Ένταση στον Ειρηνικό: Ρωσία και Κίνα σε αντίθεση με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία

Κλιμακώνεται η ένταση και στον Ειρηνικό, με Ρωσία και Κίνα να πραγματοποιούν κοινή εναέρια περιπολία, την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν διακήρυττε από κοινού με Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία την κατηγορηματική αντίθεση τους στην βίαιη ανατροπή παραδοσιακών γεωπολιτικών δεδομένων σε Ευρώπη και Ειρηνικό.

Ρωσικά βομβαρδιστικά και κινεζικά μαχητικά πετούσαν όλο το πρωί της Τρίτης 24/5 πάνω από την Ανατολική και την Ιαπωνική θάλασσα, στο πλαίσιο προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η πολύωρη άσκηση συνέπεσε με την σύνοδο του «τετραμερούς διαλόγου ασφαλείας» Ηνωμένων Πολιτειών Αυστραλίας, Ιαπωνίας και Ινδίας στο Τόκιο και την απόφασή τους να αντιταχθούν σε βίαια αλλαγή του στάτους κβο στην ευρύτερη περιοχή.

O Iάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε: «Από κοινού με την Ινδία εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία και επιβεβαιώνουμε ότι πρέπει να τηρούμε τις αρχές του κράτους δικαίου, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητας σε οποιαδήποτε περιοχή».

Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν να επενδύσουν την ερχόμενη πενταετία 50 δις δολάρια στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την θαλάσσια παρακολούθηση. Εκατοντάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν το Τόκιο ενάντια στη σύσταση μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας στην περιοχή.

Στο Τόκιο διαδηλωτής ανέφερε πως: «Οι ΗΠΑ μεθόδευσαν τoν αποκαλούμενο μηχανισμό “Quad” με σκοπό να κυριαρχήσουν στον κόσμο και να διατηρήσουν την ηγεμονία τους. Δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη της οικονομίας και την προώθηση της ειρήνης. Κρύβει επίσης τη στρατιωτική πρόθεση της πρόκληση πολέμων».

Στο θερμοπολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται επιταχύνεται η προσέγγιση Ρωσίας – Κίνας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως: «Επί του παρόντος καθώς η Δύση παίρνει θέση δικτάτορα, οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ταχύτερα».

Πλέον όλοι ελπίζουν να επικρατήσει η λογική της ειρηνικής συνύπαρξης.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος