους αστυνομικούς, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 12 συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να παραβιάσουν τα προστατευτικά φράγματα της πρεσβείας του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, δήλωσε: «Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ ήταν εντελώς απαράδεκτες. Η μειονότητα που επιχείρησε να πειρατεύσει μια ειρηνική διαμαρτυρία πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

Σοκάρουν οι περιγραφές συγγενούς της αδικοχαμένης Μαχσά

Ο Ερφάν Μορτεζάι, ξάδερφος στης Μαχσά Αμινί υποστήριξες ότι «Η Μαχσά είναι η φωνή της οργής των Ιρανών πολιτών αυτή τη στιγμή». Η οικογένειά της δεν μπορεί να μιλήσει καθώς όπως επιβεβαίωνει ο ξάδερφός της, δέχεται πιέσεις από την ιρανική κυβέρνηση.

Επιπλέον δήλωσε ότι «Αυτόπτες μάρτυρες που ήταν μαζί της στο βαν της αστυνομίας, μας είπαν ότι στη διαδρομή για το αστυνομικό τμήμα την βασάνιζαν και την έβριζαν».

Φρουροί της Επανάστασης: Επιθέσεις εναντίον βάσεων των αντι – ιρανών τρομοκρατών»

Κατηγορώντας οργανώσεις Κουρδοϊρανών για τις ταραχές οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν «κύμα» επιθέσεων με drone εναντίον, όπως λέγεται βάσεων των αντι-ιρανών τρομοκρατών.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος