ΗΠΑ: Αποχωρεί από την προεκλογική εκστρατεία ο Τζο Μπάιντεν – Δίνει το χρίσμα στην Καμάλα Χάρις

Σύνοψη
  • Ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του, η οποία λήγει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου 2025.
  • «Θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή ώστε η Καμάλα Χάρις να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα (21/07) με επιστολή του, ότι αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο ίδιος δήλωσε ότι στηρίζει την Καμάλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος σχεδιάζει να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του, η οποία λήγει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου 2025.

«Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως Αντιπρόεδρo μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή ώστε η Καμάλα να είναι η υποψήφια του κόμματος μας φέτος. Δημοκρατικοί — ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε» ανέφερε σε νέα του ανάρτηση στο X ο Τζο Μπάιντεν.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως Πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποχωρήσω και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε ο Μπάιντεν σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Χ.

Η απόφαση έρχεται μετά την κλιμάκωση των πιέσεων από τους Δημοκρατικούς συμμάχους του Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα, μετά και τη συζήτηση της 27ης Ιουνίου, στην οποία ο 81χρονος πρόεδρος έδινε συχνά ανόητες απαντήσεις.

Κανείς προεδρικός υποψήφιος δεν έχει αποχωρίσει πάλι από την κούρσα τόσο κοντά στις εκλογές. Ο αμέσως επόμενος χρονικά είναι ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, ο οποίος λόγω του πόλεμου του Βιετνάμ, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 1968 ότι δεν θα διεκδικούσε άλλη θητεία.

Η απόφαση σηματοδοτεί ένα γρήγορο και εκπληκτικό τέλος στα 52 χρόνια του Μπάιντεν στην εκλογική πολιτική, καθώς δωρητές, νομοθέτες ακόμη και βοηθοί του εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στη δουλειά του Προέδρου για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος της χώρας και είχε επιμείνει επανειλημμένα ότι ήταν έτοιμος για την πρόκληση μιας ακόμα προεκλογικής εκστρατείας και μιας νέας θητείας.

Η επιστολή του Τζο Μπάιντεν:

«Συμπατριώτες  μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.

Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει – όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος