Έξι μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Αφιέρωμα της ΕΡΤ με την εκπομπή «Ημερολόγιο ανταποκριτών»

Array

Έξι μήνες η Ουκρανία επιμένει να αντιστέκεται στα πυρά της Ρωσίας, η οποία όμως επιμένει στην επίθεση. Μέσα σε έξι μήνες, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πόλεις τους, που βομβαρδίζονται ακατάπαυστα.

Η δημόσια τηλεόραση βρέθηκε στην Ουκρανία λίγες ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, και παραμένει μέχρι σήμερα, καταγράφοντας όλες τις εξελίξεις στις εμπόλεμες ζώνες. Στο «Ημερολόγιο ανταποκριτών», που μεταδόθηκε απόψε, οι ανταποκριτές της ΕΡΤ επιχειρούν μια αναδρομή σε όσα κατέγραψαν, ανακαλώντας ιστορίες και πρόσωπα.

Ειδικότερα, η Κάτια Αντωνιάδη, η Αλεξία Καλαϊτζή, ο Κώστας Καντούρης, η Ελβίρα Κρίθαρη, η Ανδριάνα Μαγγανιά, η Ευτυχία Πενταράκη, ο Γιώργος Σιδέρης, ο Γιάννης Σουλιώτης, η Έλενα Αποστολίδου και η Μαρία Σταθοπούλου με το υλικό των ανταποκρίσεών τους –μέρος του οποίου μεταδόθηκε για πρώτη φορά– συνθέτουν στο ημερολόγιο πολέμου την εικόνα της Ουκρανίας σήμερα.

Δείτε επίσης: Το ημερολόγιο του πολέμου

Το χρονικό του πολέμου

Μετά από μήνες διαψεύσεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Στο διάγγελμά του ανήγγειλε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση που θα αποναζιστικοποιήσει το Κίεβο και θα προστατεύσει το Ντονμπάς.

Πολύ γρήγορα, στις 3 Μαρτίου, ήρθε μία από τις λίγες στρατηγικές νίκες της Ρωσίας. «Έπεσε» η Χερσόνα, που βρίσκεται βόρεια της προσαρτημένης από το 2014 χερσονήσου της Κριμαίας. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο στα υπόλοιπα μέτωπα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έμεινε στο Κίεβο για να ηγηθεί της αντίστασης.

Το Χάρκοβο αντιστάθηκε, παρά τον ανηλεή βομβαρδισμό, ενώ το τεράστιο στρατιωτικό κομβόι της Ρωσίας που κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα απέτυχε να προελάσει, λόγω των προβλημάτων του ρωσικού στρατού και των ουκρανικών αντεπιθέσεων.

Στις 30 Μαρτίου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα βόρεια μέτωπα, για να επικεντρωθεί στο Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που βρίσκονται στα ανατολικά.

Εκείνη την περίοδο αποκαλύφθηκαν οι θηριωδίες των Ρώσων στρατιωτιών στη Μπούκα, την Ιρπίν και άλλες πόλεις έξω από το Κίεβο, με πτώματα αμάχων στους δρόμους και μαζικές εκτελέσεις, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας. Η Μόσχα αντιθέτως απάντησε ότι όλα είναι σκηνοθετημένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του πολέμου, η Μαριούπολη στο Ντονέτσκ έζησε μια κόλαση με την ασφυκτική πολιορκία, που κορυφώθηκε τον Μάιο.

Άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και καταφυγίων και χιλιάδες υπέφεραν από την πείνα και το κρύο. Δυόμιση χιλιάδες στρατιώτες οχυρώθηκαν στο εργοστάσιο της αλλά κατέθεσαν τα όπλα στις 20 Μαϊου.

Η μάχη του Ντονμπάς συνεχίστηκε με την πτώση του Λουγκάνσκ, της μίας από τις δύο επαρχίες που ανακήρυξαν μονομερώς ανεξαρτησία.

Έκτοτε, ο πόλεμος έχει μπει σε στρατηγικό αδιέξοδο με τη Ρωσία να συνεχίζει το σφυροκόπημα προελαύνοντας όμως αργά στο Ντονέτσκ. Τα βαριά όπλα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται στα μέτωπα και βοηθούν τις ουκρανικές δυνάμεις στην αντεπίθεση στον Νότο.

Τον Αύγουστο, στο «κάδρο» του πολέμου μπαίνει η ασφαλής μέχρι τώρα Κριμαία και η παγκόσμια ανησυχία για ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, κορυφώνεται.

Η πορεία του πολέμου εξαρτάται από την παράλληλη αναμέτρηση στην οικονομία.

Η Δύση έχει επιβάλει άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία όμως απαντά με το όπλο του φυσικού αερίου. Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός χειμώνα χωρίς επαρκή ενέργεια, αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία με όλους τους τρόπους.

Οι εξελίξεις στον πόλεμο σήμερα – Ο εορτασμός της 31ης επετείου Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

«Η Ουκρανία ξαναγεννήθηκε και δεν θα παραδοθεί» είναι το μήνυμα αντίστασης που έστειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι, για τον εορτασμό της 31ης επετείου ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, εν μέσω επιφυλακής και προειδοποιήσεων για νέα, μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση. Ο Ουκρανός πρόεδρος λέει ότι η χώρα θα πολεμήσει μέχρι τέλους, με στόχο να ανακτήσει η ουκρανική σημαία να κυματίσει ξανά στην Κριμαία και το Ντονμπάς.

Συνέχισε, λέγοντας: «Ο εισβολέας πίστευε ότι θα έκανε παρέλαση στο κέντρο της πρωτεύουσάς μας. Βλέπετε αυτήν την «παρέλαση» σήμερα στην οδό Χρισάτικ. Τα τεθωρακισμένα του εχθρού μπορούν να εμφανιστούν στο κέντρο του Κιέβου μόνο καμένα και κατεστραμμένα».

Οι δημόσιες εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν στο Κίεβο, υπό το φόβο ρωσικής επίθεσης. Όμως, οι Ουκρανοί γιορτάζουν κρατώντας την σημαία τους μπροστά από τα κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα.

Εκδηλώσεις για την ουκρανική εθνική επέτειο έλαβαν χώρα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μία γιγάντια ουκρανική σημαία ξετυλίχθηκε στη Γκραν Πλας των Βρυξελλών παρουσία της προέδρου της Κομισιόν.

Και στο Λονδίνο, η βασιλική μπάντα τιμά την επέτειο ερμηνεύοντας τραγούδι Στεφανία της Ουκρανίας, που κέρδισε στην Γιουροβίζιον. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προέβη στην εξής δήλωση: «Είναι μία ημέρα υπερηφάνειας. Αντί για τους εορτασμούς, σήμερα σκεφτόμαστε τους νεκρούς και τους αγωνιστές. Το κουράγιο, την αντοχή των πολιτών».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε το εξής μήνυμα στον ουκρανικό λαό: «Η αντίστασή σας και η πίστη σας στην ελευθερία αποτελούν για όλο τον κόσμο ένα εξαιρετικό παράδειγμα αγώνα κατά του αυταρχισμού και της επεκτατικότητας».

Ανήμερα της εθνικής της γιορτής της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εντωμεταξύ, δύο Ουκρανοί εργαζόμενοι συνελήφθησαν από τους Ρώσους, με την κατηγορία ότι έδιναν πληροφορίες στις ουκρανικές αρχές.

Το ζήτημα της ασφάλειας του εργοστασίου εγείρει ανησυχία και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο προχώρησε σε ανάλογη ανακοίνωση: «Ενδεχόμενη διαρροή θα αποτελέσει περιβαλλοντική καταστροφή τόσο για την ίδια την περιοχή, όπου διαβιοί μέρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ουκρανίας, αλλά βεβαίως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας».

Ακόμη, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε τη Μόσχα να βάλει τέλος στον πυρηνικό εκβιασμό.

Ζελένσκι: Η Ρωσία χτύπησε σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντρική Ουκρανία

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σήμερα από το ρωσικό πλήγμα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντρική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μόλις έλαβα μια πληροφορία για ένα πυραυλικό πλήγμα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Σε αντιπολεμικό καταφύγιο παίκτες της Μέταλιστ και της Λβιβ

Το πρωτάθλημα στην Ουκρανία ξεκίνησε χθες (23/08) με τα παιχνίδια να διεξάγονται, όπως είναι λογικό, κεκλεισμένων των θυρών. Έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι άρχισαν να βλέπουν μια χαραμάδα ελπίδας.

Σήμερα όμως διαδραματίστηκε ένα σκηνικό που παραπέμπει στα γεγονότα των τελευταίων μηνών. Οι αποστολές των Μέταλιστ και Ρουκχ Λβιβ μετέβησαν τρεις φορές στο καταφύγιο που βρίσκεται στα 500 μέτρα από το γήπεδο, καθώς στη διάρκεια της αναμέτρησης άκουσαν ισάριθμες φορές σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Πρώτη φορά ήταν πριν την έναρξη της αναμέτρησης, δεύτερη φορά στο 43ο λεπτό και τρίτη φορά στο 50ο λεπτό του παιχνιδιού, με τον αγώνα τελικά να συνεχίζεται. Μπορεί η περιοχή του Λβιβ να είναι μακριά από το κύριο έδαφος του πολέμου, όμως υπάρχει εντολή από την Ομοσπονδία, ώστε οι ομάδες να είναι απόλυτα προσεκτικές.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος