Ιράν: Στους 41 οι νεκροί – Θρήνος για 20χρονη που δέχθηκε έξι σφαίρες

Array

Στο Ιράν, το ποτάμι φαίνεται πως δεν γυρίζει πίσω, καθώς η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής δεν μοιάζει ικανή να κάμψει το φρόνημα των γυναικών, που διεκδικούν στους δρόμους και τις πλατείες το δικαίωμά τους στην ελευθερία. Οι εικόνες από τις αιματηρές διαδηλώσεις φτάνουν με το σταγονόμετρο, μαρτυρίες όμως αναφέρουν δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους μια 20χρονη, που έπεσε νεκρή με εξί σφαίρες.

Τις τελευταίες ώρες έχει φουντώσει η οργή στα social media για τον θάνατο άλλης μιας κοπέλας, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

Σύμφωνα με αναφορές στον ξένο Τύπο και στο Twitter πρόκειται για την 20χρονη Χαντίθ Νατζάφι, η οποία σκοτώθηκε δεχόμενη έξι σφαιρες στην πόλη Καράχ. Εσφαλμένα η Ιρανή ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Masih Alinejad στο προφίλ της στο Twitter ταύτισε την Χαντίθ με τον πρόσωπο μιας άλλης 20χρονης που είχε κάνει τον γύρο των social media εμφανιζόμενη να πιάνει τα μαλλιά της αλογοουρά καθώς ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπη με τις δυνάμεις καταστολής.

Η ξανθιά κοπέλα που φαίνεται στα βίντεο παράμενει εν ζωή και με νέο της μήνυμα που κοινοποιήθηκε στo BBC Persian αναφέρει πως παραμένει ζωντανή και συνεχίζει να μάχεται για «όλες τις Χαντίθ και Μαχσα». Κρατά δε την ταυτότητά της κρυφή για λόγους ασφαλείας

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά αποκαλύφθηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Η Χαντίς Νατζάφι δέχθηκε πυρά στον λαιμό, την καρδιά, την κοιλιά και το χέρι της. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Η είδηση του θανάτου της, σύμφωνα με το BBC, επιβεβαιώθηκε και επίσημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν πέθανε η Μαχσά Αμινί, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία», δεν τηρούσε δηλαδή τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί στη χώρα μετά εκείνες του Νοεμβρίου του 2019, οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τότε, είχαν σκοτωθεί 230 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ή περισσότεροι από 300, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Με βάση τον επίσημο απολογισμό για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους – διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων της τάξης. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights που εδρεύει στο Όσλο κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 διαδηλωτές νεκρούς.

Οι αρχές στο Ιράν έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Στη διάρκεια των ταραχών αυτών των τελευταίων ημερών έχουν συλληφθεί 450 ταραξίες στη Μαζανταράν», στο βόρειο Ιράν, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Μοχαμάντ Καριμί, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna. Το Σάββατο οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη 739 διαδηλωτών, ανάμεσά τους 60 γυναικών, στη Γκουιλάν, επαρχία γειτονική της Μαζανταράν. Επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, το πρακτορείο Fars μετέδωσε τη σύλληψη 88 διαδηλωτών στην επαρχία Χορμοζγκάν στο νότιο Ιράν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές προχώρησαν και σε άλλες συλλήψεις στις πόλεις Ζανζάν, Καράζ και Κερμάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος