Γιατί αποσύρθηκαν οι Ρώσοι από τη Χερσώνα – Τι αλλάζει στη «σκακιέρα» του πολέμου στην Ουκρανία

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, καθώς ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την απόσυρση του από την πόλη της Χερσώνας, στον Νότο. Το Κίεβο εμφανίζεται επιφυλακτικό σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

O Σεργκέι Σουροβίκιν, ή αλλιώς «Στρατηγός Αρμαγεδδών», είναι ο άνθρωπος που έλαβε την απόφαση για την απόσυρση. Τεράστιες είναι οι απώλειες του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις.

Πανηγυρικό κλίμα αλλά και σκεπτικισμός

Κρατούν τη σημαία της χώρας τους δηλώνοντας πως βρίσκονται μια ανάσα απο τη Χερσώνα. Λίγο πιο ανατολικά άλλη μονάδα ανακοινώνει πως στα χέρια της Ουκρανίας βρίσκεται η πόλη Σνιχουρίφκα, αλλά και πολλοί οικισμοί.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει πως αποχωρεί από την δυτική όχθη του Δνείπερου, εγκαταλείποντας μεγάλο μέρος της περιφέρειας, ακόμη και την πόλη της Χερσώνας. Οι συνθήκες το επέβαλλαν τονίζει ο στρατηγός Σουροβίκιν αναλύοντας τις κινήσεις του στρατού μαζί με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

Μία ανακοίνωση που έφερε πανηγυρισμούς, αλλά και σκεπτικισμό στους Ουκρανούς. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εφιστά την προσοχή όλων, οι συνεργάτες του τονίζουν πως αποχωρώντας οι Ρώσοι ναρκοθετούν τα πάντα.

Η Δύση εκτιμά πως οι ρωσικές ήττες στα μέτωπα και κυρίως στην περιοχή οδήγησαν σε αυτή την κίνηση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν – που δεν θα παραστεί στο G20 – δεν έχει κάνει δηλώσεις. Αν και στο εσωτερικό ασκείται κριτική για την αποχώρηση, οι στενοί του συνεργάτες, Ραμζάν Καντίροφ και Γεβγκένι Πριγκόζιν σπεύδουν να στηρίξουν την απόφαση. Στη Χερσώνα, που πρόσφατα προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία, εκτιμάται πως υπάρχουν πάνω από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες…και αναμένεται να χρειαστούν εβδομάδες για την πλήρη αποχώρησή τους.

Γιατί αποχώρησαν οι Ρώσοι από την Χερσώνα 

Στο στούντιο της ΕΡΤ βρέθηκε η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου και μίλησε για το τι σηματοδοτεί η απόσυρση των Ρώσων από την Χερσώνα.

Όπως είπε αποχώρησαν γιατί, κατά δική τους ομολογία, αποκόπηκαν από την γραμμή ανεφοδιασμού. Βρέθηκαν στην δυτική Όχθη του Δνείπερου, έχοντας μπροστά τους ουκρανούς στρατιώτες και πίσω έναν ποταμό χωρίς γέφυρες να περνούν από πάνω του, αφού τις είχαν βομβαρδίσει οι ουκρανοί.

Στον χάρτη, που παρουσιάστηκε στο στούντιο, με τις μπλε κουκίδες αναπαριστάται η γραμμή του μετώπου των ουκρανικών δυνάμεων. Οι ρώσοι υποχώρησαν από την περιοχή με το ροζ χρώμα πίσω στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, στο υπόλοιπο κομμάτι της περιφέρειας με το κόκκινο χρώμα που εξακολουθούν να ελέγχουν.

Ουσιαστικά, οι Ρώσοι εγκαταλείπουν στην ουσία το 40% του εδάφους της Χερσώνας και μέσα σε αυτό είναι και η ομώνυμη πόλη, η πρώτη μεγάλη που κατέλαβαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου.

Είναι ήττα για τους Ρώσους ή παγίδα των Ρώσων;

Σύμφωνα με την Άννα Παπασωτηρίου, είναι αναμφίβολα πολιτική ήττα και εξηγεί: «Γιατί έχει περάσει μόλις ένας μήνας που η Ρωσία την προσάρτησε παράνομα μαζί με άλλες τρεις ουκρανικές περιοχές, απειλώντας ότι θα τις υπερασπιστεί με κάθε μέσο ακόμα και με πυρηνικά. Αλλά θα ήταν πρόωρο να πούμε για στρατιωτική ήττα. Ακόμα και οι Ουκρανοί είναι επιφυλακτικοί.

Μην ξεχνάμε ότι υπεύθυνοι πλέον του σχεδιασμού στα μέτωπα είναι τρεις σκληροπυρηνικοί έμπιστοι του Πούτιν: ο Στρατηγός Σουροβίκιν, γνωστός με το παρατσούκλι Αρμαγεδδών, ο τσετσένος ηγέτης Καντίρωφ, νούμερο 3 πλέον στην ιεραρχία του ρωσικού στρατού, και έχει βγει και από τις σκιές και ο Γεβγένι Πριγκόζιν της διαβόητης Βάγκνερ».

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος