Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στη Βρετανία για την Ουκρανία

Array

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μίλησε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι το πρωί της Πέμπτης ενώ στο Εδιμβούργο διεξήχθη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF).

Σούνακ και Ζελένσκι συμφώνησαν ότι “οποιαδήποτε ρωσική απόσυρση από την κατεχόμενη πόλη Χερσώνα θα έδειχνε ισχυρή πρόοδο για τις ουκρανικές δυνάμεις και θα ενίσχυε την αδυναμία της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας, αλλά θα ήταν σωστό να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί “μέχρι να υψωθεί η ουκρανική σημαία πάνω από την πόλη.”

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 1.000 επιπλέον πυραύλων εδάφους-αέρος και περισσότερων από 25.000 πακέτων εξοπλισμού ακραίων κρύων χειμερινών συνθηκών για τα στρατεύματα, επιβεβαίωσε ο Ρίσι Σούνακ.

Η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε πριν από τη συνάντηση της G20 της επόμενης εβδομάδας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ρωσική εισβολής και η σημασία της συνεχούς συντονισμένης διεθνούς υποστήριξης για την Ουκρανία.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της παρεμπόδισης ζωτικών προμηθειών ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές ενώ Σούνακ και Ζελένσκι συμφώνησαν ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειες της.

Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF)

Νωρίτερα, οι Υπουργοί Άμυνας και ανώτεροι εκπρόσωποι της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) – αποτελούμενη από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο – συναντήθηκαν στο Εδιμβούργο.

Την προηγούμενη μέρα (Τετάρτη 20/11), οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν προσωπικό από τα μέλη της JEF να εκπαιδεύουν ουκρανικά στρατεύματα ως μέρος διεθνούς προσφοράς.

Οι Υπουργοί Άμυνας της JEF συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη συνεχιζόμενη εισβολή και εξέτασαν πώς τα μέλη θα πρέπει να προσαρμόσουν τη συνεισφορά τους για να συνεχίσουν να παρέχουν αποτελεσματική και διαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία.

Τα μέλη της JEF έχουν παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια τους τελευταίους οκτώ μήνες. Αυτή η υποστήριξη θα βασίζεται επίσης τώρα μέσω του Διεθνούς Ταμείου για την Ουκρανία, το οποίο θα χρηματοδοτήσει νέες συμβάσεις για την παροχή ζωτικού εξοπλισμού για τον αγώνα της Ουκρανίας.

Η JEF αύξησε τις στρατιωτικές του δραστηριότητες στη Βόρεια Ευρώπη το 2022 ώστε να παρέχει μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας στα μέλη του και στην ευρύτερη περιοχή. Φέτος η JEF ανέπτυξε επίσης στρατιωτικές δυνάμεις και παρείχε πρακτικά μέτρα διασφάλισης στη Φινλανδία και τη Σουηδία μέσω της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ, ενώ επιβεβαιώνουν την σταθερή υποστήριξη τους ώστε οι δύο βόρειες χώρες να γίνουν πλήρη μέλη της Συμμαχίας.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της JEF έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στη Ρίγα της Λετονίας τον Δεκέμβριο.

Η διπλωματική κινητικότητα έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Ο Ρίσι Σούνακ καλωσόρισε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Γενς Στόλτενμπεργκ. όπου του περιέγραψε τα σχέδια για την ενημέρωση της Ολοκληρωμένης Ανασκόπησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα επιβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη και μελλοντική συνεισφορά του Η.Β. προς την ευρωατλαντική ασφάλεια.

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στη Βρετανία για την Ουκρανία
Φωτογραφία: Πρωθυπουργικό Γραφείο Hν. Βασιλείου

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο Γενικός Γραμματέας παρακολούθησε ασκήσεις εκπαίδευσης με μερικούς από τους 7.400 Ουκρανούς στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στη Βρετανία για την Ουκρανία
Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας Βρετανίας

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος